Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kaj je roza šum in kako vam lahko koristi?

8. jun 2021 13:46
0

Oglasno sporočilo

Roza šum, tako kot beli, prekrije neprijetne zvoke, ki lahko motijo spanec, a ima še nekaj drugih prednosti pred belim šumom. Roza hrup tako mnogim pomaga, da bolj trdno spijo in da jih ponoči ne zbudijo razni zvoki.

Kaj je roza šum in v čem se razlikuje od belega?

Roza šum je vrsta zvoka, ki vsebuje vse zvočne frekvence, ki jih lahko sliši človek, a za razliko od belega ne izvaja vseh frekvenc enakomerno. Tako so visoke frekvence manj intenzivne. Za mnoge je nujno, da se prekrije moteče zvoke iz okolja, a brez motečih neprijetnih tonov, ki znajo zveneti rezko in preostro.

Beli šum je npr. statika televizije, šum ventilatorja ali fena ipd.. A ker je človeško uho bolj občutljivo na visoke zvoke, so nekateri zvoki lahko zelo neprijetni, stresni in (z)motijo spanec.

In tu nastopi roza šum, ki to težavo odpravi, saj ne predvaja visokih frekvenc. Tako ušesa, pa tudi možgani in psiha niso obremenjeni, temveč zvok deluje nadvse pomirjajoče, saj se predvajajo le nižje frekvence.

Primeri roza šuma

Primeri roza šuma so npr. valovi, ki se zadevajo ob obalo; šumenje listov; deževje ipd.

Raziskave

Ker je roza šum precej bolj nova zadeva kot beli, še ni bilo narejenih veliko raziskav, a ko so beli šum predvajali bolnikom v bolnišnicah, so ti zaspali skoraj 40 odstotkov hitreje; prav tako dojenčki. Otroci se ob belem šumu bolje koncentrirajo.

In glede na to, da beli šum nekaterim, bolj občutljivim, ne ustreza zaradi rezkih zvokov, lahko predvidevamo, da bodo s pomočjo roza šuma zaspali še lažje in hitreje. To pa pomeni tudi ugoden vpliv na spomin, saj se le-ta shranjuje in krepi med spanjem.

Ena izmed raziskav o roza šumu, objavljena leta 2017, je pokazala, da se med spanjem ob roza šumu poviša aktivnost počasnega valovanja v možganih, ki je povezano z globljim spancem. Podobno je raziskava iz 2016 izboljšala spanje in spomin mladih odraslih, ko so si privoščili popoldanski dremež.

Ostali šumi

Rjavi šum

Seveda pa niso vsi naravni zvoki roza šum – obstaja tudi rjavi šum, kamor sodi npr. zvok nevihte ali padanje vode pri slapu. Rjavi šum so zvoki, ki poudarjajo nizke frekvence.

Modri šum

Modri šum je v osnovi nasprotje rjavega šuma. Vključuje vse slišne frekvence, a so višje bolj poudarjene. Večini ljudi modri šum ne ustreza, saj zveni agresivno in posledično lahko povzroča stres.

Kje dobite roza šum?

Na voljo so razne naprave, ki oddajajo roza šum, pa seveda tudi aplikacije na mobilnih telefonih.

Zaključek

Spanje je bistvenega pomena za dobro zdravje, počutje, spomin in delovanje, zato je zelo pomembno, da poskrbimo za kakovosten spanec in dovolj njega. Predpogoji so popoln mir (ali prekrivanje zvokov z belim ali roza šumom); popolna tema in izklop vseh naprav. Več pa si lahko preberete v spodnjih člankih:

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ste presenečeni ob novici, da lahko izdelki za osebno higieno žensk vsebujejo nevarne kemikalije?