Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Po cepljenju za COVID-19 so 4 prostovoljci doživeli paralizo obraza; 2 sta umrla

9. dec 2020 12:00
0

V ZDA in nekaterih drugih državah že potekajo cepljenja za Covid-19 z nezadostno testiranim cepivom Pfizer. In prvi rezultati so že tu: štirje prejemniki cepiva so po cepljenju dobili paralizo obraza, poroča FDA. Ti primeri so prišli v javnost potem, ko je FDA objavila analizo cepiva Pfizer-BioNTech.

Bellova pareza je paraliza, pri kateri pride do poškodbe obraznega živca, zaradi česar ena stran obraza upade. O paralizi so poročali 4 pacienti med tretjo fazo preizkusov. V placebo skupini – ki pri cepivih nikoli ni placebo skupina, saj kontrolna skupina dobi drugo cepivo namesto fiziološke raztopine, da tako zmanjšajo razliko med stranskimi učinki med eno in drugo skupino, kajti vsako cepivo ima stranske učinke – tega pojava ni bilo. Torej je novo cepivo za covid-19 še veliko bolj škodljivo in nevarno kot dosedanja, s tem, da bodo dolgoročni stranski učinki videni šele tekom let.

Stanje je precej podobno stanju po možganski kapi, pri katerem imajo pacienti eno stran obraza povešeno. V določenih primerih je lahko paraliziran vel obraz, torej obe strani. Kaj natanko jo povzroči, ni znano, a ponavadi sama mine, ni pa nujno. A FDA, ki, kot slovenski NIJZ, služi s prodajo cepiv, se to ne zdi nič problematičnega, zato trdijo, da je "pogostost tega pojava skladna s pričakovano stopnjo v splošni populaciji" in dodajajo, da ni jasnih dokazov, ki bi cepivo za covid-19 povezovali s tem stranskim učinkom.

Sicer pa je imela večina udeležencev stranske učinke po prejetju cepiva, pri čemer je treba opozoriti, da se lahko stranski učinki pojavijo tedne, mesece ali celo leta kasneje. Tako jih je stranske učinke utrpelo kar 84 odstotkov; 63 % jih je poročalo o izjemni utrujenosti; 55 % jih je imelo glavobole; 32 % jih je imelo mrzlico; 24 % bolečine v sklepih in 14 % vročino.

Ne glede na vse stranske učinke, ki so sicer navedeni v navodilu cepiva in si jih lahko ogledate spodaj in jih sproti beležijo in dodajajo, je cepivo dobilo dobro oceno od FDA.

 

To pa še ni vse; po nekaterih poročanjih naj bi FDA naznanila še 2 smrti po prejetju cepiva za koronavirus zaradi izjemno hudih stranskih učinkov. To naj bi bilo navedeno v dokumentu FDA, objavljenem 8. 12. 2020. Eden od umrlih naj bi bil imunokompromitiran.

Članek naj bi bil najprej objavljen v časniku Jerusalem Post, prav tako 8. 12. 2020, a nenadoma brez pojasnila umaknjen, naslov pa je bil "FDA announces deaths of two Pfizer vaccine trial participants," ki ga lahko v web formatu najdete tukaj.

Iz Velike Britanije pa poročajo tudi, da sta po prejetju cepiva dve medicinski sestri doživeli hudo alergijsko reakcijo, natančneje anafilaktični šok, zaradi česar sta potrebovali takojšnjo medicinsko pomoč. Zato svarijo, naj se tisti z alergijami raje ne cepijo z novim Pfizer cepivom.

Obe cepljeni osebi sta bili zaposleni v bolnišnici in sta bili med prvimi, ki so ju v torek, ko so v VB začeli s cepljenjem, cepili. Agencija 'Medicines and Healthcare products Regulatory Agency' (MHRA) je takoj izdala opozorilo, naj se tisti, ki že imajo kakšne znane večje alergije na zdravila, hrano in cepiva, raje ne cepijo.

“Dve osebi z zgodovino alergijskih reakcij sta zelo hudo reagirali na cepivo,” je povedal profesor Stephen Powis, nacionalni zdravstveni direktor NHS v Angliji in dodal, da “obe dobro okrevata. MHRA preventivno svetuje ljudem z zgodovino alergijskih reakcij, naj ne prejmejo tega cepiva,” je dejal in povedal, da je to “pogosto pri novih cepivih.”

Velika Britanija sicer postala prva država, ki je včeraj začela s cepljenjem prebivalstva s Pfizer-BioNTech cepivom.

O 6 smrtih pa poroča tudi ameriška FDA: umrli sta dve osebi, ki sta prejeli covid cepivo in 4 osebe, ki so dobile kontrolno, torej neko drugo cepivo. Ko vedno pri testiranju cepiv, prave placebo skupine – torej take, ki bi dobila le fiziološko raztopino, ni bilo.

Preberite še ostale objave glede koronavirusa:

Preberite še ostale objave v zvezi s cepivi in cepljenji:

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Načeloma velja prepričanje, da se modrost s staranjem povečuje, vendar empirične raziskave kažejo, da ni čisto tako.