Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Nevarnosti sladkorja

Pojdi na stran 16 , 17 , 18 , 19 , 20 , 21 , 22 , 23 , 24 , 25 , 26
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 24. jan 2012 20:34
Povezava do prispevka
magrateja je napisal/aČe ne maraš temne čokolade, si odvisen od cukra, ne od čokolade. 

Hehe, skoraj bi bila, ampak sladkarija mora biti čokoladarija, tako, da gre najbrž za kombinacijo.

magrateja je napisal/aNekupovanje je tukaj res najboljša rešitev.


A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
magrateja
Starost: n/aPridružen: 19. okt 2008Prispevkov: 2577Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 24. jan 2012 20:39
Povezava do prispevka
K temu pravilu dodajam še, da "bom kupila samo za rezervo, za takrat, ko bo res kriza" NE deluje.  
0
Nazaj na vrh
mijauuu
Starost: 37Pridružen: 9. avg 2009Prispevkov: 1045Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 24. jan 2012 20:46
Povezava do prispevka
Ja, se strinjam. Ko sem bila še v Ljubljani si enostavno nisem kupila skoraj ničesar sladkega in nisem niti pogrešala sladkor. Sicer že itak nisem ravno mahnjena na sladko. Prej preveč kislo ali slano... Razen dan pred izpitom sem si ponavadi privoščila par koščkov čokolade, ker ima očitno čokolada res nek efekt pomirjanja in odvisnosti. Pa ni, da smo odvisni od sladkorja v čokoladi, ker če ne bi posegali po bonbonih in pecivih... pa ne... more bit prav čokolada... Jaz tudi sploh ne maram črne čokolade.
Zdaj pa ko sem doma mama non stop kupuje neke sladkarije in piškote. Ona bi itak lahko živela samo od tega pa vidim, da kdaj vzamem kakšno sladko malenkost za brezveze... Mi gre prav na živce, da moremo met vedno polno hišo tega... Mi je pa zanimivo... Večino ljudi, ki imam naokoli in imajo nad 50 let imajo probleme z visokim sladkorjem... nekateri tudi hude... razen moje mame, ki ima nizkega, kljub temu da živi od sladkorja...
Pa vem, da ko sem bila majhna so me iz vseh strani skušali filati samo s sladkorjem in se mi zdi, da sem zato razvila nek odpor do sladkega že takrat...

Pri suhem sadju pa je potrebno biti pozorni, da ni z žveplom konzervirano...
https://www.facebook.com/panchidorchi
0
Nazaj na vrh
Latika
Starost: n/aPridružen: 2. nov 2009Prispevkov: 617Kraj: LJStatus:Offline
Objavljeno: 24. jan 2012 20:53
Povezava do prispevka


mimika je napisal/aLatika, a sirupi nimajo dodanega sladkorja?

Sirup sam je naravno sladilo, nima dodanega sladkorja, če je čist, saj gre v bistvu za sladkor, samo da je npr. javorjev sirup dokazano zdrav, medtem ko navaden beli sladkor vemo, da ni. Zanimiv je ta članek: http://www.bodieko.si/sestavine-javorjevega-sirupa-pomagajo-proti-diabetesu-in-raku. Če se izogibate sladkorju, potem seveda ne gre pretiravati s sirupi - jaz ga dajem v testo, ko pečem kruh, namesto navadnega sladkorja.

Meni je pri "odvajanju" od sladkega pomagalo to, da sem imela vedno pri roki oreščke, še najboljši so mi arašidi (nesoljeni, brez olja). Ponavadi me je zgrabilo zvečer pred TV-jem, ko se je moj basal s čokolado ali bonboni. Pa je bilo včasih res težko in sem se tudi kdaj pregrešila, ampak če si nekaj res trdno odločen, se da.

In suho sadje je res treba gledat, da ni žveplovega d. noter, samo kaj ko je skoraj povsod. Večinoma kupujem bio, samo včasih mi je res preveč dat toliko evrov za par koščkov suhih marelic ali sliv.

 

0
Nazaj na vrh
mijauuu
Starost: 37Pridružen: 9. avg 2009Prispevkov: 1045Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 24. jan 2012 21:08
Povezava do prispevka
O, to je pa zanimivo.... A dejansko daš v navaden kruh javorjev sirup? S kvasom namesto sladkorja? Nisem še slišala za kaj takega... Koristna informacija....

