Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Veganstvo

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9
m_z
Starost: 39Pridružen: 17. sep 2006Prispevkov: 192Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. apr 2013 19:59
Povezava do prispevka

Jaz sem tudi sodelovala pri izzivu, prej sem bila nekaj let vegetarijanka, pred pol leta sem pa začela z veganstvom (z občasnimi prekrški na kakšni žurki/rojstnem dnevu). Najtežje se je bilo odpovedat siru, ampak ko zdržiš nekaj časa, ga potem ne pogrešaš več. Zase vem, da nazaj ne grem več - mrtvih živali se ne pritaknem, mleko pa je itak čisti absurd - zakaj bi pili mleko tuje vrste, če za to ni nikakršne biološke potrebe? samo zato, ker so nas starši/družba navadili, da je tako prav in nujno za zdrave kosti (kar seveda ni res) Confused Če pa ženska otroka dolgo doji, pa jo ljudje obsojajo in imajo za čudakinjo, pa je to bolj naravno kot pitje kravjega/kozjega/pasjega mleka.

Tudi sama sem opazila to, kar si napisala v zadnjem odstavku - v kratkem času sem izgubila tisti dve odvečni kili, ki prej nikakor nista hoteli dol. Res je fajn to, da lahko ješ in se naješ do sitega brez slabe vesti. Za nekoga, ki rad je, je to idealno Smile Dejansko moraš pazit, da ne poješ premalo. Poskušam pa držat razmerje 80/10/10 (oh/beljakovine/maščobe). Na splošno se preveč obsesira z beljakovinami (kot da smo vsi bodybulderji ali odraščajoči otroci), ki jih odrasli sploh ne rabimo tako veliko - jaz jih recimo rabim 40 g/dan, povprečno jih pojem 50 g brez problema. Druga stvar pa je, da se zjutraj/dopodne najem sadja (po navadi v obliki smutija, obvezno banane) in potem popoldne nimam nikakršne želje po sladkem in tudi po kavi ne, saj ti sadje res da veliko energije in dobre volje (banane sproščajo endorfine) pa še prebavi se hitro (če ga ne ješ na vrh česa drugega seveda). Moraš ga pa res pojest dovolj - ena banana je premalo, meni je najbolje, če jih je pet Smile Bi rekla, da je omejevanje oh glavni vzrok, zakaj diete ne delujejo (tu seveda mislim na sadje, riž ... v naravni obliki), saj imaš skoz občutek, da se nečemu odrekaš, potem pa se "pregrešiš" z raznimi torticami in čokoladami. Veliko bolje je jesti naravne oblike oh, kjer poleg dobiš še kup vitaminov, mineralov in vlaknin. 

V restavracijah si pa skoraj ne upam več jest, ker se mi je že zgodilo, da mi natakarji niso znali povedat, ali je kaj živalskega v hrani ali ne in sem potem seveda ugotovila, da je :(. Pa v zelenjavne juhe menda radi dajejo govejo kocko. Pri nas je glede tega kar slaba ponudba. Tako da jaz pristanem na kakšni solati in krompirju ali pa rižoti/zelenjavni pici brez sira. Drugače je menda veganska gostilnica Ajda na Trubarjevi. Se pa ponudba kar veča. Tudi dostave je že kar nekaj (Gajbica sadja, Smooth, Bazilika Timijan itd.), presne tortice pa so vsaj v Lj že skoraj v vsaki boljši kavarni/slaščičarni.

0
Nazaj na vrh
Janamari
Starost: 51Pridružen: 19. jun 2007Prispevkov: 3064Kraj: MBStatus:Offline
Objavljeno: 13. apr 2013 20:31
Povezava do prispevka

Kul. smiley Ja, tudi moja šibka točka so sladice&co (sladki junk). Prej sem vedno trdila, da jaz tega ne pojem veliko, zdaj pa ugotavljam, kako zelo se mi "luštajo" te stvari ... sploh, če sem lačna.

