Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Prehrana po krvnih skupinah

Zakaj prehrana po krvnih skupinah?

10. feb 2011 12:38 Natalija Sakelšek
21

Oglasno sporočilo

 

Ni pravilne ali napačne prehrane ali življenjskega sloga; so samo pravilne ali napačne odločitve, sprejete na podlagi naših individualnih genskih zapisov.

V neskončni poplavi diet in napotkov za zdravo prehranjevanje je prehrana po krvni skupini plod znanstvenih naturopatskih raziskav in dognanj pionirja na tem področju dr. Petra J. D'Adama. Ta je v knjižni uspešnici Eat Right 4 Your Type (4 prehrane za 4 krvne skupine) izdal individualiziran načrt za zdravo in dolgo življenje ter za dosego idealne telesne teže s pomočjo prehrane. Gre za uživanje živil, ki temelji na vašem celičnem profilu.
Danes vemo, da hrana, ki jo zaužijemo, neposredno vpliva na naše zdravje in na naše splošno počutje in da ni diete, ki bi na enak način ustrezala vsem.

Dr. Peter D'Adamo­
­Dr. Peter D'Adamo

Vse, kar morate vedeti za začetek novega življenjskega sloga, je, da poznate vašo krvno skupino. Nato pa izbirate živila, ki so za vašo krvno skupino pravilna.

Če smo to, kar jemo, potem lahko zdaj jemo to, kar smo.


Zakaj prehrana po krvnih skupinah?

Prehrana po krvni skupini je način življenja po vašem biološkem profilu. Ni čudodelno zdravilo za vse bolezni, je pa način, po katerem lahko ponovno vzpostavite naravne obrambne funkcije vašega imunskega sistema, uravnovesite vaš metabolizem in iz vaše krvi odstranite nevarne aglutinirajoče lektine. Ne glede na trenutno zdravstveno stanje pa bo imela vsaka oseba, ki se bo prehranjevala po načrtu, določene koristi:

 • lahko se boste izognili mnogim običajnim virusom in okužbam;
 • telo se bo očistilo strupenih snovi in maščob, tako, da boste shujšali;
 • lahko se boste borili proti življenjsko nevarnim boleznim kot so rak, bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen in odpoved jeter;
 • lahko se boste izognili mnogim dejavnikom, ki povzročajo hitro odmiranje celic in tako upočasnili proces staranja.


Odkritje krvnih skupin

Krvne skupine je leta 1901 odkril Karl Landsteiner, pionir na področju kriminalistične metode serologije, in jih poimenoval A, B in C. S tem je razrešil uganko, zakaj so umirali ljudje, ki so jim s transfuzijo dajali kri oseb z drugačno krvno skupino. To je bilo veliko odkritje, za katerega pa se ni nihče zmenil, saj je bila misel, da se v človeški krvi po nekih naravnih zakonih spopadajo sile, tako nepredstavljiva, da je bilo najprej potrebno premagati zid nezaupanja in neverjetnosti. Še bolj neverjetno pa je dejstvo, da so tako pomembno odkritje v kriminalistiki uporabili šele osem let kasneje.

Podobno usodo je doživel Max Richter, ki je odkril zelo pomembno metodo za ugotavljanje krvnih skupin iz krvnih sledi in jo predstavil na strokovnem posvetu v Karlovyh Varih, kjer je namesto ovacij doživel posmeh. Nekaj let kasneje je zaradi razočaranja naredil samomor.


Eat Right 4 Your Type­
Eat Right 4 Your Type

Zgodovina človeštva

Zgodba o človeški vrsti je zgodba o tem, kje so ljudje živeli in kaj so tam lahko jedli. Je zgodba o preživetju, o prilagajanju spremenljivim razmeram in iskanju hrane. Vsaka nova prehrana je izzvala prilagoditve v prebavilih in v imunskem sistemu, potrebne za obstoj in napredek v novem okolju. Najverjetneje so krvne skupine zrcalo razvoja teh sprememb človeškega razvoja. Vsaki krvni skupini je imanenten genski zapis o prehranjevanju in vedenju naših prednikov. Ne glede na oddaljenost od prazgodovine človeštva nekatere njihove lastnosti še zmeraj vplivajo na nas. Ravno to nam pomaga sprejeti logiko prehranjevanja glede na krvne skupine.