Sicer pa ja... to z žveplom mi je zlasti zanimivo, ker je pač boljša alternativa žveplu sladkor...
https://www.facebook.com/panchidorchi
0
Nazaj na vrh
bubica10
Starost: n/aPridružen: 23. okt 2007Prispevkov: 5179Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 24. jan 2012 21:55
Povezava do prispevka
Javorjev sirup dodajam k navadnemu jogurtu za zajtrk, ampak samo žličko. V kruh ga pa še nisem probala dat. Ponavadi itak pečem kruh brez kvasa (z vinskim kamnom, sladkorja ne dodam), sem pa zadnjič spekla polnozrnate štručke (po receptu na PL-ju) in sem dala kar žličko sladkorja. Zaradi te žličke na pol kile moke se ne sekiram. Nisem se niti spomnila, da bi dala javorjev sirup.
(Tema o naravnih sladilih - klik.)
 
Drugim zadevam, ki jih jem/pijem pa ne dodajam sladkorja (seveda je izključeno pecivo oz. piškoti, tega pa ne pečem veliko oz. zelo redko, ker nima kdo vse pojesti).
 
 
Tanja je napisal/aSkratka, čim manj in čim redkeje ...


. Večina se nas bo težko popolnoma odpovedala (industrijskemu) sladkorju, včasih si je pač treba privoščiti.
Lots of people want to ride with you in the limo, but what you want is someone who will take the bus with you when the limo breaks down. (Oprah Winfrey)

A ustvari se samo trebaš napiti, pa sesti na bicikl, jer na sreću ćeš pre naleteti nego je pronaći.
(Balašević)
0
Nazaj na vrh
summertime
Starost: 34Pridružen: 6. sep 2009Prispevkov: 628Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 24. jan 2012 23:02
Povezava do prispevka
Joj k bi ve vedle od česa jest v bolnici živim bi me izgnale iz foruma, ker kuhane zelenjave vidit ne smem tukaj pa so samo zelenjavne juhe si lahko predstavlate kaj mi drugega preostane: čokoladna dieta: Ćokoladno mleko, čokolino, čokolada, čokoladni puding Smile
No saj ko mi kdo kak smoothie prinese sem presrečna pa jogurt pa to, ampak večino časa pa vse čokoladno prov slabo vest imam!
0
Nazaj na vrh
mijauuu
Starost: 37Pridružen: 9. avg 2009Prispevkov: 1045Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 24. jan 2012 23:57
Povezava do prispevka
No,no... No... Summertime, pa saj v takih izrednih primerih je dovoljeno Smile Sploh pa so nekoč imeli sladkor za zdravilo Smile Ampak tisti časi se bojim, da so že mimo...

Me pa čudi... Sicer je to čisti Off topic: Ampak ko sem bila majhna sem bila v bolnici in že takrat nisem jedla mesa niti slučajno, pa so mi tam dajali meso še v solato in posledično nisem nič jedla pa so me dali na infuzijo ... Tako, da verjetno boljše jest sladko, kot nič Clown
https://www.facebook.com/panchidorchi
0
Nazaj na vrh
Cama
Starost: -14Pridružen: 20. dec 2004Prispevkov: 1301Kraj: Kraški svetStatus:Offline
Objavljeno: 25. jan 2012 12:47
Povezava do prispevka
Cheeks je napisal/a
Jaz bi se zelo strinjala z napisanim. Potreba po sladkem se postopoma zmanjša, tako da sploh nimaš več tistih trenutkov, ko ti "pade cuker" in  moraš hitro nekaj sladkega pojesti. Jaz recimo ne morem čaja ali kave pit s sladkorjem, mi je prav ogabno. Enako je s sladicami - večina je zame absolutno presladkih in jih ne morem jesti. Sama sem se odločila, da bom živela brez nepotrebnega sladkorja in res gre tukaj za premik v glavi. Imeti moraš nek razlog, da prenehaš.
 