Veganstvo me mika, a nisem še pripravljena. V bistvu, mislim, da si moram najprej prit na jasno, da je hrana samo hrana in ne tolažba, nagrada, ipd. In trenutno še nisem na tej točki in samo razmišljam, kaj vse bi lahko pa ne morem (namesto nočem). In, ja, priznam, da imam tudi predsodke pred temi veganskimi nadomestki. Veganske salame in paštete me ne prepričajo. Že leto dni ne jem, razen rib, nobenega mesa in mi razne paštete in salame sploh ne manjkajo. To je šit, zaradi katerega sem v prvi vrsti črtala večino mesnih izdelkov. In menim, da v te nadomestke porinejo marsikaj, kar je daleč od zdravega. Ker, v prvi vrsti bi moral človek izbrati svoj način prehranjevanja zaradi učinkov, ki ga ima lahko ta na njegovo zdravje, in šele nato zaradi vseh ostalih življenjskih načel in prepričanj.

Se pa strinjam, da je ponudba v Sloveniji slaba. Če je v Ljubljani boga, potem si lahko predstavljaš, kako je v MB in manjših mestih. Že če greš na kavo, je težko najti gostilno, ki ima v ponudbi tudi kavo s sojinim kaj šele s kakšnim drugim rastlinskim mlekom.

0
Nazaj na vrh
Dharma
Starost: n/aPridružen: 5. apr 2004Prispevkov: 179Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 14. apr 2013 21:55
Povezava do prispevka

Mene pa zanima literatura na to temo, predvsem recepti, navodila kako najti alternative.....take praktične zadeve. V knjižnici zadnjič nisem našla nič pametnega. Ker čez poletje razmišljam v smeri veganstva. Ena sprememba, nekaj zase!! Rdeče meso ne jem že več kot 15 let, o koraku naprej pa nisem nikoli razmišljala...do sedaj:)

Kaj mi svetujete?

LP Dharma
------------------------
Shoes transform your body language and attitude. They lift you physically and emotionally.
… Christian Louboutin
0
Nazaj na vrh
sweet666
Starost: n/aPridružen: 20. nov 2009Prispevkov: 477Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 14. apr 2013 22:13
Povezava do prispevka
Na splošno se preveč obsesira z beljakovinami (kot da smo vsi bodybulderji ali odraščajoči otroci), ki jih odrasli sploh ne rabimo tako veliko - jaz jih recimo rabim 40 g/dan, povprečno jih pojem 50 g brez problema.

Kaj pa ješ, da si prideš do 50g beljakovin na dan?

Jaz sem lani kaka 2 meseca 'zdržala' z vegansko prehrano, pa sem imela proti koncu občutek, da mi manjka beljakovin. Razen kadar sem se nažirala s tofujem ali sojinim šejkom. Zdaj jem jajca, mlečnim izdelkon se pa poskušam izogniti kolikor se le da. Nesejo me ponavadi kakšne zelenjavne pite s skuto in včasih sladice. Jogurtov ne pogrešam, pa sem jih včasih imela rada, sojine jem le redko.

 

0
Nazaj na vrh
Keks
Starost: 30Pridružen: 28. jan 2010Prispevkov: 988Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. apr 2013 23:43
Povezava do prispevka

Tudi sama mislim, da se preveč sili z temi beljakovinami. Sama jem zelo malo beljakovin: ne jem jajc, zelo malo mlečnih izdelkov, mogoče enkrat na teden kaj malega pišč. mesa; jem pa veliko jedi, ki vsebujejo piro, ajdo, oreške, itd. 

Je pa to tudi zelo odvisno od človeka, moja kolegica ne zdrži brez zrezkov, medtem ko sama ne zdržim brez ogljikovih hidratov (postanem slabe volje, brez energije, itd.). 

Sama sem poskusila veganstvo, vendar je težko, če greš ven jest in npr. mnogo jedi je boljših z dodatkom česa kar je živalskega izvora (npr: testenine+paradižnikova omaka = pusto; če dodamo parmezan je bolj okusno). 

Občudujem ljudi, ki so vegani. 

