125 g motovilca
125 g rukole
80 g rdečega radiča
1 šopek redkvic
3 tanjše mlade čebule
300 g jagod
60 g parmezana
sol
poprova mešanica
4 stroki česna
poširana jajca
4 jajca
3 žlice svetlega kisa
opečene kruhove kocke
3 kosi starega belega kruha
40 g masla
vinaigretska omaka
1 limona
2-3 žlice olivnega olja
sol
Predpriprava
- Listnato solato temeljito očistimo, operemo in odcedimo oziroma posušimo.
- Česen olupimo in podolžno razpolovimo.
- Opečene kruhove kocke. Približno centimeter debele kruhove rezine narežemo na kocke s stranico približno enega centimetra. V ponvi jih pristavimo skupaj z maslom. Med občasnim mešanjem pražimo toliko časa, da začnejo dobivati barvo. Tedaj dodamo česen, vse skupaj pa med pogostejšim mešanjem pražimo, da se kruh rjavkasto rumeno zapeče.
- Vinaigretska omaka. V skodelico ožamemo limonin sok. Dodamo sol in mešamo toliko časa, da se sol povsem stopi. Nato postopoma vmešamo olivno olje.
- V nekoliko širši posodi pristavimo 3 litre vode in kis za poširanje jajc.
- Redkvice in mlado čebulo očistimo in narežemo na kolesca. Jagode očistimo, operemo in narežemo.
- Parmezan nastrgamo na lističe.
- V vrelo vodo enega za drugim spuščamo v skledico ubita povsem sveža jajca. Poširamo jih slabe 2 do 3 minute.
- Medtem solato, redkvice, mlado čebulo in jagode stresemo v skledo. Prelijemo z vinaigretsko omako in na hitro, a odločno premešamo.
Serviranje
Solato razdelimo na velike krožnike. Potresemo jo z opečenimi kruhovimi kockami (s česnom vred) in s parmezanovimi lističi. Na vsako porcijo položimo po eno odcejeno poširano jajce, ki ga po okusu potresemo s poprovo mešanico.
Ko ima vsak jedec pred seboj svojo porcijo, z ostrim nožem prerežemo rumenjake, da se razlijejo po solati.
Recepte za vas pripravlja: Gurman. Društvo dobrih okusov.