Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Spanje je veliko bolj pomembno, kot si mislimo

Kolumna: Lekcije za lepše življenje

14. apr 2014 9:00 Tina Bačić
2

Oglasno sporočilo

Dolgoročno je takšna odločitev zelo neučinkovita.

Sodobna tehnologija nam omogoča, da veliko stvari lahko opravimo v krajšem času. Naenkrat lahko počnemo tisoč in eno stvar. Vse z namenom, da bi imeli več časa. Ga res imamo?

Sodoben tempo življenja, uporaba komunikacijskih orodij in dostopnost preko spleta nas je navadila na neprestano odzivnost. Biti izjemno odziven je splošno pričakovanje, tako v poslovnem kot zasebnem življenju. Predvsem pa si ne smemo dovoliti reči “NE”. Ker kot družba to obsojamo in lahko s takšnim ravnanjem tvegamo zavrnitev. Naši seznami opravil se polnijo, neprestano hitimo, a si hkrati želimo miru in priložnosti za bolj intenzivno doživljanje tistega, kar nam veliko pomeni. Sama sem precej časa iskala ravnotežje v kaosu opravil. Na videz se zdi, da nanj nimamo vpliva, a rešitev je lahko čisto preprosta …

Nekoč sem prebrala, da se med spanjem dogajajo tisti procesi, ki se tekom dneva ne morejo. Takrat si odpočijemo, vzamemo si čas zase in za boljše počutje. Kako se rešiti iz začaranega kroga hitenja in živeti bolj sproščeno, polno in zdravo, sem se spraševala. Moj prvi korak je bil spati več in si ustvariti ritem, ki mi ustreza. Vsak ima prav svojo notranjo “uro” in ritem, ki mu mora slediti.

Bliža se poletje. Opazila sem, da je to čas pretiravanja s športnimi aktivnostmi in ekstremnih diet. Sočasno večini primanjkuje spanja, ker je seznam opravil  preobsežen. Zakaj si zadajamo toliko nalog? Komu želimo dokazati, da zmoremo vse? Svoji okolici? Morda sebi? Ob iskanju recepta za prijazno, mirno in uspešno življenje sem naletela na super video blog Marie Forleo, ki predstavi nekaj receptov za uspešno življenje. Pravi, da smo uspešni lahko šele takrat, ko smo zdravi in ko znamo živeti polno. Ko zmoremo biti prisotni v vsakem trenutku našega dneva. V posnetku izpostavlja nekaj dejstev, v katerih sem se našla.

1. Postavite si prioritete.

Brez osredotočanja na pomembne opravke ne moremo narediti veliko. Kamor gre naša pozornost, gre naša energija. Če je smernic preveč, se osredotočenost in usmerjenost preveč razpršita. Ničesar ne dokončamo in smo na slabšem, kot če bi se lotili manj stvari in teh temeljito.

2. Vzemimo si čas za pomembne stvari.

Čas in občutki so minljivi. Zdi se, da je edina stalnica občutek, da časa ni nikoli dovolj. Pametno bi bilo premisliti, koliko stvari, ki jih počnemo, bi lahko opustili. Pretehtati seznam opravil in se odločiti, kaj nam je res pomembno in brez česa bi lahko preživeli, svetuje Marie Forleo.

3. E-pošto prenehajmo pregledovati vsaj 1 uro pred spanjem.

Tehnologija, ki jo uporabljamo, nam res daje več svobode, a hkrati postajamo njeni sužnji. Vam je preverjanje e-pošte tik pred spanjem znano? Sami moramo postaviti meje, se disciplinirati in zavestno izboljšati navade. Uro pred spanjem si vzemimo čas zase, ne za e-pošto, in se umirimo, da bo bolj miren tudi spanec.

4. Ko skrbimo zase, spreminjamo svet na bolje.

Kadar se v svoji koži dobro počutimo, ker smo naredili nekaj, kar je ljubo samo nam, smo veliko bolj kreativni. Če si ne privoščimo osebnega zadovoljstva, smo jezni, žalostni, občutljivi. K večjem pojavljanju depresij je najverjetneje pripomogla tudi zasedenost s stvarmi, ki morda niso tako nujne, sploh pa nam niso v veselje. Posledično lahko izgubimo stik sami s seboj in s svojo kreativnostjo. Če nas nori tempo odmika od nas samih, ga ustavimo. Ko smo povezani sami s seboj, smo močni in lahko spreminjamo navade.

5. “Change the channel, darling.”

Ko se najdemo v vrtincu negativnih misli in tarnanja, “zamenjajmo kanal”. Hitra menjava misli in premik od vloge žrtve k aktivnem oblikovanju časa in prostora sta ena najbolj učinkovitih metod. Pomagata pri premagovanju stresa in časovne stiske.

Če vas je tematika prevzela, si celoten video blog lahko ogledate na Youtube: Arianna Huffington & Marie Forleo on Redefining Success.

 

“Tension is who you think you should be. Relaxation is who you are.“ (Chinese Proverb)
 

2

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
   • PlanetLepote

   • 17. apr 2014 10:38

    Pandica, članek je lektoriran in tudi po ponovnem pregledu nismo našli napak. V kolikor pa bi želela ti lektorirati za PL, lahko seveda pošlješ ponudbo. Smile

   0
   • Pandica

   • 14. apr 2014 21:52

    Jaz ne vem, a bi res bilo tako težko dati članek v pregled nekomu višje-pismenemu? Da bi morda vsaj vejice bile tam, kjer morajo biti? Zelo neresno in velik minus za PL je, da se vedno več takšnih člankov pojavlja na portalu. Razumem, da je jezik na forumih neformalen in da tam včasih pač spuščamo ločila in napišemo kaj malo bolj pogovorno, ampak tole je pa članek in spodobi se, da je napisan v pravilni slovenščini, z vsemi pripadajočimi ločili.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Maščobne kisline omega-3 so pomembne za ohranjanje splošnega zdravja vašega otroka.