Pojdi na stran

21

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Jasmina25

   • 17. maj 2013 8:43

    Nekako sem vedno za to, da se vsakdo prehranjuje s čimer hoče, kako to hoče in kdaj to hoče. Torej nimam nič proti vašim prepričanjem (oziroma kakršnim koli znanstvenim podlagam - če to sploh so), da je nekaj za nekoga dobro, nekaj pa spet ni. Imam krvno skupino A (torej sem vegetarijanka) in ja, že od rojstva se prehranjujem izključno z vegetarijansko prehrano (z živili, ki bi jih po tej metodi morala), se gibam itd... A veste kaj? Razlike ni nobene, ne v bolj vitki postavi, ne v boljšem zdravju! V družini veljam za črno ovco, ker se edina prehranjujem zgolj vegetarijansko (pa smo vsi iste krvne skupine), oni so vitki, pa tudi zdravje imajo boljše Wink Mogoče bi pa morala začeti jesti meso? Najbolj me moti, da vsak na svoji strani propagira svoj način življenja (veganski, vegetarijanski, vsejedni, raznorazne diete...) in nam to vsiljuje kot edino pravilno in zdravo. Vsak človek je edinstven in mu za zdravje ustrezajo drugačne stvari, zato se res ne sme posploševat... To je moje mnenje, pa prosim ne zamerit, meni očitno dieta po krvnih skupinah ne deluje (pa čeprav jo prakticiram že vse življenje).

   0
   • iza

   • 18. mar 2013 14:24

    OT: Sinthija, tvoj zadnji komentar, ki leti na Tanjo, nikakor ni na mestu. Sama si ga interperetirala, kot si ga želela in ne tako, kot je bil podan. Tvoji komentarji in posti so večkrat taki, da imam občutek, kot da tebe nekdo verbalno napada, ti pa se potem "le" braniš. Pa saj ni vse tako črnobelo no, so vmes tudi sivi odtenki. Ne interpretiraj vsega tako, kot da so vsi proti tebi...

   0
   • Tanja

   • 18. mar 2013 10:27

    Sinthija, če ne bi bila tako negativno nastrojena, bi ti bilo jasno, da moj komentar ni bil nikakor mišljen slabo, temveč je bil zgolj dodatno pojasnilo, da telo morda potrebuje čas, da se odvadi škodljivih substanc in se v prehodnem obdobju slabo počuti.
    Sicer pa škoda vsakega nadaljnjega komentarja na to, kako si 'prevedla' mojo dobronamerno razlago, res. Bi te pa opozorila na nekaj, kar bi ti moralo biti jasno (gre namreč za osnovni bonton), pa ti očitno ni: tam, kjer si gost (torej v tem primeru na PL), se do lastnikov in/ali upraviteljev vedeš spoštljivo, zato pričakujem in zahtevam določeno mero spoštovanja v komunikaciji z mano, toliko bolj, ker to ni tvoj prvi neprimeren komentar/odziv, ki je izključno posledica tvoje konstantne negativne nastrojenosti. In te ne mislim več opozoriti, ker mislim, da sem bila leta več kot potrpežljiva.

   0
   • Sinthija

   • 18. mar 2013 8:33

    Tanja, tvoj komentar se mi zdi popolnoma neprimeren in žaljiv. Ne vem kako si sploh drzneš nekoga, o katerem nimaš pojma, primerjati z alkoholiki in narkomani. Za urednico portala bi se pričakovali komentarji na višjem nivoju.

    Če tebi tak način prehranjevanja ustreza, še ne pomeni, da smo vsi drugi čudni in nimamo pojma ter da smo se basali z junk foodom in kupljeno pripravljeno hrano, če nam to ne ustreza.

    Jaz pač nisem mesojedec in nikoli ne bom, pa lahko še ne vem kaj pišejo v knjigah, da je dobro za krvno skupino 0.

    Meni gredo kg dol le, če imam zdravo uravnoteženo prehrano (dovolj zdravih oh; dovolj, a ne preveč B, dovolj sadja in zelenjave, manjše porcije, kot sladica pa le občasno kak košček čokolade) ter dovolj gibanja.

   0
   • Tanja

   • 14. mar 2013 12:48

    No ja, tudi alkoholiki, kadilci in zadrogirani se po prenehanju precej časa zelo slabo počutijo, ker je telo navajeno na slabe/škodljive substance.
    Sicer pa po želji, kot kdo misli, da je najboljše zanj.

   0
   • Sinthija

   • 14. mar 2013 9:25

    Alena, ja. Bilo je veliko slabše počutje, bila sem popolnoma brez energije in moči, na kg pa tudi ni bilo nobenih pozitivnih učinkov.

   0
   • m_o_i

   • 22. feb 2013 19:21

    moj otrok od prvega leta ne mara hrane, ki naj je skupina 0 ne bi jedla. in ima krvno skupino 0...

