Grške zvezdice
Testo:
-140 g sladkorja
-140 g margarine
-140 g čokolade v prahu
-100 g zmletih orehov
-205 g moke
-1 jajce
-2 žlici sladke smetane
Krema:
-2 dl mleka
-2 rumenjaka
-2 žlici sladkorja
-2 žlici vanilin sladkorja
-1 zavitek vanilijevega pudinga
-120 g margarine
-rum po okusu
Moki dodamo sladkor, orehe, čokolado v prahu, na koščke narezano margarino in rum. Umešamo še jajce in sladko smetano, ter zgnetemo v testo. Pustimo ga 30 min počivati v hladilniku. Nato ga razvaljamo na debelino 3 mm in izrežemo zvezdice. Pečemo jih 7 min pri 170 stopinj C.
Kremo naredimo tako da 1 dl mleka segrevamo, dodamo rumenjak, sladkor 1 dl hladnega mleka in puding, ter mešamo dokler se krema ne zgosti. Maso ohladimo in dodamo penasto umešano margarino z rumom. Majhno žličko kreme damo med 2 zvezdici.
To je to. Pri kremi lahko date manj margarine oz. kreme je kar veliko, tako da delajte iz malo manjših količin. Vse je zelo enostavno, tako da veselo na delo

---------------------------------------------------------------
Thortbread
-50 g sladkorja
-100 g margarine
-125 g moke
- noževa konica pecilnega praška
- 50 g gustina
-1 dl mleka
-100 g rjavega sladkorja
V moko damo pecilni prašek, sladkor, gustin in margarino. Dobro pregnetemo da postane testo gladko. Oblikujemo "svaljke" s premerok kovanca in damo v hladilnik za 30 min. Nato jih premažemo z mlekom in povaljamo v rjavem sladkorju. Te svaljke narežemo na 3 mm debele rezine. Pečemo 15 min (tam,tam) pri temperaturi 180 stopinj C.
Jaz sem namesto v rjavem sladkorju povaljala v navadnem sladkorju ki sem mu dodala cimet in je super. Mleka pa imate preveč, toliko da ne zlivate stran.
----------------------------------------------------------------------------
Mandljevi poljubčki
-2 beljaka
-100 g sladkorja
-malo cimeta
-100 g mletih mandljev
-75 g sesekljanih mandljev
Beljaka stepemo v trd sneg, vmešamo sladkor, cimet in mandlje. Nato z žlico oblikujemo kupčke in jih pečemo pri cca 130 stopinj C približno 35 min.
-------------------------------------------------------------------------
Kukiji po Nelejinem receptu objavljeni malo nazaj:
----------------------------------------------------------------------------------
Spekli bomo še Janeževe upognjence (ne najdem recepte da bi ga napisala) in pa
Vanilijeve rogljičke
-300 g moke
-250 g masla
-100 g sladkorja v prahu
-150 g mletih mandljev
-1 jajce
-1 ščep soli
-1 vanilin sladkor
-50 g sladkorja v prahu za "povaljanje"
Zamesimo krhko testo iz sestavin. Kepo testa damo počivat v hladilnik za 30 min. Iz testa oblikujemo "klobaso", ki jo razrežemo na tanke rezine, te pa oblikujemo v rogljičke. V pečici na 170 stopinj C jih pečemo od 10 do 15 min. Še vroče povaljamo v sladkorju.
------------------------------------------------------------------------------------------
Upam da vam je kaj všeč in ste našle kaj zase. Meni je pomembno, da je vse narejeno "hitro" brez nepotrebnega packanja...