Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Kaj boste pekli za praznike?

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2005 17:41
Povezava do prispevka
Anae25, jaz imam recept iz revije, ampak ni preizkušen (iz strani nikogar, ki ga poznam). Bom pobrskala še po Kulinariki in med.overju Prehrana.
0
Nazaj na vrh
Lumpa
Starost: 41Pridružen: 2. nov 2004Prispevkov: 7406Kraj: VrhnikaStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2005 17:57
Povezava do prispevka
Speculaske.. Kako nej bi zgledali ti piškotki? kaj je vse notri?
Spet se mi je na bolš poslabšal.
0
Nazaj na vrh
alexa
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2005Prispevkov: 6840Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2005 21:10
Povezava do prispevka
Speculaase je kar težko narediti, potrebujete pa tudi (še najboljše lesene) modelčke :) 
 
Tu je pa recept Question
 
500 g mehke moke zmešamo s 6g (2 zravnani) žlički pecilnega praska, jo presejemo v skledo za mešanje in ji dodamo 250 g sladkorja1 vrečko vanilijevega sladk., 2 kaplji esence grenkih mandljev, 2 noževi žlici zmeletega kardamoma, 2 noževi žlici mletih klinčkov, 1 zravnano žličko zmletega cimeta, sol, 2 jajci, 200 g mehkega masla ali margarine in 100 g olupljenih zmletih mandljev ali lešnikov.
Vse sestavine dobro pregnetemo z gnetilnima kavljema ročnega mešalnika, najprej pri najnižjem in zatem pri najvišjem številu vrtljajev, nato pa ugnetemo na delovni plošči gladko testo. Če se lepi, ga za nekaj časa postavimo na hladno.
Testo tanko razvaljamo, izrežemo iz njega različne like (predvsem živali), jih položimo na namaščen pekač in postavimo v ogreto pečico. Če uporabljamo lesene modelče, vtisnemo testo v vdolbinice, dobro potresemo z moko, odrežemo odvečno testo in zvrnemo like iz modelčkov. Pečemo pri 175-200
0
Nazaj na vrh
Lumpa
Starost: 41Pridružen: 2. nov 2004Prispevkov: 7406Kraj: VrhnikaStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2005 21:59
Povezava do prispevka
Hvala, alexa
Spet se mi je na bolš poslabšal.
0
Nazaj na vrh
alexa
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2005Prispevkov: 6840Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 30. nov 2005 8:55
Povezava do prispevka
Ni za kaj ;). Jaz si včasih kupim tiste Šparove Speculaase v vijolčni škatlici pa jih grizljam, samo mi niti niso tok dobri. Preveč umetni mi delujejo. Mogoče pa tudi jaz letos naredim domače.
0
Nazaj na vrh
barbara22
Starost: 42Pridružen: 29. dec 2003Prispevkov: 18275Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. nov 2005 9:09
Povezava do prispevka
speculaase a lahko katera recept zanje napiše
Izberi si luno za cilj in tudi če boš zgrešil, boš še vedno pristal med zvezdami.
0
Nazaj na vrh
ana25
Starost: 122Pridružen: 26. jan 2005Prispevkov: 9323Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. nov 2005 9:11
Povezava do prispevka
Hvala, Alexa!  Jih bom verjetno poskusila narediti, samo modelčke še rabim.
0
Nazaj na vrh
alexa
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2005Prispevkov: 6840Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 30. nov 2005 9:18
Povezava do prispevka
barbara22 pa sej ga maš že napisanega...
 
ana25 sej, če imaš navadne železne modelčke bodo zadostovali. Jaz sem si jih v zadnjih dveh letih nakupila ogromno, ampak nobenega lesenega...
0
Nazaj na vrh
barbara22
Starost: 42Pridružen: 29. dec 2003Prispevkov: 18275Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. nov 2005 9:25
Povezava do prispevka
alexa sorry , res rabim očala, to sem danes že drugič ugotovila
Izberi si luno za cilj in tudi če boš zgrešil, boš še vedno pristal med zvezdami.
0
Nazaj na vrh
Lumpa
Starost: 41Pridružen: 2. nov 2004Prispevkov: 7406Kraj: VrhnikaStatus:Offline
Objavljeno: 30. nov 2005 10:02
Povezava do prispevka
Hehe, Barbara..lhok greš jutr z mano h okulistu
Spet se mi je na bolš poslabšal.
0
Nazaj na vrh
alexa
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2005Prispevkov: 6840Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 30. nov 2005 10:40
Povezava do prispevka
Še nekaj prazničnih receptov Question
 
Cimetove zvezde :
2 beljaka
220g sladkorja
2 žlički limonovega soka
1/2 naribane lupine neškropljene limone
zvrhana žlica cimeta
noževa konica zmletih nageljnovih žbic
kakih 250g zmletih mandljev
sladkor za razvaljanje
 
Beljaka stepemo v trd sneg. Medtem, ko ga stepamo, postopno vanj sipamo sladkor in pridamo limonov sok. Zmes stepamo še 10 minut. Tri žlice zmesi oddelimo, pokrijemo in shranimo. V prvotno beljakovo zmes ugnetemo cimet, naribano lupinico, cimet, zmlete nagljeve žbice in mandlje. Če se testo lepi, zamesimo vanj po žlicah še nekaj mandljev. Testo zavijemo v folijo in ga položimo za kako uro v hladilnik. Pečico segrejemo na 175
0
Nazaj na vrh
Ursha
Starost: 43Pridružen: 13. okt 2004Prispevkov: 1516Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 30. nov 2005 15:06
Povezava do prispevka
Lumpa je napisal/a
Ursha...se ti bo dalo ob priliki napisat recept za božični kruh in skutno pecivo, ali pa če maš kakšen link do receptov....prosiiim
Lumpa, recepti so tukaj :

