Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Cepivo za HPV – vse, kar morate vedeti

25. sep 2020 12:22
0

V medijih smo že večkrat zasledili intenzivno promocijsko kampanjo za cepljenje proti virusu HPV, ki se je leta 2006 pričelo izvajati tudi v Sloveniji.

Bili smo ena od prvih držav, ki so ga uvedle, glede na zadnje podatke pa se pri nas cepi približno polovica deklic. Preverili smo trditve, da gre za učinkovito in varno cepivo, naše ugotovitve pa podajamo v spodnjem zapisu.

HPV - smrtonosni virus?

Virus HPV naj bi povzročal predrakave spremembe na materničnem vratu, ki pa v veliki večini primerov v nekaj letih izzvenijo same od sebe, z drugimi besedami, se pozdravijo brez kakršnekoli intervencije oz. terapije. Le majhen odstotek žensk, pri katerih okužba s HPV ne izzveni sama od sebe, bo na koncu zbolel za rakom materničnega vratu. To pomeni, da predrakave spremembe niso nujno povezane s kasnejšim nastankom raka.

V Sloveniji se incidenca raka materničnega vratu v zadnjih letih giblje nekje okrog 11 primerov na 100.000 prebivalcev na leto, umrljivost zaradi te vrste raka pa med 4 do 5 na 100.000 prebivalcev na leto. Primerjava z rezultati randomiziranih kontroliranih kliničnih študij proizvajalcev cepiva nam pove vse, kar moramo vedeti – pri testiranju cepiva proti HPV Cervarix so zabeležili več kot 100 smrti na 100.000 cepljenih oseb na leto in 4.000 resnih stranskih učinkov na 100.000 cepljenih oseb na leto. Očitno je, da potencialne koristi cepiva, tudi če bi le-to bilo 100% učinkovito pri preprečevanju raka materničnega vratu, niti približno ne odtehtajo škode, ki jo cepivo povzroči. Japonski strokovnjaki so na podlagi tega sklenili: “Močno priporočamo, da se cepivu proti virusu HPV izogibate.”(1)

Obenem številni strokovnjaki ugotavljajo, da so za predrakave spremembe in raka materničnega vratu že nekaj časa na voljo učinkoviti (in neprimerno varnejši) pregledi in terapije:(2)

“Cepivo proti virusu HPV ne dosega standardov za mandatorno predpisovanje. Okužba s HPV se širi z intimnim spolnim odnosom in kot taka ne ustreza definiciji epidemične infekcijske bolezni šolskih otrok. Večina okužb s HPV je nenevarnih, na voljo so tudi preventivni pregledi (PAP in HPV testiranje) za identifikacijo posameznikov, ki imajo večje tveganje, da zbolijo za rakom materničnega vratu... Zdravljenje predrakavih sprememb z minimalnimi kirurškimi posegi je učinkovito pri preprečevanju raka materničnega vratu.”

Kaj pravi znanost o varnosti cepiva?

Je cepivo res tako zelo varno in preverjeno, kot nam zatrjujejo? Ko smo se v problematiko malo bolj poglobili, nam je hitro postalo jasno, da situacija ni niti približno tako preprosta.

V zvezi s cepivom proti okužbi s HPV se je pred kratkim odvijala zgodba, o kateri smo že pisali, saj nazorno demonstrira vse bolj očitno absurdnost našega sistema. Če povzamemo – leta 2018 je dr. Peter Gotzsche s sodelavci objavil ostro kritiko poročila organizacije Cochrane o cepivu proti virusu HPV,(3) v kateri med drugim navajajo:

Da je poročilo “spregledalo” polovico kliničnih študij, ki bi jih morali vključiti.

Da so vse študije, vključene v poročilo, cepivo primerjale s t.i. “placebom”, za katerega pa se je pri pregledu izkazalo, da ni placebo, temveč aluminijevi adjuvanti ali cepivo proti hepatitisu, ki prav tako vsebuje aluminij. Omenjajo, da je sam proizvajalec cepiva GlaxoSmithKline zapisal, da “je večja količina aluminijevega adjuvanta v cepivu proti HPV možni razlog za večjo pojavnost mialgije [bolečine v mišicah]”.

