Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Recept za kruh

anneta
Starost: -14Pridružen: 18. feb 2004Prispevkov: 2680Kraj: raj na zemljiStatus:Offline
Objavljeno: 7. jun 2005 11:43
Povezava do prispevka
Nikoli v življenju nisem spekla kruha, me je kar malo sram priznam. Pa bi ga rada probala, oz. bi rada sprobala kakšen dober easy recept. Pa za različne kruhke bi imela recepte, tudi s kakšnimi zelišči, pa koruzni kruh njami...
 
Predlogi????
0
Nazaj na vrh
Kazi
Starost: n/aPridružen: 23. okt 2003Prispevkov: 2457Kraj: DolenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 7. jun 2005 11:45
Povezava do prispevka
Anneta a to misliš peči na klasični način ali v avtomatu za peko kruha?
Cute but psyho...things even out
0
Nazaj na vrh
anneta
Starost: -14Pridružen: 18. feb 2004Prispevkov: 2680Kraj: raj na zemljiStatus:Offline
Objavljeno: 7. jun 2005 11:46
Povezava do prispevka
Klasičen način. Tako kot so ga pekle naše babice.
0
Nazaj na vrh
Kazi
Starost: n/aPridružen: 23. okt 2003Prispevkov: 2457Kraj: DolenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 7. jun 2005 11:52
Povezava do prispevka
Jaz sem si ravnokar danes sprintala z Kulinarične Slovenije recept za enobušne žemljice. Nisem še nikoli pekla kruha, ampak za kakšno nedeljo zjutraj bi pa seveda pasale žemljice zjutraj...
Imaš pa tukajle tudi vse možne recepte za različne vrste kruha...http://www.kulinarika.net/baze/recepti-spisek.asp?kategorija=kruh
 
 
Sestavine SESTAVINE   Postopek POSTOPEK

7 zvrhanih žlic moke tipa 500
7 zvrhanih žlic posebne moke
1 dl mineralne vode z mehurčki
1 dl olivnega olja
1,5 dl mlačnega mleka
1 vrečka suhega kvasa
konica žličke sladkorja
poravnana žlička soli

1 rumenjak za premaz







Zmešamo obe moki in sol. Naredimo vdolbinico, v katero vsujemo suhi kvas, dodamo sladkor in zamešamo z malo mlačnega mleka. Dodamo še malo mleka, da se kvas stopi, dolijemo olje in med mešanjem postopoma dodajamo tekočino, dokler ne dobimo rahlega in elastičnega testa.

Testeno kepo damo v skledo, to v polivinilasto vrečko (pustimo "klobuk", da bo imelo testo več prostora in zraka). Tako pustimo vzhajti dobre pol urice.

Ko je testo vzhajano, ga začnemo rezati po kepicah, te med dlanmi zgnetemo v majhne štručkice in polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Polagamo jih na določeno razdaljo (cirka 2 - 3 centimetre), saj bodo še vzhajale.

Pekač z žemljicami položimo v mrzlo peč, ki jo prižgemo na 50 stopinj. Vzhajamo še okoli 10 minut pri odprtih vratih peči. Ko so se žemljice dvignile, jih vzamemo iz peči. Peč prižgemo na 175 stopinj in počakamo, da se segreje (na dno pe

Cute but psyho...things even out
0
Nazaj na vrh
.:sonja:.
Starost: 42Pridružen: 21. okt 2004Prispevkov: 7366Kraj: VelenjeStatus:Offline
Objavljeno: 7. jun 2005 11:57
Povezava do prispevka
Če delaš koruzni kruh, moraš najprej skuhati polento in uporabiti le-to, ker če uporabiš samo koruzni zdrob, ti škrta pod zobmi in vse skupaj je trdo.
 
