Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

5 razlogov za izogibanje mleku

19. nov 2013 8:00
3

A v resnici je pasterizirano, homogenizirano, antibiotikov in hormonov polno mleko, kakršnega lahko kupite v trgovinah, vse prej kot zdravo.

1. Pasterizacija

Segrevanje mleka uniči bakterije, a žal tudi encime, kar poslabšuje njegovo zmožnost prebave. Mnogi ljudje imajo laktozno intoleranco, a to velja lahko le za pasterizirano mleko, ki ne vsebuje encimov, potrebnih za prebavo. Poleg tega pasterizacija povzroči, da postane večina kalcija v mleku netopna, kar pomeni, da ga telo ne more porabiti. Pasterizacije industrijskega mleka je sicer nujna, saj je tako umazano, da bi bilo v nasprotnem primeru zdravju nevarno. Ultra visoka pasterizacija (UHT) segreje mleko do ekstremno visokih temperatur, kar pomeni, da so proteini v njem praktično neprebavljivi.

2. Homogenizacija

Homogenizacija je proces, ki razprši molekule maščobe s pomočjo visokega pritiska. Po mnenju strokovnjakov za zdravo življenje je to najhujše, kar lahko mlekarji naredijo mleku. To namreč prepeči, da bi se maščobe nabrale na površini mleka in povzroči, da postanejo te maščobe človeškemu telesu strupene. Homogenizacija sprosti encim ksantin oksidazo, ki je telesu škodljiv, če je razpadel na nenaravno majhne delce. Arterijske stene ga začnejo kumulirati, ker vodi v bolezni srca in ožilja in srčni infarkt.

3. Antibiotiki

Večino antibiotikov, ki jih proizvede farmacevtska industrija, zaužijejo živali, in vsako leto na deset tisoče ljudi umre zaradi infekcij, katerih bakterije so bile odporne na antibiotike. Naključje? Težko verjetno. Ostanki antibiotikov ostanejo v mleku, saj se temu ni možno izogniti, in posledično te antibiotike zaužijejo tudi ljudje.

4. Hormoni

Hormoni se nahajajo v industrijsko predelanem mleku iz dveh razlogov; prvi je ta, da krave hranijo z umetnimi rastnimi hormoni, molzejo pa jih okoli 300 dni na leto. Večino tega časa so tudi breje. Mleko breje krave vsebuje 33-krat več estrogena kot mleko nebrejih krav in nihče ne ve natanko, kakšne posledice ima to na zdravje ljudi. Sumijo, da je to povezano z rakavimi obolenji.

5. Mleko z malo maščobami

Ko uživamo malo mastno mleko, uživamo spremenjeno hrano, ki vodi tudi v debelost. V raziskavi, ki je bila že leta 2005 objavljena v strokovni reviji Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, so sledili skoraj 13 tisoč otrokom, starim 9 do 14 let in ugotovili, da uživanje malo mastnega mleka vodi v pridobivanje telesne maščobe, uživanje polnomastnega pa ne.

 

Surovo mleko

Če pijete surovo, polnomastno mleko, se boste večini teh problemov izognili in ne glede na to, kako svarijo pred surovim mlekom, je nevarnost, da pridete v bolnišnico zaradi tega, ker mleko ni pregreto, 1 proti 6 milijonov. Ali povedano drugače: večja verjetnost je, da umrete v letalski nesreči.

Foto: treehugger.com

3

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • kokola

   • 27. jan 2014 17:28

    Priporočam branje knjige genom (matt ridley)

   0
   • Tanja

   • 21. nov 2013 19:50

    Ukinjeno že pred leti. Smile

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ti mehki limonini piškotki so polni limonine božanskosti!