Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ali lahko sonce (UV žarki) uniči korona virus?

16. apr 2020 12:26
0

Oglasno sporočilo

Znano je, da UV žarki, torej sonce, prepreči nadaljnje širjenje virusov kot so C. difficile, tuberculosis, influenza in Ebola; učinkovito pa je tudi pri deaktivaciji MRS, virusa, podobnega virusu SARS in COVID-19. UV svetloba pa lahko za razliko od npr. antibiotikov in nekaterih drugih zdravil ubije tudi odporne viruse, ki so že mutirali.

Tako je lepo sončno vreme že pretekle dni zaustavljalo nadaljnje širjenje korona virusa, enako pa se obeta tudi v prihodnje. UV svetloba je sicer sredstvo za razkuževanje, ki ga uporabljajo tudi v medicinske namene. Prodajalci od začetka širjenja virusa poročajo o povečanem povpraševanju in nakupih UV svetilk.

Učinkovitost UV svetlobe potrjuje tudi znanost

Uporaba UV svetlobe za dezinfekcijo ni nič novega, saj se uporablja že več kot 100 let, natančneje od približno leta 1903, ko je Niels Ryberg Finsen prejel Nobelovo nagrado za odkritje učinkov svetlobne terapije za zdravljenje bolezni.

UV svetloba se uporablja v boju proti boleznim, ki se prenašajo po zraku, npr. gripa in tuberkuloza. Pri teh je zato UV svetloba izjemno učinkovita, pa tudi pri boleznih, ki so posledica bakterij, odpornih na antibiotike. Zato jo uporabljajo tudi za razkuževanje bolnišničnih prostorov, sploh kjer so se nahajali pacienti z zelo nevarnimi in nalezljivimi boleznimi; med drugim ob izbruhu ebole leta 2014.

UV svetloba je učinkovala že proti podobnim korona virusom

UV svetloba se je izkazala kot nadvse učinkovita že leta 2003 ob izbruhu SARSa; nato leta 2012 ob izbruhu MERS. COVID-19 kaže veliko podobnosti z obema omenjenima, torej kaže znatno prekrivanje, zato je sončna svetloba najverjetneje idealna tudi v tem primeru. Zato so sončni dnevi idealni, saj uničujejo morebitni virus, prisoten na prostem.

PREBERITE TUDI: Redna telesna vadba krepi imunski sistem (v času izolacije je še bolj pomembna)

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* 20. sep 2021 20:00
   dobra
  • Dow* 20. sep 2021 17:09
   super
  • Dow* 20. sep 2021 17:04
   v redu
  • gakiko 19. avg 2021 21:40
   dober, neproblematičen
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Če vam je všeč klasičen, minimalističen slog, potem bo trend hlač za letošnjo jesen in zimo kot nalašč za vas.