quote:32b90f57a9=":dune:"
Punce, jaz bi vas pa prosila za kak preizkušen recept za klasične piškote, ki jih izrezuješ potem z modelčki, da bi jih malo krancljala s čokolado, mandlji in podobno.
Rada bi kak preizkušen, dober recept.
Čisto klasičen recept za delanje z modelčki:
350g moke
150g sladkorja v prahu
1 vanili sladkor
2-3 rumenjaki
250g masla (js dam ramo)
V original receptu ni pecilnega, a js ga dam vedno pol vrečkice.
To zmešaš skupaj, pustiš v hladilniku vsaj 1 uro (boljše več), razvaljaš na kakšne 3 mm, odvisno kako debele kekse hočeš, izrežež kekse in jih pečeš kakšnih 15-20 min, po občutku. nikoli ne štopam, tako da ne vem točno.
Js sem delala takšne, da imajo vmes marmelado, lahko jih pa tudi samo z modelčkom. Če dobro pogledaš vidiš, da jih je nekaj samo z modelčkom narejenih.

Iz beljakov, ki ostanejo, pa lahko narediš:

3 beljaki
200g sladkorja
200g kokosove moke
1 žlica moke
1 žlica limoninega soka
1 žlica ruma
Iz beljakov narediš sneg, mu dodaš sladkor in stepaš, da se sneg začne svetiti. dodaš ostale sestavine in s kuhalnico umešaš. Nabrizgaš z vrečko kupčke na peki papir (v vrečko narediš luknjo v velikosti prsta in v njo maso) in pečeš pri cca, 130-150 stopinj 20-25 min. Pečeni so, ko začnejo na vrhu rahlo rumeneti, ampak ne smejo preveč. Lahko pa tudi narediš kroglice z roko, namesto da brizgaš.
Ko so hladni jih pomočiš v stopljeno čokolado in margarino.