Forget what has hurt you in the past, but never forget what has taught you.
0
Nazaj na vrh
Sinthija
Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. apr 2013 9:19
Povezava do prispevka

Jaz sem bila 12 let vegetarijanka. A če ne smeš jesti glutena, potem tudi ne moreš jesti teh vegi nadomestkov in tvoja prehrana postane dokaj revna. Čez čas so se mi začele luštati še ribe in nato meso, tako da sem vegetarijanstvo opustila. A tudi danes ne pojem veliko mesa.

Najti pri vegetarijsnaski prehrani kaj za jest, je bil že cel podvig z mojo alergijo. Mleku, jogurtom, skuti, svežemu siru, siru, parmezanu, jajcem se pa ne bi mogla nikoli odpovedati. To bi bilo za mene enako grozno kot če bi kdo od mene zahteval, da se odpovem sadju.

Sicer pa sem mnenja, da je vegetarijanstvo lahko popolnoma zdravo, veganstvo pa mi več ne sodi v zdravo in uravnoteženo prehrano.

"Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
0
Nazaj na vrh
mijauuu
Starost: 34Pridružen: 9. avg 2009Prispevkov: 1045Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. apr 2013 0:11
Povezava do prispevka

Jaz pa nikakor ne morem razumeti ene stvari: (Pač to vegansko hrano so ful skomercializirali)... Zakaj večina kao nadomestkov za vegane, je posnetek nečesa mesnega/živalskega? Čemu vse te veganske klobase, siri, salame? Zakaj morajo imeti vse te stvari obliko nekih mesnih izdelkov? A te, ki ste veganke, to dejansko uživate? Se vam ne zdi odvratno?

Pred nekaj časa sem neke stvari poskusila, ker je bila pač prilika pa se mi je zdelo vse ogabnega okusa... no že samo izgled se mi je zdel ogaben... Sej ne rečem, da so vsi ti nadomestki, res isti na pogled kot mesni izdelki, ampak vse bolj so... Zakaj morajo pobarvati "stvar" v roza, da zgleda kot neko meso? In koliko je to zdravo? 

 

https://www.facebook.com/panchidorchi
0
Nazaj na vrh
Orion
Starost: 34Pridružen: 3. mar 2010Prispevkov: 857Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. apr 2013 9:22
Povezava do prispevka

To je zato, da tisti, ki ne jemo mesa, ne strašimo mesojedcev z raznimi čudnimi jedmi, ampak namesto zrezka pač jemo vegi polpeto in naš obrok na krožniku izgleda približno enako kot tisti od mesojedcev smiley

Seriously now, meni tudi ni jasno, zakaj bi jedla neke nadomestke, če si lahko pripravim ogromno drugih, polnovrednih jedi, samo da pač ne principu riž/krompir + vegi nadomestek (ali meso) + solata. Jaz sicer občasno jem kakšne sojine ali zelenjavne polpete, predvsem kadar mi primanjkuje časa in je že pripravljen kak riž ali krompir in si samo to spečem zraven. Ti nadomestki pridejo v poštev tudi, kadar jem pri kom drugem doma ali pa na kakšnem pikniku. Drugače se jim pa poskušam izogibati (in ostali vnaprej pripravljeni hrani), ker niso najbolj zdravi.

Aja, nisem veganka ali vegetarijanka (od mesa jem samo ribe).

 

0
Nazaj na vrh
mijauuu
Starost: 34Pridružen: 9. avg 2009Prispevkov: 1045Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. apr 2013 10:21
Povezava do prispevka

No, saj jaz isto jem ribe, ostalega mesa pa nisem nikoli marala in praktično nikoli jedla, razen pod prisilo kot otrok... tako, da verjetno tudi zaradi tega se mi zdijo vse te sojine polpete in salame še toliko bolj ogabne, ker zgledajo isto kot meso... pa po možnosti se trudijo še, da bi bile te reči podobnega okusa...  