Torej... skuhaš koruzni zdrob, dodaš belo moko (nekje v razmerju pol pol, ali pa daš več polente), dodaš vodo in kvas ter sol (kvasa ne mešati s soljo, ker ne bo delal) ter vse skupaj zmešaš. Naj 2x vzhaja in daj peči. (ne vem koliko časa, to moraš probati).
0
Nazaj na vrh
ronza
Starost: n/aPridružen: 6. maj 2004Prispevkov: 3813Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 7. jun 2005 12:05
Povezava do prispevka
ce delas koruzni kruh ga delas iz koruzne moke - potem nic ne skrta.
je pa ponavadi koruzni kruh iz mesanice koruzne in psenicne moke.
v kruh pa res lahko zamesas vse zivo (cesen, prazeno cebulo, olive, razna zelisca (js dajem zadnje case drobnjak, sir, parmezan). ce das noter zafraniko pa pride rumene barve (okus pa ni obcutno spremenjen)
0
Nazaj na vrh
anneta
Starost: -14Pridružen: 18. feb 2004Prispevkov: 2680Kraj: raj na zemljiStatus:Offline
Objavljeno: 7. jun 2005 12:22
Povezava do prispevka
Ronza a se ti da napisati točen recept? PLOSIM, PLOSIM, PLOSIM.
0
Nazaj na vrh
ronza
Starost: n/aPridružen: 6. maj 2004Prispevkov: 3813Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 7. jun 2005 12:36
Povezava do prispevka
ni problema, samo js delam kruh po obcutku...
malo kvasa das v mlacno mleko, dodas zlicko sladkorja in pustis, da vzhaja.
vzames moko (cetrt do pol kile), kako zlicko soli, vzhajani kvas in vodo in vse skupaj mesis precej dolgo (jaz dam v mesalec s tistim kavljem),
mesanica se ne sme prijemat na posodo, v kateri mesas (ce se prijema, je preredka ali pa premalo casa mesas)
zmes je lahko poljubno gosta, bolj je redka, bolj rahel je kruh, vendar ga v tem primeru pecem v kaksni posodi.
potem ga pustim, da vzhaja (na toplem), se enkrat pregnetem in oblikujem (hlebcki, zemljice, strucke... ali pa namazem posodo z olivnim oljem, jo pomokam in dam not testo)
potem se enkrat pustim, da vzhaja in dam v pecico... pecem pri cca 175 do 200, kdaj je pecen, je odvisno od oblike, kakih 20 do 45 min, ga pa sprobam z iglo (ko se ne prijema, je pecen)
dodatki so pa po zelji in ne vplivajo na potek... pri koruznem dam cca 2/3 koruzne in 1/3 navadne moke
meni so ful dobre strucke z zelisci (origano, bazilika, timijan, prazena cebula) in kosckom sira v sredini
 
 
0
Nazaj na vrh
Andy
Starost: n/aPridružen: 27. okt 2003Prispevkov: 9911Kraj: in paradiseStatus:Offline
Objavljeno: 7. jun 2005 13:20
Povezava do prispevka
Tudi jaz priznam, da v svojem življeju še nisem spekla kruha.  
 
Ronza, tale tvoj opis me je tako navdušil, da bom poskusila. žemljice z origanom mi že dišijo.
0
Nazaj na vrh
Akasha
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2004Prispevkov: 7649Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 7. jun 2005 23:30
Povezava do prispevka
Jaz sem pa že precejkrat spekla kruh(kar tako v pečici).. Me pa moti,zakaj drug dan ni več tako lepo mehak.. Najbrž zato,ker ne dam nobenih aditivov not
 
Iz katere moke pečete kruh,če hočete narediti običajnega?
THE SPIRIT OF FIRE !!!
0
Nazaj na vrh
Čenča
Starost: 45Pridružen: 22. maj 2005Prispevkov: 1846Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 12. jun 2005 14:36
Povezava do prispevka
Domači kruh se naslednji dan drobi zaradi "pomanjkanja" aditivov. To se da pri domačem kruhu preprečiti tako, da v testo dodaš maščobo (pri navadem kruhu lahko dodajaš navadno olje in daš potem malo manj vode/mleka) oz. zamesiš mehkejše testo (več vode/mleka). Kruh ostane dalj časa svež tudi, če namesto dela bele moke dodamo del ržene moke (pride pa tak kruh tudi bolj zbit).
 
Kar pa se koruznega (oz. ajdovega) kruha tiče, pa je po mojih izkušnjah najboljši, če koruzno (oz. ajdovo) moko popariš z manjšo količino vrele vode in nahitro pomešaš, preden jo vmesiš (v tem primeru moraš pri mesenju dodajati manj tekočine) v testo. Meni osebno najbolj ustrezata razmerji 50:50 oz. 60:40 (manjši del bele moke). Tudi tak kruh pride bolj zbit, ker koruzna in ajdova moka ne vsebujeta lepka (ki ga sicer vsebuje pšenična moka), pa tudi samo testo je bolj "pocasto" za mesenje.
 
Pri peki kruha je pomembno, da ga damo v zelo vročo pečico (cca 200-220
0
Nazaj na vrh
.:sonja:.
Starost: 42Pridružen: 21. okt 2004Prispevkov: 7366Kraj: VelenjeStatus:Offline
Objavljeno: 12. jun 2005 16:22
Povezava do prispevka
Moj ata vedno koruzno moko prej pokuha (kot sem že napisala). Se mi zdi, da je potem kruh nekoliko bolj sočen. Traja pa nam vedno skoraj en teden in se sploh ne drobi. Medtem ko pa se beli kruh začne drobiti že naslednji dan.
0
Nazaj na vrh
Sydney
Starost: 41Pridružen: 14. maj 2004Prispevkov: 6530Kraj: CeStatus:Offline
Objavljeno: 12. jun 2005 22:49
Povezava do prispevka
Danes sma tole delala...njam njam Wink

http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?kategorija=kruh&ID=5034

Pa se razmeroma hitro je gotovo in veliiko tega pride. Jaz sem dala v
polovico mase se zrna noter (soncnicna, lan, sezam,
bucnice...)...njaaam ;)
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Recept za kruh
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.