JABOLČNA KROSTATA sestavine:
listnato testo
5 večjih sladkih jabolk
5 dl smetane
3 rumenjaki
1 vanilijev sladkor (jaz večkrat spustim)
1 večji kozarec marelične marmelade
Listnato testo odtajamo in razvaljamo, tako da je debelina za noževo konico.
Jabolka olupimo in razpolovimo, izdolbemo ven peške in jih narežemo na par mm debele rezine. Jabolčne krhlje naložimo na testo, v vrstah, tako da se prekrivajo, ko je prekrito vse testo, zalijemo z mešanico (rumenjaki, smetana, vanilin sladkor).
Na tej točki se meni zdi, da je najboljša, če pustim, da jabolka popijejo to mešanico - ponavadi pustim kakšno uro (na hladnem), lahko pa ta korak tudi spustite.
Peče se 40min na 185 stopinj. Po 40 minutah peke vzamemo krostato ven in jo premažemo z marelično marmelado (prej stopimo na štedilniku), damo nazaj v pečico za 10min.
Namesto jabolk lahko tudi hruške ali marelice, ampak meni je najljubša jabolčna. Lahko tudi z vlečenim testom, listnatim iz hladilnika, skratka, težko, da ne uspe.