Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Naravna sredstva proti PMS

Kaj je PMS?

22. avg 2011 0:00 Tanja Matko, univ. dipl. iur.
0

Oglasno sporočilo

Predmenstrualni sindrom ali PMS je kombinacija čustvenih, fizičnih in psiholoških motenj, ki se pojavijo po ovulaciji in se končajo, ko se začne menstruacija. Simptome delimo na psihološke in fizične.

Simptomi

Najbolj pogosti čustveni in psihološki simptomi PMS-a so razdražljivost, depresivno počutje, jokanje, povečana občutljivost, anksioznost, zmedenost, pozabljivost, nespečnost in nihanja razpoloženja od žalosti do intenzivne jeze.

Najpogostejši fizični simptomi so utrujenost, zatekanje, občutljivost prsi, izbruhi aken in ostalih nečistoč na koži ter povečan apetit z izrazito željo po določenih vrstah hrane (najbolj pogosto so to sladkarije), kar lahko vodi tudi v povečano telesno težo.

sladkarije
Foto: candlefind.com

Vsaj 80 % vseh žensk ima redno ali pa občasno hujše ali blažje težave, ki jih prinaša PMS; srednje intenziven do zelo močan PMS ima kar 20 do 30 % vseh žensk; 2 do 6 % pa ekstremno močan, ki je znan pod imenom predmenstrualna disforična motnja (PMDM).

Kaj povzroča PMS?

O tem, kaj povzroča PMS in zakaj, obstaja kar nekaj teorij, največ podatkov pa kaže na to, da je PMS posledica delovanja spolnih hormonov in nevrotransmitorjev v možganih. Tako naj bi PMS povzročil padec estrogena in porast progesterona. Po nekaterih teorijah pa naj bi PMS povzročila ali nanj vsaj sovplivala nesposobnost telesa, da bi pravilno presnovilo maščobne kisline.

Kako lahko PMS ublažimo?

PMS lahko ženskam pokvari tudi do 10 dni vsak mesec, vendar lahko tudi hujše oblike PMS-a vsaj ublažimo, če ne celo v celoti odpravimo oz. preprečimo s pomočjo preverjenih domačih ukrepov in naravnih sredstev.

 • Redno se gibajtegibanje deluje sproščujoče, pozitivno vpliva na počutje in zmanjšuje anksioznost, saj povzroči sproščanje endorfinov. Redna rekreacija nam tudi daje energijo. Pomanjkanje gibanja dokazano slabo vpliva na PMS, saj je raziskava pokazala, da so ženske, ki so se redno športno udejstvovale, opazile manj zatekanja, manj občutljivosti prsi in manj predmenstrualne depresije. Športnice imajo veliko redkeje težave s PMS in tiste, ki jih imajo, poznajo le zelo blage simptome.
   
 • Zmanjšajte vnos soli – sol zadržuje vodo v telesu, zato lahko doprinese k otekanju, ki je značilno za PMS, in posledično tudi k občutku, da smo se zredile.
   
 • Zmanjšajte uživanje kofeina – kofein je poživilo in medtem ko nas lahko na 'navaden' dan prijetno predrami, lahko v času PMS-a povzroči anksioznost. Raziskava, opravljena na Kitajskem, je pokazala močno povezavo med uživanjem kofeina in intenzivnostjo PMS-a – ženske, ki so zaužile največje količine kofeina, so imele tudi največje težave z zelo intenzivnimi PMS-i.
   
 • Prenehajte kaditi – kajenje ruši hormonsko ravnovesje v telesu, poslabšuje imunski sistem in kopiči strupe v telesu, ki lahko zelo poslabšajo PMS. Povzroča tudi pomanjkanje vitaminov in mineralov v telesu. Ženske, ki kadijo, imajo dvakrat več verjetnosti za hujši PMS kot nekadilke. Kadilke imajo tudi krajše in manj redne menstrualne cikle kot nekadilke. Kajenje povečuje zatekanje, bolečine v prsih, akne in neredne menstrualne cikle. Članek kako prenehati kaditi.
   
 • Zmanjšajte uživanje alkohola – alkohol močno vpliva na poslabšanje simptomov PMS, še zlasti poveča občutljivost prsi in zniža količino sladkorja v krvi, kar močno vpliva na poslabšanje PMS in depresivno počutje.
   
 • Ukinite sladkor – zmanjšajte ali v celoti ukinite vnos sladkorja in enostavnih hidratov ter poskrbite za reden vnos manjših zdravih obrokov, da preprečite nihanja sladkorja v krvi. V eni izmed raziskav so ženske, ki so poročale o hudih težavah s PMS, zaužile trikrat več sladkorja kot ženske, ki niso imele težav.
   
 • Shujšajte – če ste predebeli, se začnite (bolj) zdravo in zmerno prehranjevati in (več) gibati, da boste shujšali, saj naj bi prekomerna telesna teža okrepila simptome PMS.
   
 • Poskrbite za redne obroke – imejte vsaj štiri obroke na dan. Vsak naj seveda vsebuje polnozrnate izdelke, zelenjavo, beljakovine, zdrave maščobe in/ali sadje.
   
 • Prehranjujte se zdravo: zdrav način prehrane so npr. mediteranska dieta, prehrana po krvnih skupinah ipd. Nikar ne uživajte sodobne, predelane, vnaprej pripravljene hrane, saj dokazano povzroča depresijo in vrsto zdravstenih težav.
   
 • Omejite ali ukinite uživanje mlečnih izdelkov – mnoge ženske so poročale o izboljšanju počutja po ukinitvi ali zmanjšanju uživanja mlečnih izdelkov.
   
 • Uživajte vlaknine – zaužijte dovolj vlaknin v obliki zelenjave, sadja in polnozrnatih izdelkov. Če jih ne zaužijete dovolj, si pomagajte s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo vlaknine, kot je npr. glukomanan. Vlaknine namreč pospešijo presnovo in s tem odpravljanje estrogena iz črevesja.
   
 • Esencialne maščobne kisline – vsak dan uživajte olivno olje, orehovo olje in omega-3 maščobe (laneno olje, sveže zmleto laneno seme, olje antarktičnega krila ali kapsule omega-3).
   
 • Zmanjšajte uživanje splošno znane slabe hrane: večkrat nasičene maščobe, umetna sladila, predelano hrano.
   
 • Zmanjšajte stres.

Pojdi na stran

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Katrin 8. jul 2019 21:28
   Navdušena
  • Katrin 8. jul 2019 19:50
   lep kratkoročen učinek
  • Katrin 8. jul 2019 19:46
   zelo nežen
  • Katrin 8. jul 2019 19:33
   neodločena
  • Katrin 7. jul 2019 23:20
   Lahka
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Z nejevero in ogorčenjem spremljam politično dogajanje okrog novele ZOFVI.