Jaz sladko jem občasno, v štirih mesecih sem pojedla samo en kos potice do zdaj, pa še to iz vljudnosti in mi je bilo kar slabo po tistem. Zadiši mi samo kakšna tortica občasno, če jo je kdo zraven mene, ampak tudi to vedno manj. Nisem pa izključila npr. suhega sadja, ki ga občasno jem, včasih si spečem kakšno stvar, pa uporabim javorjev ali agavin sirup in je ravno tako v redu.


Ne vem, očitno moram biti vedno v vsem drugačna, ampak pri meni sploh ne gre tako. Ravno današnji dan je dober primer tega. Nekaj časa nisem jedla nič sladkega (predvsem imam v mislih tu čokolade a la Milka, čajev itd. si itak nikoli ne sladkam), danes pa mi je naenkrat padel cuker in sem iz impulzivnosti kupila After Eight in čoko banance. Ostala mi je le še slaba polovica prvega. Mi je bilo sicer takoj žal, ampak ne vem, v trenutku slabosti se mi je zdela to neznansko dobra ideja.

Res sem dobesedno zasvojena. Sicer zdaj nekaj poskušam nadomeščati z doma pečenimi veganskimi mufini, pa me še vedno premami, če pridem na kakšen kraj, kjer se vse šibi pod sladicami.

Jezna sama nase.
 
Verjamem, da je težko, sicer smo pa ljudje itak po večini tako narejeni, da se korenitih sprememb lotimo šele takrat, ko je čas za kurativo. :( 
Jaz sem od septembra na dieti brez sladkorja, bele moke, mleka & co (od ml. izdelkov samo še LCA jogurt), kave ipd. Omejen imam tudi krompir (recimo 1x mesečno), riža ne jem več (nadomeščam z divjim rižem, ki je v osnovi trava). Nasploh se izogibam OH, ker jih dovolj dobim že z drugo hrano (tudi nekatere vrste zelenjave imajo dovolj OH).
Šele včeraj sem pojedla nekaj, kar je bilo resnično sladko (jabolko) in še to zato, ker si ne znam drugače dvigniti pritiska, ki mi je v zadnjih dneh grozljivo padel (pa ne od prehrane).
Vmes sem imela že nekaj pošastnih PMSov, pa mi sladkor ni niti enkrat padel - niti malo. Posledično nisem posegala po sladkarijah, čeprav bi bila še pred pol leta pripravljena koga težko ranit, če bi mi preprečil stik z Eat Natural barsi. Ne vem pa, kako bo čez kakšno leto.
 
Sicer pa tudi, če ne jeste sladkarij, sladkor je sestavina precejšnega deleža ind. predelane hrane in če se odpoveš samo čokoladicam in piškotkom še nisi nič pametnega naredil. Tudi sadje ima veliko sladkorja, kar pomeni, da tudi sadja ne smeš uživati v nekih velikih količinah - če se greš življenje skoraj brez sladkorja namreč. Jaz več ali manj pojem kakšen kiwi, sicer se pa zabavam z limonami.
Je pa res, da je precej nerodno kar se tiče obiska lokalov, restavracij ipd., da o obiskih ne govorimo. Čeprav moram reči, da so se že navadili na to, da pač nič njihovega ne jem. Ko grem k babici na kosilo, si surovine vzamem s sabo in si potem lepo sama skuham. Tudi kruh si sama pečem (kakšen sladkor v kruhu??), ker ne zaupam trgovcem. Poleg tega dajejo v kruh še mleko.
Overall, v trgovini je treba zelo natančno pregledati sestavine vsakega izdelka, ker je sladkor vsepovsod (pri tem me etikete "brez dodanega sladkorja" ne zanimajo). Meni je vseeno, če gre za trsni sladkor, rjavi sladkor, fruktozo, agavin sirup, melaso, ... Moje telo vse to dojema kot sladkor in temu se bom izogibala. Seveda pa še naprej jem čokolado in kakav, ampak oboje z 0g sladkorja. Imam srečo, da mi je bila temna čokolada od nekdaj boljša od svetle in da sem se v določeni fazi srečala z mojo ljubljeno stevio.
www.dlvkos.si
0
Nazaj na vrh
Latika
Starost: n/aPridružen: 2. nov 2009Prispevkov: 617Kraj: LJStatus:Offline
Objavljeno: 25. jan 2012 14:06
Povezava do prispevka
Jaz dam javorjev sirup v kruh namesto sladkorja, ja. Ker pečem samo iz polnozrnate pire in ajde, se tak kruh ne dvigne tako lepo kot npr. bel, zato je pomembno, da se kvasu doda malo sladkorja, da kvasovke začnejo delovat. Žlička sirupa na štruco kruha je dovolj.
 
