Recept Marie Thun za rženi kruh
750 g ržene moke
žlička medu (preizkušena je tudi fruktoza)
voda
žlička soli
Zvrhano kavno žličko cvetličnega medu zvečer temeljito premešamo v kozarcu z vodo, ogreto na približno na 50o C, in temu dodamo 250 g fino mlete ržene moke. Zmes postavimo čez noč v topel prostor (jaz jo dam v pečico, ogreto na minimalno temperaturo - 35 stopinj). Naslednje jutro mešanici dodamo 250 g malce bolj grobo mlete moke in tople vode ter testo vnovič postavimo na toplo. Zvečer to kislo testo pretegnemo s 60 odstotki še preostale moke, ki jo želimo uporabiti pri peki (pri zgoraj navedenih količinah je to 150 g), in toplo vodo po potrebi. Lahko dodamo laneno seme, kumino, koprc ali druge začimbe in testo vnovič postavimo na toplo. Naslednje jutro skupaj z ostankom moke (100 g) pripravimo testo, ki mu šele tedaj dodamo sol. Počakamo, da testo krepko vzhaja (jaz ga pustim vzhajati do večera), ga položimo v pečico, segreto na 200o C in pečemo 50 minut.
Če testo pripravimo na tak način, torej v petih stopinjah, je rž dobro prebavljiva. Pri pšenici, ječmenu in ovsu zadoščajo tri stopnje priprave, tj. vzhajanja testa.
Še ena moja pripomba: rženo testo je zelo lepljivo, čim postane kislo (se pravi, ne pri prvi stopnji, pač pa pri vseh naslednjih), precej težko se umije s prstov...
(vir: prijateljica, sicer recept kroži po več internetnih straneh, besedilo sem priredila v skladu s svojimi izkušnjami pri peki tega kruha)