Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ko zmanjkuje časa: kaj je bolje, spanec ali vadba?

20. dec 2017 10:48
0

Oglasno sporočilo
... kakovosten spanec in vadbo, se mnogi, ki se zavedajo pomena vadbe IN spanca na zdravje in dobro počutje, sprašujejo, kaj izbrati, ko RES ni časa za oboje. Bo bolje, da se naspimo? Ali poskrbimo za krepčilno in pomlajevalno vadbo?
 

Spanje naj bo št. 1

Obstajajo sicer različne razlage in teorije, a načeloma so si strokovnjaki enotni: (naj)bolj pomembno je spanje. Pomanjkanje spanja namreč uničujoče deluje na celotno telo, nas dela razdražljive, nepotrpežljive, ruši hormonsko ravnovesje (posledično povečuje apetit) in še kaj. Zato je pomembno, da na prvo mesto postavimo spanje – kar pa seveda ne pomeni, da naj to postane izgovor, da se izogibamo vadbi.
 

PREBERITE TUDI: Spanje je izjemnega pomena za zdravje

 

Tudi vadba je izjemnega pomena

O (dobesedno!) neštetih pozitivnih vplivih vadbe na zdravje in počutje smo že veliko poročali: med drugim gibanje daje energijo; izboljšuje počutje; je naravni antidepresiv in (pri mnogih) naravni zaviralec apetita. Poleg tega telo, ki se je pregibalo in prekrvavilo, tudi bolje spi, prav tako si možgani bolj spočijejo, saj je počutje boljše zaradi sproščanja endorfinov med vadbo boljše, spanec pa je bolj miren in kakovosten.
 
Raziskave redno kažejo, da imajo ljudje, ki premalo spijo, povečan apetit, so debelejši in se hitreje zredijo. Bolj kot posamezniku manjka spanca, večji apetit ima in hitreje in bolj se redi – hkrati pa je čedalje slabše tudi njegovo počutje.
 

PREBERITE TUDI: Spanje pomaga pri hujšanju

 

Hormona leptin in grelin

Pomanjkanje spanja namreč močno vpliva na hormona leptin in grelin: oba nadzorujeta lakoto in ob pomanjkanju spanja je njuno izločanje moteno. Tako smo lačni, pojemo preveč in se (z)redimo. Poleg tega nam, ko smo zaspani, bolj paše kalorična in nezdrava hrana z veliko maščobami in ogljikovimi hidrati, kar vse skušaj še poslabša.
 
In nenazadnje: med spanjem se sprošča tudi rastni hormon, ki deluje pomlajevalno na telo, skrbi za hitrejšo porabo maščob in izboljšuje imunski sistem. Še en glas za spanec, torej! Zato poskrbite za dovolj kakovostnega spanca vsaj nekaj dni zaporedoma in kmalu boste imeli več energije, da boste bolj produktivni in boste našli čas tudi za vadbo. Tako boste lahko izkoristili vse izjemne učinke spanca in vadbe.
 

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje spanja pospešuje staranje kože

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Kar se tiče ličena, v osnovi sodimo ženske v dve skupini: tiste, ki se držijo preverjene klasike ličenja – in pa tiste, ki rade preizkušajo nove trende.