No, danes se je pričel tudi moj baking vikend. Končno sem naredila dokončen izbor, in sicer:
MEDENJAKI
CIMETOVE ZVEZDICE
POLNOZRNATI KUKIJI Z ROZINAMI
ŠVEDSKI PIŠKOTKI
ZAČINJENI PIŠKOTKI (PEPARKAKKOR)
AROMATIČNI ZAČIMBNI OBROČKI
OREHOVI JEZIČKI Z NUTELLO
MANDLJEVI POLJUBČKI
OREHOVE PLOŠČICE
KEKSI Z LEŠNIKOVO NUGAT KREMO
Danes sicer še nisem nič pekla, pripravila pa sem testa za medenjake, začinjene piškotke in orehove ploščice.
Medenjaki:
Recept je enkrat na med.over Prehrana napisala Maya May, jaz pa sem po nasvetu Zale iz istega foruma dodala še mleko. Medenjaki so neverjetno mehki in krhki ter se kar topijo v ustih.
300 g medu
200 g masla
150 g sladkorja
2 jajci
500 g polnozrnate moke
250 g bele moke
100 g mletih orehov
vrečka in pol začimb za medenjake
1 žlička sode bikarbone
+ 2 dcl mleka (opcijsko, čeprav si jaz ne predstavljam, kakšni bi bili medenjaki brez mleka)
Med segrejemo, dodamo maslo in sladkor. Ko se masa ohladi, dodamo jajci. Ostale suhe sestavine zmešamo v večji posodi, kateri primešamo medeno mešanico. Testo naj počiva vsaj eno uro, najbolje čez noč.
Po želji oblikujemo kroglice, paličice ...(v velikosti oreha) ter pečemo cca. 15 minut pri 180 st. C.
Po želji lahko daste druge oreške (mandlji ...), čokolado ali kakav v prahu, koščke kandiranega sadja (jaz dam 100 g).
Pomočite jih (tople) v sladkorni led (1 beljak + 200-250 g sladkorja v prahu) oz. hladne oblijete s čokolado.
Začinjeni piškotki:
Orehove ploščice (Lisa):
350 g mehkega masla
200 g belega sladkorja
400 g rjavega sladkorja (jaz uporabljam Mascavo od ProVida - super)
3 jajca
1 žličko soli (jaz sem dala le ščepec)
1 žličko cimeta
225 g mletih orehov (50 g zamenjala s sesekljanimi)
680 g moke
1 žlička pecilnega praška
Maslo premešamo z obema vrstama sladkorja, dodamo jajca, sol, cimet in orehe. Moki dodamo pecilni, premešamo in vse skupaj zamesimo v gladko testo. Razdelimo ga na pet delov in iz vsakega oblikujemo valj premera 3,5 cm. Zavijemo jih v folijo in položimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 180 st. C, valje razrežemo na tanke ploščice in jih položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo 8-10 minut (dokler niso zlato rumeni).
Okrasimo jih lahko s čokoladnim oblivom.