Jaz sem tudi sodelovala pri izzivu, prej sem bila nekaj let vegetarijanka, pred pol leta sem pa začela z veganstvom (z občasnimi prekrški na kakšni žurki/rojstnem dnevu). Najtežje se je bilo odpovedat siru, ampak ko zdržiš nekaj časa, ga potem ne pogrešaš več. Zase vem, da nazaj ne grem več - mrtvih živali se ne pritaknem, mleko pa je itak čisti absurd - zakaj bi pili mleko tuje vrste, če za to ni nikakršne biološke potrebe? samo zato, ker so nas starši/družba navadili, da je tako prav in nujno za zdrave kosti (kar seveda ni res) Če pa ženska otroka dolgo doji, pa jo ljudje obsojajo in imajo za čudakinjo, pa je to bolj naravno kot pitje kravjega/kozjega/pasjega mleka.
Tudi sama sem opazila to, kar si napisala v zadnjem odstavku - v kratkem času sem izgubila tisti dve odvečni kili, ki prej nikakor nista hoteli dol. Res je fajn to, da lahko ješ in se naješ do sitega brez slabe vesti. Za nekoga, ki rad je, je to idealno Dejansko moraš pazit, da ne poješ premalo. Poskušam pa držat razmerje 80/10/10 (oh/beljakovine/maščobe). Na splošno se preveč obsesira z beljakovinami (kot da smo vsi bodybulderji ali odraščajoči otroci), ki jih odrasli sploh ne rabimo tako veliko - jaz jih recimo rabim 40 g/dan, povprečno jih pojem 50 g brez problema. Druga stvar pa je, da se zjutraj/dopodne najem sadja (po navadi v obliki smutija, obvezno banane) in potem popoldne nimam nikakršne želje po sladkem in tudi po kavi ne, saj ti sadje res da veliko energije in dobre volje (banane sproščajo endorfine) pa še prebavi se hitro (če ga ne ješ na vrh česa drugega seveda). Moraš ga pa res pojest dovolj - ena banana je premalo, meni je najbolje, če jih je pet
Bi rekla, da je omejevanje oh glavni vzrok, zakaj diete ne delujejo (tu seveda mislim na sadje, riž ... v naravni obliki), saj imaš skoz občutek, da se nečemu odrekaš, potem pa se "pregrešiš" z raznimi torticami in čokoladami. Veliko bolje je jesti naravne oblike oh, kjer poleg dobiš še kup vitaminov, mineralov in vlaknin.
V restavracijah si pa skoraj ne upam več jest, ker se mi je že zgodilo, da mi natakarji niso znali povedat, ali je kaj živalskega v hrani ali ne in sem potem seveda ugotovila, da je :(. Pa v zelenjavne juhe menda radi dajejo govejo kocko. Pri nas je glede tega kar slaba ponudba. Tako da jaz pristanem na kakšni solati in krompirju ali pa rižoti/zelenjavni pici brez sira. Drugače je menda veganska gostilnica Ajda na Trubarjevi. Se pa ponudba kar veča. Tudi dostave je že kar nekaj (Gajbica sadja, Smooth, Bazilika Timijan itd.), presne tortice pa so vsaj v Lj že skoraj v vsaki boljši kavarni/slaščičarni.