Recept za izo - maroška čičerikina juha.
Na malo olivnega (ali kokosovega) olja popražiš naseljan česen (lahko tudi čebulo, korenček, zeleno - odvisno od okusa) in maroške začimbe (kumin, koriander, kurkuma, paprika, čili, cimet, ingver, kardamom, muškatni orešček), toliko da zadiši. Jaz imam že eno pripravljeno meščanico teh začimb, drugače pa pač daš kar imaš.
Potem dodaš kuhano čičeriko in malo popečeš, nato pa zaliješ z vročo zelenjavno jušno osnovo in dodaš zmlete paradižnike. Kuhaš še cca 10 min, toliko da se okusi povežejo med sabo.
To je čisto osnovni recept, ful preprost, ampak poln okusa. Potem pa lahko še dodaš po želji in okusu različno zelenjavo - npr. jajčevce, blitvo, ohrovt, sladki krompir. Kar se ti zazdi.
Aja še to... Jaz že v prvem koraku zraven začimb dodam še čisto malo vložene limone oz. limete (pogooglaj npr. lime pickle), ampak lahko namesto tega potem preden serviraš stisneš malo limoninega soka za svežino.
In to je to - nobene znanosti. Sem pa zasledila pred časom nekje recept, pa sem ga potem malo po svoje adaptirala.