Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kaj pravi znanost o cepljenju?

24. apr 2018 13:59
0

Oglasno sporočilo

... organizacije, organiziralo novinarsko konferenco, na kateri so nam govorci odstirali povsem nove vidike znanosti in cepljenja. Sporočilo je jasno: prioriteta vseh, ki se ukvarjajo s to izjemno zahtevno tematiko, morajo biti dovolj varna in učinkovita cepiva.

Hrvaški akademik dr. Sladoljev, vodja raziskovalnega oddelka Imunološkega zavoda, je jasno izpostavil ločnico med naravno pridobljeno okužbo in cepljenjem. Zelo pomemben vidik so otroške bolezni. Ošpice, ki so v tem času pogosta tema tudi v medijih, so le ena od otroških bolezni. V času pred uvedbo cepiv so si starši celo želeli, da jih otroci prebolijo in s tem pridobijo naravno imunost. Samo ta oblika imunosti je namreč doživljenjska.

Odrasli, ki so izpostavljeni otroškim boleznim, jih prebolevajo težje. Pred uvedbo cepiv se medicina in znanost nista srečevali s številnimi avtoimunimi in nevrološkimi obolenji pri otrocih. Le-te so drastično v porastu. Dr. Sladoljev je posebej izpostavil primer Amerike, kjer otrok dobi do 70 različnih cepiv, vsak 8 od 10 otrok ima nevrološke težave.

PREBERITE TUDI: Ideološki konstrukti o cepljenju

Dr. Mateja Černič se je pri svojem raziskovalnem delu srečevala s številnimi izzivi, ki sicer delujejo zelo birokratsko, vendar gre za kompleksne zadeve. Leta 2013 je vložila pri Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke zahtevo za posredovanje kopij celotne dokumentacije, ki se nanaša na postopek pridobitve dovoljenja za promet za dve cepivi. Zgodba vse do danes nima sodnega epiloga. Zakaj Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke te podatke tako borbeno varuje, daje misliti.

Jošt Klemenc, dr. med., je izpostavil sistematično malomarnost medicinske znanosti:

 1. Ne beleženje stranskih učinkov po cepljenju, nevpisovanje le-teh v pacientovo zdravstveno kartoteko in neporočanje pristojnim institucijam.
 2. Ignoriranje potencialnih kroničnih posledic cepljenj, ki so dolgoročno gledano najbolj nevarne.
 3. Pomanjkanje kakovostnih epidemioloških raziskav, v katerih bi primerjali zdravstveno stanje polno cepljenih oseb z zdravjem necepljenih oseb.

Pri vseh govorcih je bilo sporočilo jasno: prioriteta vseh, ki se ukvarjajo s to izjemno zahtevno tematiko, morajo biti dovolj varna in učinkovita cepiva. Danes ne poznamo prave cene, ki jo plačujemo za nepojavljanje bolezni, proti katerim cepimo - morda je ta tako visoka, da bo potreben resen razmislek, kako s sistemom cepljenja postopati naprej.

PREBERITE TUDI: Raziskava: necepljeni otroci veliko bolj zdravi kot cepljeni

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* 5. okt 2021 18:38
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:36
   še kar
  • Dow* 20. sep 2021 20:00
   dobra
  • Dow* 20. sep 2021 17:09
   super
  • Dow* 20. sep 2021 17:04
   v redu
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Študija je pokazala šokantno odkritje: splavilo je skoraj 82 % žensk, ki so prejele "cepivo" za Covid.