Da je poročilo pristransko pri izbiri in interpretaciji študij. Med drugim ni upoštevalo poročil o hudih stranskih učinkih cepiva in celo več primerov smrti v cepljenih skupinah.

Kot smo zapisali že v prejšnjem članku, dr. Gotzsche ni nek “google ekspert”, temveč priznani skandinavski znanstvenik, profesor in zdravnik, ki je bil povrhu vsega tudi soustanovitelj in član odbora zelo ugledne organizacije Cochrane ter dolgoletni direktor Cochrane Nordic. Kasneje je dr. Gotzsche razkril še, da je organizacija Cochrane (ki ji javno zdravstvo še vedno zaupa pri sprejemanju pomembnih odločitev, kot je uvedba in promocija cepljenja proti HPV) pod močnim vplivom farmacevtske industrije oz. denarja in kot taka ni več zanesljiva.(4)

Zazskrblujoča poročila prihajajo od vsepovsod

Zelo zaskrbljujoči so tudi podatki, ki prihajajo iz najrazličnejših držav in ki kažejo, da cepivo najverjetneje res ni tako zelo varno, kot bi nas radi prepričali njegovi proizvajalci. Na spletu najdemo številna pričevanja,(5) dokumentarce(6) in celo knjige,(7) v celoti posvečene tej pereči tematiki. Organizirani so bili tudi mednarodni simpoziji žrtev cepljenja proti HPV – zadnji je bil v Tokiju marca 2018, udeležila pa so se ga združenja žrtev cepljenja iz Japonske, Kolumbije, Španije, Velike Britanije in Irske.(8) Prof. Marcos Mazzuka, pediater iz Madrida, specializiran za poškodbe po cepljenju, pravi:

“Gre za več kot 300 deklic po vsem svetu, ki so umrle, in za okrog 46,000 deklic, ki trpijo za zelo zelo resnimi stranskimi učinki.”(6)

Japonska je na tem področju še posebej aktivna. Japonska vlada je na podlagi številnih poročil o resnih stranskih učinkih cepivo proti virusu HPV leta 2013 prenehala priporočati,(9) odstotek cepljenih deklic pa se je po incidentu zmanjšal s 65% na manj kot 4%. Japonske deklice so po cepljenju zbolele za kompleksnim regionalnim bolečinskim sindromom (hude kronične bolečine, ki bolnika lahko popolnoma onesposobijo), pogosta so bila poročila o konvulzijah in paralizi, nekaj pa jih je celo končalo na invalidskih vozičkih. Različni strokovnjaki so podali mnenje, da tako hudih bolezni pri najstnicah še niso videli.(1)

Vendar je sklop težav, ki se pojavijo po cepljenju proti HPV, v resnici zelo raznolik ter kompleksen, simptomi pa se lahko razvijajo skozi daljše obdobje, so zapisali Medwatcher Japan in združenja žrtev cepljenja v poročilu lanskega mednarodnega simpozija.(8) Kot najpogostejše simptome navajajo:

 • sistemske bolečine, vključno z bolečinami v mišicah in sklepih ter glavoboli;
 • motorična disfunkcija, kot so paraliza, slabotnost mišic, neprostovoljni gibi in konvulzije;
 • motnje zaznavanja in otopelost;
 • motnje avtonomnega živčevja, kot so vrtoglavica, hipotenzija, tahikardija in driska;
 • težave z dihanjem;
 • motnje hormonskega sistema oz. menstruacije;
 • preobčutljivost na svetlobo in/ali zvok;
 • psihični simptomi, kot so samomorilne misli, anksioznost in halucinacije;
 • težave s spanjem, vključno s hipersomnijo in narkolepsijo.

En izmed bolj pogosto omenjenih stranskih učinkov cepiva proti HPV je tudi predčasna menopavza(10)(11)(12) – ciklusi so prenehali pri deklicah, starih komaj 16 let – kar je ironično, saj ravno to cepivo promovirajo kot sredstvo, s katerim si naj bi ženska ohranila rodnost!

O podobnih težavah poročajo v vseh zgoraj omenjenih državah, podatki pa povsod kažejo tudi, da je cepivo proti virusu HPV nekajkrat bolj “reaktivno” od ostalih cepiv, kar pomeni, da v primerjavi z drugimi cepivi veliko pogosteje povzroča stranske učinke.

