Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako svetloba s televizije vpliva na vaš spanec

24. feb 2020 9:20
0

Oglasno sporočilo

Razlog, da ljudje zaspijo pred tv zasloni je predvsem nespečnost zaradi preobilice stresa vsakodnevnega življenja. Ko ne morejo zaspati, se udobno namestijo pred zaslon in čakajo, da jih najljubša serija popelje v spanec. Ste med njimi?

Če se vam dogaja, da brez televizije ne zmorete zaspati, je to postala vaša večerna rutina, ki pa se je težko znebite, saj vaši možgani mislijo, da potrebujejo ta stimulans. Če televizije, preden zaspite, ne ugasnete, pa to celo škoduje vašemu počitku.

Vaše telo ima notranjo uro, ki običajno deluje na 24-urni cikel in je v veliki meri nadzorovana z vzroci svetlobe in teme, navaja Nacionalni inštitut za nevrološke motenje in možganske kapi. Ko se temni, hipotalamus možganov začne delovati tako, da se počutite pripravljene za spanec. Začne se proizvajati melatonin, hormon, ki ga izločajo pinealne žleze možganov, zaradi katerega postajate zaspani. Čez dan ta žleza miruje in ne proizvaja hormona. Problem nastane zaradi umetne svetlobe, kot je ta iz tv zaslonov, ki zatre proizvodnjo hormona in vas drži pokonci. Zdravniki zato odsvetujejo izpostavljenost umetni svetlobi (sploh modri svetlobi zaslonov) pred spanjem, če želite, da bo vaš počitek res imel učinek. Tudi če zaspite in je televizor še vedno prižgan, lahko to vpliva na kakovost spanca. Obstaja velika verjetnost, da se boste zjutraj zbudili manj spočiti, kot bi se sicer.

Za dober spanec tako ugasnite vse naprave in odložite vaše prenosne telefone še preden se uležete v posteljo, razliko boste občutili že naslednje jutro.

PREBERITE TUDI: Je vaš TV kriv, da se redite ali ne morete shujšati?

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  • Dow* 14. nov 2021 20:07
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:38
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:36
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obraz je vsakodnevno izpostavljen vsemu onesnaženju iz zraka oz. okolja, zato je zelo pomembno, da ga zjutraj in zvečer temeljito očistimo.