Sladkor je skrit povsod, se strinjam, ampak da bi se pa zaradi tega odpovedala sadju, pa ni šans. Sploh poleti, ko ga je veliko na voljo, zdaj sem pa do pred kratkim tudi domače kakije jedla, čeprav so sladki. Sadju se ne odpovem.
0
Nazaj na vrh
Cama
Starost: -14Pridružen: 20. dec 2004Prispevkov: 1301Kraj: Kraški svetStatus:Offline
Objavljeno: 25. jan 2012 14:20
Povezava do prispevka
Jaz kruh pečem iz pirine moke, vode, sode bikarbone (počasi bom začela z vinskim kamnom), ol. olja in ščepca soli. Dvigne se kot običajen kruh. Če dodajaš žličko sladkorja tu in žličko tam, se le-tega zna kar nabrati. 
www.dlvkos.si
0
Nazaj na vrh
bubica10
Starost: n/aPridružen: 23. okt 2007Prispevkov: 5179Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 25. jan 2012 19:25
Povezava do prispevka

Cama, jaz pečem po podobnem receptu (1/2 kg PZ moke - pirine ali pšenične, vrečka vinskega kamna Alnatura, žlička soli, 1/2 litra kisle vode + razna semena npr. sončnično seme, sezamovo, ovseni kosmeči, mak ...). Kruh je res dober, tudi počaka dlje kot tisti kvašen, še tretji ali četrti dan je v redu.
 
Sem pa jaz danes zdržala brez sladkarij. V bistvu sploh ni bilo težko. Sicer je samo en dan, ampak enkrat je res treba začeti.
Sadju se pa nimam namena odpovedati.


Lots of people want to ride with you in the limo, but what you want is someone who will take the bus with you when the limo breaks down. (Oprah Winfrey)

A ustvari se samo trebaš napiti, pa sesti na bicikl, jer na sreću ćeš pre naleteti nego je pronaći.
(Balašević)
0
Nazaj na vrh
Cheeks
Starost: 36Pridružen: 22. feb 2010Prispevkov: 935Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 25. jan 2012 21:58
Povezava do prispevka
Hm, sadju se mi zdi pa kar malo čudno odpovedovat, sploh zato, ker ni prvovrstno iz nekega predelanega slabega sladkorja, ampak so tu še pomembni vitamini in minerali ter vlaknine. Najbolj pomembno mi je, da začnem jesti uravnoteženo, prav kronično se najbrž tudi ni zdravo odpovedovat vsemu, kar vsebuje sladkor. Jaz bi rada eliminirala samo nepotrebno dodatno zaužitega, ker vem, da ga ne potrebujem za življenje.
0
Nazaj na vrh
mimika
Starost: 41Pridružen: 30. okt 2005Prispevkov: 6588Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 25. jan 2012 22:01
Povezava do prispevka
Cheeks je napisal/aHm, sadju se mi zdi pa kar malo čudno odpovedovat, sploh zato, ker ni prvovrstno iz nekega predelanega slabega sladkorja, ampak so tu še pomembni vitamini in minerali ter vlaknine.

Itak, veliko bolj problematičen je rafinirani sladkor, kot je tudi dobro opisano v novem članku.
“Be daring, be different, be impractical, be anything that will assert integrity of purpose and imaginative vision against the play-it-safers, the creatures of the commonplace, the slaves of the ordinary.” - Cecil Beaton
0
Nazaj na vrh
Cheeks
Starost: 36Pridružen: 22. feb 2010Prispevkov: 935Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 25. jan 2012 22:12
Povezava do prispevka
Ja, sem prebrala.  Zanimivo v bistvu, da se samemu rafiniranemu sladkorju kot takemu izogibam, edino v sladkarijah mi je vseeno, če je ali ne.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Nevarnosti sladkorja
Stran 21 od 28
Pojdi na stran 16 , 17 , 18 , 19 , 20 , 21 , 22 , 23 , 24 , 25 , 26
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo