Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

V polovici roka že zagotovljena podpora predlogu Zakona o zdravilih

9. okt 2020 12:06
0

Oglasno sporočilo

Stranka Za zdravo družbo je na polovici razpisanega roka, ki je bil dodeljen s strani predsednika Državnega zbora po t.i. ljudski iniciativi, že zbrala več kot zahtevanih 5.000 podpisov za predlog Zakona o zdravilih.

Bistvo predlagane zakonske rešitve so nujne predpisne spremembe v smeri zagotavljanja varnih cepiv. Predlagatelji tako izpostavljamo, da nobeno cepivo v Sloveniji ne sme biti del t.i. obveznih cepiv, če zanj niso izvedene neodvisne t.i. dvojne slepe študije. Prav tako je predlog pomemben v t.i. virusni krizi, saj onemogoča, da bi bila kot obvezna za prebivalstvo uporabljena cepiva, ki bi dovoljenje za uporabo pridobila po skrajšanem postopku in za katera bi varnost zagotavljal zgolj proizvajalec cepiva. Naj spomnimo, da proizvajalci cepiv ne odgovarjajo za morebitno škodo, ki bi jo cepiva povzročila. In da so varnostne študije in sestava cepiv še vedno poslovna skrivnost.

Predlagatelji zakona posebej izpostavljamo problem genskih cepiv (DNA, RNA), na katerih se prav tako pospešeno dela ob trenutni virusni krizi. Evropska komisija je namreč pred nekaj meseci iz svoje stroge zakonodaje o gensko spremenjenih organizmih (GSO) sprostila pravila o preizkušanju zdravil in cepiv, ki vsebujejo GSO. Stroka povsod po svetu opozarja, da posledice uporabe tovrstnih cepiv še zdaleč niso raziskane in da lahko vodijo v bistvene spremembe človeškega zdravja, katerih ne bo (več) možno reševati oz. vračati v prvotno stanje.

Stranka Za zdravo družbo pričakuje, da bodo poslanke in poslanci Državnega zbora razumeli pomen ljudske iniciative, predvsem pa na prvo mesto pri obravnavi predloga zakona postavili dejansko zdravje in varnost Slovenk in Slovencev, ne pa finančne učinke deležnikov. Z zbiranjem podpisov bo predlagatelj na osnovi visokega odziva javnosti, nadaljeval.

mag. Gregor Kos, l.r.
predsednik

Preberite še ostale objave v zvezi s cepivi in cepljenji:

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obstajajo modni trendi, ki pridejo in gredo. In obstaja večna klasika, ki je neminljiva in ženstvena. Nezgrešljiv nakup.