Samo mi je zanimivo, ker se mi zdi, da mnogi se odločijo za veganstvo, ker nočejo jest živali, (no, zadnje čase, tudi zato, ker naj bi bilo zdravo), pol pa jejo sojo "preoblečeno" v meso.... 

https://www.facebook.com/panchidorchi
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 44952Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 16. apr 2013 13:00
Povezava do prispevka

Vidim, da nekatere omenjate, da se pretirava z beljakovinami, pa žal ni čisto tako; dejsto je, da sodobna prehrana povprečnega človeka vsebuje veliko manj beljakovin kot jih je prehrana naših prednikov, in čisto preveč (enostavnih) hidratov. Zdajle žal nimam časa iskati, ampak če vas zanima, si malo pobrskajte. Pa to ne pomeni, da je treba vsak dan pojesti 3 šnicle, ampak da v sodobni prehrani ni več ustreznega ravnovesja, ker OH dobite praktično povsod - iz virov, ki jih naši predniki niso dobivali (sladice, sladkane pijače, sladkani jogurti, bele testenine, oluščen riž, krompir, non stop eni prigrizki ...). Le v 2 dl soka je lahko več (nezdravih) OH (sam sladkor) kot jih je naš prednik dobil tekom celega dneva (ker je od OH jedel le sadje in zelenjavo). Za to gre in zato se opozarja. Če pa (večinoma) ne jeste nič od naštetega, potem pa pri vas to nesorazmerje verjetno ne velja.smiley

A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Binas
Starost: 33Pridružen: 17. nov 2011Prispevkov: 1232Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. apr 2013 13:20
Povezava do prispevka

Orion, ko si ravno omenila...Dobro, ti ješ ribe...Ampak tisti, ki ne jedo ničesar živalskega izvora (jajce)...B12 (saj vem, sem stara lajna)...B12 je izjemno pomemben in zelenjava, sadje, oreščki tega NE vsebujejo. Razni miti o manj oprani solati-ne vzdržijo.

Jaz ne jem nobenega mesa že uhuhu let. Zdaj me je začelo mikati, da bi pa kakšno ribo poskusila...Ampak vedno cviknem, da mi ne bo dobrega okusa in da bo ostalo na krožniku....Jem pa jajce in tega pojem kar dosti, ker jajce vsebuje B12, ki ga prekleto rabim. K sreči s cinkom ni takih težav, ker se skozi čas naše telo privadi bolje izkoriščat iz razstlisnkih virov.

Beljakovine pa-ajde stročnica in žitarice, obvezno obojno kombinirat v dnevu. Sama sem imela kar težave zaradi "podhranjenosti", mi je manjkalo beljakovin, mineralov, vitaminov in to vse zaradi presnetih pic in testenin....Zdaj pa se trudim z več beljakovinami (to je tisto kar rabi koža, lasje in nohti in seveda telo). 

Danes se pretirava s sladkorjem in pšenico in soljo! Redki so tisti, ki se gredo ketonsko dieto in jedo same beljakovine. Telo rabi na kg telesne teže približno 1.5 g beljakovin.

Pri ljudeh, ki pojedo malo beljakovin (manj kot 1g na kg telesne teže) me zanima kako tak človek funkcionira pri pohodu v gore (recimo da je 4 ure v eno smer, ali pa rekrativni tek 20-30min tek vsak drugi dan). Ali pa delo v gozdu, na polju, travniku (jah sem s kmetov)? 

100% predanost, 100% zagnanost.....vmesne poti ni!
http://tecem26.blogspot.com/
0
Nazaj na vrh
MeiMei
Starost: 116Pridružen: 26. jan 2009Prispevkov: 3084Kraj: Here and now.Status:Offline
Objavljeno: 16. apr 2013 13:30
Povezava do prispevka

Jaz bi rekla samo nekaj stvari:

1. Veganstvo samo po sebi ne pomeni zdravega prehranjevanja. Exxtra Chio Chips, Soletti bobi palčke, temna riževa Gorenjka čokolada in fast food (Loving hut itd.) so veganski, ampak ne bi jedla samo tega, tako kot nisem kot vsejed neprestano jedla McDonald'sa, burekov in Milke. 

2. Ljudje se za veganstvo odločijo iz različnih razlogov, zdravstveni je samo en. Če si vegan iz etičnih razlogov, ti je popolnoma vseeno kaj ješ, da le ne ješ živali. Zato ne vem zakaj bi bilo nekomu, ki mu je meso dobrega okusa pa se mu odpove v dobrobit živali in planeta, nagravžno jesti sejtan, tofu in veganske klobasice. Če pa že prej nisi maral živalskih izdelkov, potem pač tudi kot vegan ne posegaš po nadomestkih. 