   0
   • Vanni

   • 13. feb 2013 11:56

    Mene je pa edino ta način prehranjevanja prepričal, ker sem že prej pri sebi opažala, da mi določena hrana ne ustreza in sem jo že od nekdaj zavračala (npr. mleko in mlečni izdelki, avokado). Ko sem se lotila tega načina prehranjevanja, so odvečni kg začeli kopneti kar sami od sebe. Kljub temu, da je na seznamu nekaj živil, ki bi jih morala črtati (npr. jagode, krompir, hobotnica, sladoled ...), si jih občasno vseeno privoščim, če mi zapašejo.

   0
   • Alena

   • 13. feb 2013 8:59

    Si jo preizkusila?

   0
   • Sinthija

   • 13. feb 2013 8:33

    Še ena od mnogih sodobnih diet, ki lepo služi s prodajanjem knjig, a ne drži.

   0
   • hrstic.tatjana

   • 2. feb 2013 10:54

    Spadam v skupino O.....zanimiv članek, sem pa že slišala o tem, da določena hrana ustreza le določenim krvnim skupinam in ta hrana ne povzroča debelosti...

   0
   • rotteja

   • 30. jan 2013 12:25

    koristen članek, samo kaj, ko ne poznam svoje krvne skupine. bom morala povprašati zdravnika:)

   0
   • MissCherie

   • 29. jan 2013 8:52

    Men je koncept ful všeč, sam ne maram soje. Pri A krvni skupini ti potem ne ostane več kaj dosti.. Poskušam se sicer držati ostalih pravil, ampak v nosečnosti mi ne uspeva najbolje. Smile

   0
   • sanda

   • 21. jan 2013 17:16

    Dobro je tu in tam spet kaj o tem prebrati, da se malce spomnim na vsa pravila Wink

   0
   • Andy

   • 7. jan 2013 12:55

    Masii, se strinjam. Pri meni je bilo enako in ko sem se pred par leti prvič srečala s tovrstnim prehranjevanjem sem kaj hitro občutila blagodejne učinke, nobene napihnjenosti več. Zdaj si sem med novoletne zaobljube zadala striktno držanje prehranjevanja po krvni skupini, ki mi pomagalo k boljšem počutju, pa tudi oklestiti kakšno kilco.

   0
   • Masii

   • 6. jan 2013 20:52

    Super članek. Imam krvno skupino A in res opažam, da mi meso ne "paše" najbolj, niti ga ne pogrešam, če ga ne jem.

   0
   • minka_17

   • 5. jan 2013 19:13

    Zanimivo branje.

   0
   • Tanja

   • 6. jan 2009 15:05

    Binchy, če bi prebrala vse knjige na to temo in videla, kakšen vpliv ima hrana na naše telo in ZDRAVJE, čemu vse se lahko z ustrezno prehrano izognemo in koliko lahko naredimo za svoje zdravje in dobro počutje, bi se bila pripravljena tudi malo potruditi v tej smeri. :-) Jaz imam že mnogo let doma tri njegove knjige in ko vidiš, kaj vse so pokazale raziskave ... neverjetno. Žalostno je samo to, da sodobna medicina tega ne upošteva (vsaj pri nas ne in kot še marsičesa ne) - če bi, bi bil marsikdo zdrav in to brez raznoraznih zdravil. Da ne omenjam počutja in vitalnosti.

   0
   • binchy

   • 6. jan 2009 11:33

    Pred tremi leti se sem se začela zanimati za to prehrano,ampak nisem imela dostopa do knjige,potem sem nekje zasledila članek o tem in mi je moj fotokopiral za sve krvne skupine,meni osebno ne odgovarja,ker bi se mogla vsem odpovedati ,skoraj nič mesa ,a veilk zelenjave,a zelenjavo ne jem,od otroštva sem izbirčna.

   0
   • Kirka

   • 15. dec 2008 10:28

    Zelo zanimiv članek, ki sem ga z zanimanjem prebrala. Me že zanima nadaljevanje, da vidim, kaj bo napisano za mojo krvno skupino.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 4. feb 2020 17:58
   Dobra maska, slaba embalaža in oblika
  • Katrin 22. sep 2019 21:52
   prva pomoč
  • Katrin 22. sep 2019 21:40
   Navdušena
  • Katrin 22. sep 2019 21:34
   nisem opazila učinka
  • Katrin 22. sep 2019 21:30
   ne zamenjam več
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Sama sodim med tiste, ki prisegajo na naraven videz, zato se poslužujem le neinvazivnih metod, ki pomagajo pri ohranjanju svežega videza kože.