Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Surova špinača - da ali ne?

jerryka007
Starost: n/aPridružen: 3. jun 2012Prispevkov: 60Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2013 13:14
Povezava do prispevka

Doma se je vnela debata...smiley  od kar pomnim, je veljalo, da se šurove špinače ne sme uživati, ker naj bi blo v njej nekaj "strupenega" za telo. Danes pa googlam recepte za smoothije in vidim, da je v ogromno receptih naveden kar šop špinače ali pa nekaj surovih listov. Zanima  me, kako je zdaj s to nesrečno zeleno zadevo? Doma še vedno trdijo, da se mora toplotno obdelat, zakaj, pa mi ne zna noben razložiti. In sem v dilemi... ali se jo lahko uporablja tudi surovo ali ne?

 

0
Nazaj na vrh
teatime
Starost: 29Pridružen: 18. feb 2010Prispevkov: 1258Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2013 13:24
Povezava do prispevka

Jaz že leta jem surovo (mlado) špinačo, pa me še ni pobralo smiley. Ravno danes sem za kosilo pojedla polno skledo. Sicer pa še nisem slišala, da bi bila surova špinača strupena, mislim, da so edino stari listi problematični, če so iz kakšnega bolj onesnaženega okolja, ker vežejo nase strupe. Lahko, da se motim, ta podatek imam nekje v ozadju glave. Kolikor vem, je pa sam po sebi rahlo strupen surov stročji fižol smiley.

Coffee, tea and sympathy.
0
Nazaj na vrh
iza
Starost: 116Pridružen: 17. jan 2007Prispevkov: 4988Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2013 14:19
Povezava do prispevka

Glede vprašanja surove/kuhane špinače nimam pojmasmiley, ampak meni pa nikoli ni bilo jasno, zakaj se že skuhane in ohlajene špinače ne sme še enkrat pogrevati?

0
Nazaj na vrh
jerryka007
Starost: n/aPridružen: 3. jun 2012Prispevkov: 60Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2013 14:26
Povezava do prispevka

Saj sem dala strupeno v narekovanje, ker je malo premočan izraz.... pač so mi celo otroštvo trobili, da jo je treba toplotno obdelat, da je potem užitna in me zanima, koliko je resnice v tem. Doma imamo na vrtu drugače tisto špinačo, ki ima male lističe in jo sproti obiraš, pa se mi zdi škoda, ker je vsako leto veliko gre v nič, ker ni redno v uporabi.

Glede stročjega fižola pa ne vem. V bistvu se sploh ne bi spomnila, da bi ga jedla surovega. Je bil obravnavan kot stročnica, ki se naj bi pač pokuhala... hm. Po drugi strani pa se mi zdi, da je v zadnjih parih letih bila strupena, neprimerna itd. že skoraj vsa zelenjava in sadje - ali ima preveč ali pa premalo vsega. Potem pa se naj človek znajde smiley

0
Nazaj na vrh
jerryka007
Starost: n/aPridružen: 3. jun 2012Prispevkov: 60Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2013 14:31
Povezava do prispevka

Tole s pogrevanjem pa še nikoli ni bilo v uporabi ali pa zeeeeloooo redko. Ko je na sporedu, hitro zmanjka in ni potrebe po pogrevanju smiley Drugače pa mislim da je finta v neki kemijski reakciji, ki nastopi in se naj bi tvoril nekakšen rakotvoren element. To je takšna čisto laična razlaga, ki je ostala v glavi. Kakšen kemik ali strokovnjak za hrano bi pa kaj več znal povedati ali drži.

0
Nazaj na vrh
MeiMei
Starost: 113Pridružen: 26. jan 2009Prispevkov: 3084Kraj: Here and now.Status:Offline
Objavljeno: 30. maj 2013 21:28
Povezava do prispevka

Če se ne motim, je finta špinače, blitve in še nekaterih rastlin ta, da imajo v surovi obliki predvsem v žili večjo koncentracijo nitrata, ki se s segrevanjem spreminja v nitrit in nato v nitrozamin, ki naj bi bil rakotvoren. Raziskave imajo seveda zelo različne izsledke (nekateri celo pravijo, da nitrat/nitrit ni škodljiv ampak celo blagodejen za zdravje), spomnim pa se raziskave (trenutno ne najdem povezave), kjer so tako svežo kot zamrznjeno špinačo, blitvo in druge rastline, bogate z nitratom, pogrevali, ampak so bile kljub temu vrednosti zelo majhne, tako da naj ne bi bilo skrbi za zdravje. 

Sicer pa so nitrati kot konzervans dodani tudi raznim mesnim izdelkom (suhe, prekajene salame), velikokrat so v zdravilih itd., tako da je po mojem nekaj te spojine iz špinače pljunek v morje v primerjavi z drugimi viri.

Je pa surova špinača bolj zdrava kot kuhana. 

I do yoga so that I can stay flexible enough to kick my own arse if necessary.

Pain is inevitable. Suffering is optional.
0
Nazaj na vrh
Latika
Starost: n/aPridružen: 2. nov 2009Prispevkov: 614Kraj: LJStatus:Offline
Objavljeno: 4. avg 2013 9:28
Povezava do prispevka

Stročji fižol je sigurno strupen surov in ga je treba skuhati, za špinačo pa ne vem ... Jaz si jo dam v smuti. Mislim, da je problematična v velikih količinah, npr. če bi vsak dan jedla solato iz špinače (velike količine). Jaz sem prepričana, da je domača bio špinača/blitva zelo zdrava, s kuhanjem pa se izgubi večina vitaminov, tako da jo raje jem svežo, ampak zmerno.

0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Surova špinača - da ali ne?
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Binas pred 1 dnevom
    Všeč
  • CandyCane pred 5 dnevi
    Vau...res najboljši
  • CandyCane pred 5 dnevi
    Eden najljubših
  • Akasha 7. avg 2018 21:14
    Bogato
  • Akasha 7. avg 2018 20:46
    Nič posebnega
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Ko že mislimo, da so si pa res izmislili že vse in izčrpali vse ideje, se spomnijo česa novega.