Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Posledica COVID-19 izolacij bodo tudi katastrofalni dolgoročni učinki na duševno zdravje mladih

3. jun 2020 12:22
0

Oglasno sporočilo

Otroštvo in mladost od prihoda mobilnih telefonov in tablic že leta niso več to, kar sta bila. Posledice vidimo že sedaj – kar se obeta, pa je še veliko huje. Svoje pa so prinesli tudi drakonski ukrepi zaradi koronavirusa, saj strokovnjaki menijo, da bo imela osamljenost otrok sedaj hude dolgoročne vplive na njihovo duševno zdravje še mnogo let kasneje.

Hiter pregled učinkov osamljenosti in izolacije na otroke in mladostnike je pokazal, da se obetajo hude posledice za njihovo duševno zdravje v obliki anksioznosti in depresij, kar bo povračalo potrebo po tovrstnih ukrepih in zdravljenjih še nadaljnjih nekaj let.

Analiza raziskav, v kateri so preverili 60 preteklih študij, v katerih so preučevali učinke osamljenosti in izolacije na duševno zdravje, so namreč jasno pokazale, da so mladi, ki so osamljeni, trikrat pogosteje podvrženi depresiji. Vpliv osamljenosti na večji možnost depresije naj bi trajal kar 9 let po koncu osamljenosti.

Dr. Maria Loades, klinična psihologinja na oddelku za psihologijo univerze Bath who, ki je vodila raziskavo, je razložila: "Iz naše analize je razvidno, da obstaja tesna povezava med osamljenostjo in dperpesijo pri mladih ljudeh – takoj nemudoma kot tudi dolgoročno. Ta učinek je lahko tudi odložen, kar pomeni, da bo lahko trajalo tudi 10 let, da bomo šele videli vse daljnosežne posledice izolacij zaradi COVID-19."

Zato meni, da bi bilo treba zrahljati ukrepe in otrokom omogočiti ve sproščenega druženja in igre ter na sploh poskrbeti za njihovo duševno zdravje. Nenazadnje ima sproščena igra izjemne pozitivne učinke na čustveno in duševno dobrobit otrok.

Analiza je bila objavljena v ponedeljek, 1. junija, v znanstveni publikaciji Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

PREBERITE TUDI: Anksioznost je posledica psihičnih zlorab v otroštvu

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Večina nas pozna koga, ki je prepričan, da je strokovnjak za vse, ne glede na svoje dejansko znanje.