BOžIČNI KRUH
Sestavine:
- 20 dkg lešnikov (mandeljnev ali orehov)
- 20 dkg jedilne čokolade
- 6 jajc
- 20 dkg zmehčanega masla
- 20 dkg sladkorja
- nastrgana limonina lupinica
- 1 žlica cimeta
- 12,5 dkg moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- malo soli
- 2 žlici sladkorja za posipanje

Priprava:
Lešnike zmeljemo, čokolado zdrobimo na koščke. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Maslo in sladkor penasto umešamo, nato dodamo rumenjake, limonino lupinico in zvrhano žlico cimeta. Vse skupaj dobro premešamo.
V manjši posodi zmešamo moko s pecilnim praškom in postopoma, po žlicah, dodajamo testu. Po vsaki žlici moke v testo vmešamo še žlico zmletih lešnikov (mendeljnev ali orehov).Vmešamo počasi, da bo testo čim bolj rahlo in sicer toliko časa, da vmešamo vso pripravljeno moko in lešnike.
Beljake in sol stepemo v trd sneg ter dodamo testu. Na koncu v maso vmešamo še koščke čokolade. Posodo za peko potic namažemo z margarino in potrosimo z moko. Posodo damo v segreto pečico in pečemo 45-60 min na 180 stopinjah.
Ko je kolač pečen počakamo, da se dobro ohladi, šele nato ga previdno vzamemo iz posode ter posujemo s sladkorjem v prahu.

SKUTNI KOLAČKI
Sestavine za testo:
- 35 dag moke
- 1/4 pecilnega praška
- 18  dag masla
- 15 dag sladkorja
- 2 rumenjaka
- vanilijev sladkor
- 1 dl kisle smetane ali mleka

Sestavine za nadev:
- 5 dag masla
- 1 jajce
- 7 dag sladkorja
- 20 dag skute
- 3 žlice rozin

Priprava:
Zamesimo krhko testoin ga zvaljamo za nožev rob na debelo. Narežemo ga na kvadratke in na sredo vsakega damo skutni nadev. zapognemo vse štiri vogale proti sredini, namažemo z jajcem in spečemo pri 200 stopinj.
Nadev: maslo umešamo z jajcem in sladkorjem, dodamo skuto in namočene rezine.

Lumpa, glede na to, da nekateri pod Božični kruh mislijo predvsem na klasičnega s sadjem, ti za vsak slučaj prilagam še tega:

BOžIČNI KRUH 2
Sestavine:
- 500 g mešanega suhega sadja
- 50 g rozin
- 50 g sesekljanih lešnikov
- 200 ml belega vina
- zavitek instant kvasa
- 250 g polnozrnate moke
- 1 jajce
- 2 žlici masla
- malo medu
- 100 ml mleka

Priprava:
Sadje zmešajte z rozinami in lešniki. Pokaplajte z medom, dolijte vino in pustite stati čez noč. Kvas stopite v 100 ml mleka in dodajte malo moke. Pokrijte in pustite stati 30 min, da se kvas dvigne. Dodajte jajce in ostalo moko ter vmešajte testo. Pustite stati 30 min.
Nato vmestite sadje in testo postavite v pekač za kruh in naj stoji še 30 min. Pečico segrejte na 200 stopinj, kruh premažite z mlekom in pecite 60 min.

Nazadnje urejeno 1. dec 2005 8:39; skupaj popravljeno 2 krat
Kadar si nečesa res želiš,
stremi vse stvarstvo k temu,
da bi se ti sanje uresničile.
0
Nazaj na vrh
Eowyn
Starost: 40Pridružen: 8. jan 2005Prispevkov: 1214Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 30. nov 2005 15:40
Povezava do prispevka
Eno vprašanje za vse, ki pečete. Zanima me, kje bi dobila oblate, ampak ne tistih velikih kvadartnih, pač pa take majhne, okrogle s premerom 4-5 cm. (Letos bom 1. delala čokoladne poljubčke in jih zato potrebujem) V merkatorju jih nimajo.... mislila sem it pogledat v Ljubljano v interspar....
 
Sicer pa bom letos pekla: hrustljave čokoline, marelične obročke, rafaelo kroglice, čokoladne poljubčke, pa mogoče še florentince.
0
Nazaj na vrh
alexa
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2005Prispevkov: 6840Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 30. nov 2005 16:01
Povezava do prispevka
Hmmm lahko probaš v Črnučah v nakupovalnem centru kjer je tista velika trgovina s pekarskimi pripomočki, prodajajo tudi vaflje, oblate ipd. Nevem kaj drugega bi ti še lahko predlagala
0
Nazaj na vrh
Lumpa
Starost: 41Pridružen: 2. nov 2004Prispevkov: 7406Kraj: VrhnikaStatus:Offline
Objavljeno: 30. nov 2005 17:08
Povezava do prispevka
Ooo, Ursha..najlepša hvala. Mi je prvi recept za božični kruh bolj všeč...wiii, kdaj se bojo pzaniki začel, da se oblečem v predpasnik pa začnem "packat" po kuhinji
Spet se mi je na bolš poslabšal.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Kaj boste pekli za praznike?
Stran 4 od 67
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Profesorica je razkrila, da je uživanje mesa nujno za duševno zdravje, saj veganska hrana ne vsebuje ključnih hranil.