Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kaj pravi znanost o cepljenju?

24. apr 2018 13:59
0

Oglasno sporočilo

... organizacije, organiziralo novinarsko konferenco, na kateri so nam govorci odstirali povsem nove vidike znanosti in cepljenja. Sporočilo je jasno: prioriteta vseh, ki se ukvarjajo s to izjemno zahtevno tematiko, morajo biti dovolj varna in učinkovita cepiva.

Hrvaški akademik dr. Sladoljev, vodja raziskovalnega oddelka Imunološkega zavoda, je jasno izpostavil ločnico med naravno pridobljeno okužbo in cepljenjem. Zelo pomemben vidik so otroške bolezni. Ošpice, ki so v tem času pogosta tema tudi v medijih, so le ena od otroških bolezni. V času pred uvedbo cepiv so si starši celo želeli, da jih otroci prebolijo in s tem pridobijo naravno imunost. Samo ta oblika imunosti je namreč doživljenjska.

Odrasli, ki so izpostavljeni otroškim boleznim, jih prebolevajo težje. Pred uvedbo cepiv se medicina in znanost nista srečevali s številnimi avtoimunimi in nevrološkimi obolenji pri otrocih. Le-te so drastično v porastu. Dr. Sladoljev je posebej izpostavil primer Amerike, kjer otrok dobi do 70 različnih cepiv, vsak 8 od 10 otrok ima nevrološke težave.

PREBERITE TUDI: Ideološki konstrukti o cepljenju

Dr. Mateja Černič se je pri svojem raziskovalnem delu srečevala s številnimi izzivi, ki sicer delujejo zelo birokratsko, vendar gre za kompleksne zadeve. Leta 2013 je vložila pri Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke zahtevo za posredovanje kopij celotne dokumentacije, ki se nanaša na postopek pridobitve dovoljenja za promet za dve cepivi. Zgodba vse do danes nima sodnega epiloga. Zakaj Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke te podatke tako borbeno varuje, daje misliti.

Jošt Klemenc, dr. med., je izpostavil sistematično malomarnost medicinske znanosti:

 1. Ne beleženje stranskih učinkov po cepljenju, nevpisovanje le-teh v pacientovo zdravstveno kartoteko in neporočanje pristojnim institucijam.
 2. Ignoriranje potencialnih kroničnih posledic cepljenj, ki so dolgoročno gledano najbolj nevarne.
 3. Pomanjkanje kakovostnih epidemioloških raziskav, v katerih bi primerjali zdravstveno stanje polno cepljenih oseb z zdravjem necepljenih oseb.

Pri vseh govorcih je bilo sporočilo jasno: prioriteta vseh, ki se ukvarjajo s to izjemno zahtevno tematiko, morajo biti dovolj varna in učinkovita cepiva. Danes ne poznamo prave cene, ki jo plačujemo za nepojavljanje bolezni, proti katerim cepimo - morda je ta tako visoka, da bo potreben resen razmislek, kako s sistemom cepljenja postopati naprej.

PREBERITE TUDI: Raziskava: necepljeni otroci veliko bolj zdravi kot cepljeni

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 4 dnevi
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 5 dnevi
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 5 dnevi
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 5 dnevi
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 5 dnevi
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Kar nekaj podjetij tekmuje v pripravi cepiva za prehladno-gripozni virus, poimenovan COVID-19, saj so cepiva izjemen vir zaslužka farmacevtske industrije.