Korupcija razkrita tudi v Indiji

Zanimiv je tudi primer Indije, kjer je fundacija PATH Billa Gatesa leta 2009 sponzorirala poskusno cepljenje približno 23.000 indijskih deklic. Ko je 7 cepljenih deklic umrlo, še veliko več pa jih je poročalo o težavah z menstruacijo, epileptičnih napadih, glavobolih in drugih simptomih,(31)(32) se je sprožil alarm in obsežne preiskave, ki so odkrile številne nepravilnosti, kot so protizakonito in neetično ravnanje.(33) Gatesovo fundacijo je indijski parlamentarni komite nato javno obtožil, da je delovala kot orodje tujih farmacevtskih podjetij, ki so želela prepričati indijsko vlado, naj vključi HPV cepivo v univerzalni program cepljenja. Podobne programe je Gatesova fundacija izvajala tudi v Ugandi, Peruju in Vietnamu.

Smrti indijskih deklic so tudi v tem primeru večinoma odpisali kot “nepovezane s cepljenjem”, v nekaj primerih naj bi celo prijavili neresnični vzrok smrti - samomor.(31)(32) A tudi če bi res šlo za samomor, ga ne bi smeli označiti kot nepovezanega s cepljenjem, saj vnetje, ki ga v telesu sprožijo cepiva, lahko vpliva tudi na psihično počutje.

Indija še do danes ostaja zelo polarizirana glede stališč do uvedbe množičnega cepljenja. Pred nekaj leti so v nekaj okrožjih sicer pričeli s cepljenjem proti HPV, a so takoj naleteli na kritiko dr. Jacoba Puliyela in sodelavcev iz vladnega organa za odobritev cepiv, ki so preverili podatke, na podlagi katerih je Indija uvedla to vrsto cepljenja, in ugotovili, da so neresnični.(34)(35)(36).

Povzetek

 • Okužbe s HPV v večini primerov izzvenijo same od sebe in le malo žensk, pri katerih okužba ne izgine, bo zbolelo za rakom materničnega vratu.
 • Rak materničnega vratu je pri nas dokaj redek, zanj pa smo imeli že pred cepljenjem na voljo učinkovite preglede in zdravljenje.
 • Randomizirane kontrolirane študije so jasno pokazale, da je v primeru cepljenja proti virusu HPV škoda veliko večja od potencialnih koristi. Japonski strokovnjaki so na podlagi tega sklenili: “Močno priporočamo, da se cepljenju proti virusu HPV izogibate.”
 • Nekoč zelo ugledna organizacija Cochrane, ki med drugim preverja tudi varnost cepiv, je pod močnim vplivom finančnih interesov in ji ne gre več zaupati. Njihovo poročilo o varnosti cepiva proti virusu HPV iz leta 2018 je pristransko in zavajajoče.
 • Z vseh koncev sveta prihajajo zaskrbljujoča poročila o hudih stranskih učinkih in celo smrtih deklic po cepljenju proti virusu HPV. Japonska je cepivo proti virusu HPV zaradi številnih poročil o stranskih učinkih leta 2013 prenehala priporočati.
 • Pogosto omenjeni stranski učinki so kronične bolečine, paraliza, predčasna menopavza (ki se lahko pojavi že pri 16-letnih deklicah), nezmožnost hoje, avtoimunske bolezni in nekontrolirani gibi okončin.
 • Raziskave kažejo, da bi bil vzrok tem simptomom lahko aluminijev adjuvant, pomožna snov v cepivih. Aluminij po cepljenju potuje v organe, kot so možgani in vranica, kjer lahko povzroči vnetje.
 • Obstajajo indici, da bi lahko cepivo pri osebah, ki so bile z virusom HPV okužene že pred cepljenjem, celo povečalo tveganje za razvoj raka materničnega vratu.

Več si lahko preberete na tej povezavi.

Preberite še ostale objave v zvezi s cepivi in cepljenji:

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Načeloma velja prepričanje, da se modrost s staranjem povečuje, vendar empirične raziskave kažejo, da ni čisto tako.