Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Svetovna zdravstvena organizacija WHO izrazila dvom v varnost cepiv

31. jan 2020 11:02
0

Po tem, ko se o hudih stranskih učinkih cepiv že desetletja oglašajo starši s cepivi poškodovanih otrok in v zadnjih letih tudi čedalje več zdravnikov, ki pri svojem delu opažajo posledice, ki jih imajo cepiva, je svoj dvom v varnost cepiv izrazila tudi svetovna zdravstvena organizacija.

2. in 3. decembra 2019 je Svetovna zdravstvena organizacija v Ženevi gostila svetovni vrh o varnosti cepiv. Priča smo bili številnim nepričakovanim izjavam, saj so dotlej kljub vsem nasprotnim dokazom vztrajali, da so cepiva 'varna in učinkovita'. Udeleženci so namreč odkrito izrazili dvom v varnost cepiv.

Tako varnost kot tudi učinkovitost cepiv pa predstavljata velik problem tudi v Sloveniji. V Sloveniji nimamo niti ene neodvisne raziskave o varnosti cepiv, ki jih v Sloveniji uporabljamo, temveč se zanašamo izključno na poročila farmacevtske industrije, ki je po zaslužku tretja na svetu. Veliko več vemo o varnosti hrane, ki pa si jo lahko izbiramo sami – sami se odločamo, kaj bomo kupili in zaužili in česa ne, medtem, ko so cepiva obvezna, varnosti pa ne garantira nihče, prav tako nihče ne odgovarja za posledice. Zato sta dvom in strah staršev logična posledica.

Slovenski pediatri in NIJZ mirijo in prikazujejo izjave iz Ženeve kot "vzete iz konteksta", a vsakdo, ki si ogleda posnetke, lahko sam preveri izjave, ki so jih podali udeleženci. Poleg tega so pri WHO kot problematično in neprimerno označili tudi besedo 'antivaxxer', ki je v samem jedru in konotaciji pejorativna. Slovenski pediatri strahov staršev ne želijo slišati, njihov odnos je pogosto celo aroganten in omalovažujoč.

Izjave zdravnikov in znanstvenikov, ki so izrazile dvom v varnost cepiv

V Združenju za naravni razvoj otrok so pripravili seznam izjav strokovnjakov, ki si jih lahko preberete spodaj:

Prof. Heidi Larson, profesorica antropologije, projekt o zaupanju v cepiva: "Potrebujemo veliko več investicij v varnostne študije. … Na fakulteti si lahko srečen, če o cepivih poslušaš pol dneva v vsem času študija! … Brez dobre znanosti ne moremo imeti dobre komunikacije."

Dr. Soumya Swaminathan, vodilni znanstvenik pri WHO, pediater: "Do smrti je prišlo zaradi določenega cepiva."

Dr. Martin Howell Friede, Koordinator, Iniciativa za raziskavo cepiv pri WHO: "Adjuvansov v cepiva ne dajemo, ker to hočemo… Največje skrbi, ki jih vidimo v zvezi z zdravjem, so obtožbe o dolgoročnih (neželenih) učinkih."

Dr. Stephen Evans, profesor farmakoepidemiologije, London: "Adjuvansi pomnožijo število neželenih učinkov."

Dr. Marion Gruber, direktorica, Pisarna za raziskovanje cepiv in pregledni center za evalvacijo in raziskave, FDA: "Klinični poskusi pred pridobitvijo licence za prodajo morda niso dovolj dobri."

Dr. Bassey Okposen: program manager, Nacionalni center za imunizacijo (NERICC), Nigerija: "So bile kdaj narejene raziskave o tem, kako cepiva vplivajo eno na drugo, saj jih otroci dobijo v kratkem časovnem obdobju – navzkrižne reakcije?"

Dr. Robert Chen, znanstveni direktor, Brighton Collaboration: "Imeti moramo statistične podatke, da lahko začnemo odgovarjati na vprašanja."

2:00 Dr. Heidi Larson, PhD, direktorica projekta Vaccine Confidence Project (projekt zaupanje v cepiva): "Največji faktor pri nezaupanju v cepiva varnost cepiv."

4:26 Dr. Larson: "Zdravniki in medicinske sestre so 'negotovi'' in 'začenjajo prevpraševati varnost cepiv' in to je velik problem."

6:20 Dr. Larson: "Zdravniki nimajo zaupanja v varnost cepiv, da bi se zoperstavili materam, ki postavljajo vprašanja. Zdravniki so bili deležni le pol dneva navodil o cepivih v medicinski šoli."

8:06 Dr. Larson: "Težava, ki jo ima Svetovna zdravstvena organizacija s socialnimi mediji, niso napačne informacije o cepivih,  temveč da te informacije sejejo dvom."

13:10 Dr. Larson: "Potrebujemo veliko znanost o varnosti cepiv, ne morejo uporabljati staro znanost, ki ni relevantna za novo težavo, ki jo ustvarjajo cepiva."