3. Veganska hrana v obliki salam, sira, klobasic, zrezkov, jogurtov,  je zelo dobra za prehodno oz. začetno obdobje. Če si veselo jedel meso in mlečne izdelke vse svoje življenje, je težko kar naenkrat prešaltati samo na žitarice, sadje in zelenjavo. Poleg tega smo ljudje bitja s tradicijo, kjer hrana igra veliko vlogo. Ob praznovanjih in posebnih priložnostih radi proslavimo z določeno vrsto hrane - zrezki, pečenke, sirni krožniki, torte itd. Nadomestki ti pač dajo možnost, da lahko vseeno do neke mere sodeluješ pri ohranjanju ali nadaljevanju te tradicije na cruelty-free način, če ti to nekaj pomeni. Sicer pa pač ne. 

4. Kljub gonji po spletu (in tudi nekaterim komentarjem tukaj) se mi vseeno zdi, da je velika večina procesirane veganske hrane (jogurti, zrezki itd.) še vedno bolj zdrave od živalskih izdelkov. Do zdaj so še vsi nadomestki, ki sem jih kupila ekološkega in bio izvora brez gensko spremenjenih organizmov. Grem tudi stavit, da je s stališča toksinov, onesnaženosti itd. vegbab in vegburger (veganski polnovreden kruh, lokalna bio zelenjava, zrezek brez GMO) iz Loving Huta bolj zdrav kot cheeseburger v McDonald'su in Burger Kingu.

Me prav zanima koliko prodajalcev na oddelku mesnin v supermarketih vam bo lahko povedalo kje je živela krava ali pujs ali piščanec, ki ste ga kupili, koliko antibiotikov in cepljenj je dala skozi in da ni bila hranjena z gensko spremenjeno koruzo pa še to, če so meso po zakolu obilno obdelali z amoniakom za preprečevanje okužb. Kolegica, ki študira veterino mi je ravno zadnjič povedala, da piščance v Perutnini Ptuj do tistega 45. dneva (ali kolikor časa že živijo), cepijo 21 krat (oz. proti 21 boleznim). Njam. 

5. Vsak si lahko misli in dela kar hoče. Kljub temu pa ostaja dejstvo, kot sem že prej omenila, da lahko ves spekter hranil pridobimo iz rastlinske prehrane, če se le nekoliko posvetimo temu, kaj jemo. Kar bi tako ali tako morali delati vsi, ne samo vegani. Šele sedaj ugotavljam koliko živil sem kot vsejed popolnoma spregledala, ker sem se zanašala na to, da je malo mesa, malo OH in solata super uravnotežena hrana. Pa seveda jogurt zvečer, za boljšo prebavo. smiley

Razen jutranjega smoothija, solate in občasno zelenjavne juhe, sta bila sadje in zelenjava (surova ali kuhana) bolj malokrat na mojem jedilniku. Zapadla sem v rutino meso+nekaj, kjer je bilo to "nekaj" bolj redko zelenjavna omaka ali priloga, ampak bolj pogosto testenine, krompir ali riž. Pa sem kljub temu pojedla več sadja in zelenjave kot večina ljudi, ki jih poznam, kar je še najbolj žalostno.

Kot sem rekla, vsakemu svoje.

Ampak ta miselnost, da je to, da živiš od sadja, zelenjave in žitaric nezdravo, neuravnoteženo in celo škodljivo, je pa čudovit primer dobre reklame in lobiranja mesne in mlečne industrije, ki se je zažrla v vse pore našega življenja.

Primer? Trenutno preživljam težke trenutke, babica je na smrtni postelji zaradi raka, na Onkološkem. Njihov jedilnik v petek?

Za zajtrk: Kava (?), kruh s Poli salamo.

Kosilo: Pire krompir, grahova omaka iz vrečke, kos trde govedine.

Večerja: Jogurt.

