kia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Quinoa
in pa
Kvinoja je ponovno odkrita kulturna rastlina Andov z veliko prehrambeno
vrednostjo. Ne spada med žitarice ampak jo prištevamo med riže.
Seme quinoe vsebuje veliko beljakovin, kalcija, vitamina E, ter B
vitamina. Vsebujejo veliko vitamina A, semena pa veliko beljakovin,
kalcija, fosforja ter B in E vitamina. Vsebuje tudi veliko vlaknin.
Vsebuje skoraj idealno razmerje osmih osnovnih aminokislin, zlasti
veliko lyzina, metionina in cisteina. Quinoa tako predstavlja dobro
dopolnilno prehrano stročnicam, saj stročnice vsebujejo le malo teh
aminokislin. Vsebuje 12 do 18 % aminokislin ter 6-7 % maščob.
Ne vsebuje glutena. Lahko jo uporabljamo na različne načine npr. kot prilogo h glavnim
jedem, kot dodatek k musliju, v sladicah, juhah ali narastkih. Lahko jo
tudi drobimo ali meljemo. Ker ne vsebuje glutena priporočamo, da za
peko kruha ali peciva uporabite vsaj 25% mešanico z pšenico.
meni je odlična - je kot riž, še kuha se na isti način, le okus je malo bolj, hm, kašast? Meni paše tako k sladkim kot slanim jedem, lahko se jo uporablja namesto kuskusa v solatah ipd., skratka univerzalno živilo