16:04 Dr. Marion Gruber, FDA, priznava, da je pri cepivih potrebno spremljanje varnosti, ki je specifično prilagojeno enemu obravnavanemu cepivu. Načrti za obvladovanje tveganja bodo morali upoštevati vse dokaze o varnosti, ki jih imajo. (Ti varnostni ukrepi ne obstajajo).

19:40 Dr. Martin Howell Friede, WHO, opozarja izdelovalce cepiv zaradi uporabe adjuvansov, saj povzročajo neželene učinke. "Če proizvajalci morajo uporabljati adjuvans, naj uporabijo starega, ki že ima neko ''zgodovino'' (ki omogoča izdelovalcu cepiva reči, da neželeni učinek ni bil adjuvans). Novi adjuvansi bodo krivi, da povzročajo neželene učinke, novih cepiv brez adjuvansov pa ne bo nikjer. Njegova rešitev je graditi zaupanje, ne pa cepiva narediti varnejša."

25:15 Profesor Stephen Evans pravi "Zdi se, da adjuvansi pomnožijo imunogenost antigenov, h katerim so dodani; pomnožijo reaktogenost, torej ni nepričakovano, da pomnožijo neželene učinke. Je moje razmišljanje pravilno?''

27:22 Dr. Friede: "Glavni zdravstveni pomisleki, ki jih vidimo, so dolgoročni učinki cepiv', ne pa boleča kepa na tvoji roki. Adjuvansi delujejo različno z vsakim antigenom in nečistočami. Potrebujemo širše študije in narediti meritve primernih stvari."

31:28 Dr. Friede: "Potrebno je ugotoviti, kako delujejo adjuvansi, da bodo lahko ocenili, kakšna je verjetnost, da adjuvansi povzročajo velike zdravstvene težave."

31:38 Dr. David Kaslow, Center for Vaccine Innovation and Access (Center za inovacije in dostop do cepiv) prizna, da opravljajo svoje raziskave na zelo majhnih skupinah ljudi. Pravi, da ena izmed stvari, v katero bi morali investirati, boljši biomarkerji in mehansko razumevanje delovanja adjuvansov, da bodo lahko razumeli neželene učinke.

32:25 Dr. Gruber: "Težava, ki otežuje oceno varnosti, je dolžina spremljanja, kajti dlje časa preučujete skupino, več ''naključnih'' neželenih učinkov se pokaže. Dajanje adjuvansov starejšim, morda ne bo imelo učinka, pri mlajših pa so lahko reaktivni."

38:13 Dr. Kaslow: "Zelo hitro se nam obeta nova ciljna populacija pri cepivih: imunizacija mater. Pri tej ciljni populaciji nimamo močnih farmako-epidemioloških izhodišč, da bi rekli 'je to pričakovani neželeni učinek zaradi nosečnosti, ali je cepivo?' Potrebujemo investicijo za to študijo, da ne bi izgubili naših cepiv za nosečnice, dokler za njih ni namenjenih zadostnih sredstev."

40:07 CDC ACIP srečanje: "Cepljenje nosečnic ni priporočeno."

41:24 FDA prizna, da nimajo študij o cepivih in nosečnosti.

41:55 Nigerijski zdravnik vpraša, če obstajajo varnostne študije o sočasnem injiciranju otroka z več cepivi, različnih proizvajalcev, z različnimi adjuvansi.

44:12 ACIP srečanje, CDC (Center for Disease Control) prizna, da nimajo podatkov za sočasno injiciranje več adjuvansov, a kljub temu to priporočajo.

45:22 Dr. Robert Chen prizna, da trenutno nimajo podatkov o injiciranju več adjuvansov, povezati morajo podatkovne baze, da 'bodo začeli odgovarjati na taka vprašanja'.

50:01 Dr. Soumya Swaminathan, glavna znanstvenica pri WHO (SZO), pove v reklami, da je sledenje varnosti cepiv močno, in da preverjanje podatkov omogoča takojšnje reševanje težav. Ti so pod "temeljitim nadzorom."

52:40 Dr. Swaminathan na WHO srečanju prizna "Res nimamo dobrih nadzornih sistemov varnosti v veliko državah. Ne moremo dati odgovorov glede smrti. Potrebno je vzpostaviti mehanizme za nadzor dogajanja. Pri veliko zdravilih se seznanimo z neželenimi učinki šele potem, ko so že uvedena med populacijami.''

Spodaj pa si lahko ogledate še daljši video s komentarji in obrazložitvami raziskovalnega novinarja Dela Bigtreeja, ki je razkril že marsikatero nepravilnost, ki so jo hotele uradne inštitucije prikriti:

 

PREBERITE TUDI: Cepiva vsebujejo DNK človeškega zarodka, ki povzroča avtoimunske bolezni in raka že pri otrocih

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Načeloma velja prepričanje, da se modrost s staranjem povečuje, vendar empirične raziskave kažejo, da ni čisto tako.