Če je to prehrana, ki jo naša država predpisuje bolnikom z rakom, se potem lahko vprašamo, kaj dajejo otrokom v šoli, v menzah, v vojašnicah in kaj "priporočajo" zdravim ljudem. Za bruhat.

I do yoga so that I can stay flexible enough to kick my own arse if necessary.

Pain is inevitable. Suffering is optional.
0
Nazaj na vrh
Binas
Starost: 33Pridružen: 17. nov 2011Prispevkov: 1232Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. apr 2013 13:40
Povezava do prispevka

Še nekaj mi je padlo v glavo. In sicer vitaminski dodatkii. Nekdo se ne more imeti za vegetarijanca ali vegana, če uživa vitaminski dodatek, ki je iz živalskih sestavin (pa naj bodo to razni deli živali ali pa jajce...). Bodimo odkriti in dosledni. Vem za take, ki se imenujejo vegani, zraven pa uživa kapsule omega 3 maščoba, ki vsebuje ribje olje. smiley To mi je pa tak bull shit, da večjega ni!

 

Dejstvo je, da brez dodajanja B12 pri veganski prehrani v roku 5let strošiš zaloge...A je kakšen vitaminski dodatek B12, ki je sploh primeren za vegane (torej brez živalskih produktov, vključno z jajcem)?? To me čisto resno zanima, brez provokacij, sem pač radovedno bitje.

100% predanost, 100% zagnanost.....vmesne poti ni!
http://tecem26.blogspot.com/
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 44952Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 16. apr 2013 14:43
Povezava do prispevka
MeiMei je napisal/a

Ampak ta miselnost, da je to, da živiš od sadja, zelenjave in žitaric nezdravo, neuravnoteženo in celo škodljivo, je pa čudovit primer dobre reklame in lobiranja mesne in mlečne industrije, ki se je zažrla v vse pore našega življenja.

Primer? Trenutno preživljam težke trenutke, babica je na smrtni postelji zaradi raka, na Onkološkem. Njihov jedilnik v petek?

Za zajtrk: Kava (?), kruh s Poli salamo.

Kosilo: Pire krompir, grahova omaka iz vrečke, kos trde govedine.

Večerja: Jogurt.

Če je to prehrana, ki jo naša država predpisuje bolnikom z rakom, se potem lahko vprašamo, kaj dajejo otrokom v šoli, v menzah, v vojašnicah in kaj "priporočajo" zdravim ljudem. Za bruhat.

Word.

(in smiley)

A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
MeiMei
Starost: 116Pridružen: 26. jan 2009Prispevkov: 3084Kraj: Here and now.Status:Offline
Objavljeno: 16. apr 2013 14:44
Povezava do prispevka

Seveda obstaja. Ne bom lepila linkov, vrži v Google: Jarrow Formulas B-Right, Now Foods Liquid B12 in še malo morje jih je, popolnoma brez sestavin živalskega izvora.

Jaz sem s prehodom na veganstvo izločila tudi vse prehranske dodatke, ki so vsebovali sestavine živalskega izvora.  

Pa še to, glede tega nesrečnega B12 - jajca so sicer res vir, ampak po pregledanih podatkih eno jajce vsebuje 15% RDA tega vitamina, tista mega velika jajca, ki jih niti slučajno ne znesejo domače kure ampak tiste v baterijski reji, ki so za to genetske in prehransko spremenjene, pa vsebujejo 20% RDA. Da bi zadostila RDA, ki so IMHO že tako prenizki, bi tako morala pojesti 6 jajc na dan, kar je 42 na teden. Me prav zanima, kakšna bi bila vrednost holesterola in kako bi se na splošno dobro počutila (maščobe itd.). 

I do yoga so that I can stay flexible enough to kick my own arse if necessary.

Pain is inevitable. Suffering is optional.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Veganstvo
Stran 4 od 14
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Dow* 5. okt 2021 18:38
    v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:36
    še kar
  • Dow* 20. sep 2021 20:00
    dobra
  • Dow* 20. sep 2021 17:09
    super
  • Dow* 20. sep 2021 17:04
    v redu
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Mokre sobe so odprte, minimalistično opremljene, prostorne kopalnice.