Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Pomanjkanje vitamina D odločilno pri smrtnosti COVID-19

27. maj 2020 9:58
0

Oglasno sporočilo

... vitamina D, dvakrat pogosteje hude komplikacije zaradi koronavirusa oz. COVID-19. V raziskavi so analizirali paciente iz 10 držav ter opazili jasno vzročno povezavo med prenizkimi količinami vitamina D v krvi in hiperaktivnim imunskim sistemom. Vitamin D namreč krepi imunski sistem in preprečuje njegove pretirane odzive. To odkritje lahko pojasni kar nekaj neznank, med drugim tudi zakaj imajo otroci redko komplikacije oz. umrejo zaradi COVID-19.

Raziskavo so izvedli na univerzi Northwestern, zanjo pa so zbrali podatke iz držav Kitajska, Francija, Nemčija, Italija, Iran, južna Koreja, Španija, Švica, Velika Britanija in ZDA. Ugotovili so, da so imeli pacienti v državah, kjer je bila stopnja smrtnosti visoka, torej v Italiji, Španiji in Veliki Britaniji, izjemno nizke količine vitamina D v krvi v primerjavi z ostalimi državami, kjer je bila smrtnost nižja.

Kako do vitamina D?

Vitamin D lahko dobimo le na dva načina:

 1. z izpostavljanjem sončni svetlobi, torej UV sevanju;
 2. z uživanjem prehranskega dopolnila vitamin D3.

Zato čim več časa preživite zunaj, na prostem, na svežem zraku, saj svež zrak in gibanje prav tako krepita imunski sistem.

Povezava med pomanjkanjem vitamina D in 'citokinsko nevihto'.

Ko so analizirali podatke pacientov po svetu, so torej ugotovili vzročno povezavo med količino vitamina D in citokinsko nevihto. Slednja je izjemno visoko vnetno stanje, ki ga povzroči pretirano reaktiven imunski sistem. Prav tako so odkrili povezavo med nizko količino vitamina D v krvi in smrtnostjo.

"Citokinska nevihta lahko zelo poškoduje pljuča in vodi v akutni respiratorni distresni sindrom in smrt. Vse kaže, da je to ubilo večino pacientov COVID-19, in ne uničenje puč s strani samega virusa. Gre za komplikacije zaradi napačno usmerjenega imunskega sistema," so povedali raziskovalci.

Vitamin D je ključnega pomena

Zato raziskovalci menijo, da ima vitamin D ključno vlogo ne le pri imunskem sistemu, temveč tudi da prepreči, da bi naš imunski sitem postal pretirano aktiven. To pomeni, da bi normalne količine vitamina D v krvi lahko preprečile hude komplikacije in smrt zaradi COVID-19.

"Naše analize kažejo, da bi smrtnost lahko prepolovili," so povedali raziskovalci. "To sicer ne prepreči, da bi se pacient okužil, lahko pa zmanjša komplikacije in prepreči smrt."

PREBERITE TUDI:  Vse to so lahko posledice pomanjkanja vitamina D

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 1 dnevom
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 2 dnevoma
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 2 dnevoma
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 2 dnevoma
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 2 dnevoma
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Česa vam "lamestream" mediji in indoktrinirani strokovnjaki, od katerih mediji povzemajo informacije, ne povedo?