Ko telo "začuti" nižji vnos kalorij, se zaradi bojazni po nadaljevanju nizkega vnosa prilagodi tako, da zniža svojo dnevno porabo.
Dnevno porabo pa najlažje zniža tako, da omeji oziroma zmanjša velikost porabnika, ki porabi veliko kalorij in ki ga večinoma ne potrebuje nujno. Preko izločanja posameznih hormonov (katabolnih) zniža količino mišičnega tkiva, kar vodi do znižanja hitrosti presnove in nižje dnevne porabe kalorij. Hujšanje je vse težje in postane kmalu skoraj nemogoče (razen če gre že skoraj za stradanje, kar pa vodi do šibkosti, padca imunske odpornosti, pomanjkanja določenih telesu nujno potrebnih elementov ... in predvsem tudi do delne izgube nujno potrebnih beljakovin).quote:a1f5c560d9="Staša"Treba je vnašat ravno pravo količino kcal. Za hujšanje bi naj bil primanjkljaj max. 20% od dnevne porabe.
Predlagam ti, da si svojo dnevno porabo izračunaš po formuli v tem članku in nato odšteješ 15-20% od te vrednosti - in to so kcal, ki bi jih naj dnevno zaužila.
https://www.planet-lepote.com/71.html
Je pa tako ... kot boš prebrala v članku, so te formule zgolj približne - pravo cifro boš izvedela le, če se boš nekaj časa držala enakega jedilnika in boš videla ali se rediš/hujšaš oz. s težo stagniraš.
Inny mogoče je pa pri tebi ta problem, in je brez veze, da se tako pogosto tehtaš, ker te bo samo zamorilo, glej raje ogledalo, in če se že tehtaš, naj bo to en dan v tednu, recimo ob ponedeljkih, in vedno z istimi pogoji, npr, na tešče.