Katja, jaz jih bom delala po spodnjem receptu in avtorica jih SPLOH ne peče. Če pa jih že pečemo, jih na 150 stopinjah C le 5 minut. Jaz jih še nisem delala, ampak tejle gospe, od katere je recept, 100% zaupam. Vmes je tudi veliko praktičnih nasvetov v zvezi z njihovo pripravo. Se splača prebrat, čeprav je malo daljši tekst.
______________________________________________________________
500 g fino mletih mandljev
5 beljakov
450 g mletega sladkorja
dve žlički mletega cimeta.
Iz beljakov stepemo trd sneg (preden začnemo stepati, dodamo ščepec soli; začnemo z najnižjo hitrostjo mešalca in končamo z najhitrejšo). Med stepanjem dodamo mlet sladkor in potem stepamo, da se sneg lepo sveti. Skodelico snega damo na stran (spravimo v hladilnik), v preostanek pa vmešamo mandlje. Ugnetemo testo (ali s spiralnimi nastavki mešalca ali z rokami, sama ga zamesim ročno). Da se ne lepi, delovno površino potresemo s kristalnim sladkorjem. Kepo ovijemo v folijo in za uro ali dve pustimo v hladilniku.
Testo potem na delovni površini, dobro potreseni s sladkorjem, razvaljamo na približno pol cm debeline. Z modelčkom izrezujemo zvezdice. Modelček vedno vtisnemo v sladkor, preden izrežemo novo zvezdico, tako se ne bo lepil na testo, kraki pa bodo lepi. Zvezdice zložimo na pekač na peki papir. Na vsako damo malo beljaka, ki smo ga shranili, in ga lepo razvlečemo po zvezdici, da je površina lepo gladka (jaz to počnem z zobotrebcem). Na sredo zvezdice dam kupček beljaka, potem pa z zobotrebcem vlečem maso v vsak krak posebej; dela je veliko, ampak se splača glede na končni učinek). Zvezdice pustimo čez noč na sobni temperaturi, da se posušijo. Jaz jih ne pečem, če pa se kdo odloči za peko, naj zvezdice peče na 150 stopinjah okoli pet minut - bolj se morajo posušiti kot peči, da beljak ostane bel. Ko so zvezdice suhe, jih zložimo v pločevinasto škatlo. Ob njih ne hranimo drugega peciva, ker so zelo aromatične in bi se drugi piškoti morda preveč navzeli cimetove arome.
Tele zvezdice so torej primerne tudi za tiste, ki za peciva ne uporabljajo moke. Če se testo lepi, je potrebno dodajati samo sladkor. Jaz s sladkorjem potresem tudi valjar, delovno površino pa sploh, in potem je valjanje in izrezovanje pesem.
Anja, jaz zmeljem mandlje kar z olupkom; ne jih sesekljat v kakšnem multipraktiku, ampak uporabi nastavek z mletje.
Zvezdice se čez noč posušijo, brez skrbi, na sredini pa morajo biti še čisto malo mehke, da so prijetne na ugriz oziroma da si ne polomiš zob. Torej so bolj mehke in trde kot kakšni drugi piškoti.
Beljak se, vsaj meni, ni nikoli zluščil z njih, niti po 14 dnevih ne, ko praviloma zadnje izginejo iz škatel. Taka mehka bela glazura ostane.
Sladkor se v zvezdicah ne čuti. Če ga dodajaš testu se med gnetenjem raztopi, kar ga je na zunajem robu zvezdic pa tako ali tako odpade, ko se zvezdice posušijo. Tako ni nobene sladkorne plasti. Seveda za delovno površino uporabiš kristalni sladkor, samo v beljake gre mlet sladkor (jaz v tem primmru sladkor zmeljem sama, ne uporabim že kupljenega sladkorja v prahu). Zvezdice se potem, ko so posušene, sploh ne lepijo med seboj, morda tu in tam katera, ampak to je bolj redko.
Beljaka naneseš toliko, da je zvezdica lepo pokrita, ne predebelo pa tudi tako tanko ne, da bi se skozi videla rjava podlaga testa. Takole na pamet težko rečem - jaz dam približno zravnano kavno, torej najmanjšo možno žličko (ali pol čajne), odvisno je seveda, kako velike zvezdice delaš (jaz jih delam s klasičnim kovinskim modelom, okoli 4 ali 5 cm premera). Beljaka odvzameš za kakšno četrtlitrsko skodelico. Če ga zmanjka za glazuro, pač stepeš novega (tudi to smo že počeli na začetku pekovske kariere).
Nič me ne gnjaviš z vprašanji. Ko se sebe spomnim prva leta, mi je še zdaj slabo - sama packarija, dokler nisem prebrala, da je treba delovno površino potresat s sladkorjem in ne z moko...Pa porumenela glazura, ko sem preveč segrela pečico, enkrat sem jih pozabila v njej pa so bile trde ko kamen...No, potem sem jih nehala peči, samo sušim jih, kot sem napisala, in so krasne.
______________________________________________________________