SKUTINA POGAČA Z BRESKVAMI
Za 16 kosov potrebujete:
ZA UMEŠANO TESTO:
100 g grenke čokolade
100 g mehkega masla
100 g sladkorja
1 žlico vanilin sladkorja
2 jajci
150 g moke
50 g jedilnega škroba
1 žličko pecilnega praška
ZA SKUTINO MASO IN NADEV:
1 veliko pločevinko breskvinih polovic (850 ml, sadni delež 500 g)
4 jajca
150 g mehkega masla
150 g sladkorja
1 zavitek vanilin sladkorja
2 žlici ruma
750 g nemastne skute
30 g jedilnega škroba
1 žličko sladkorja v prahu
- Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Namastite tortni pekač premera 26 cm. Za umešano testo drobno sesekljajte čokolado oz. jo naribajte. Maslo, sladkor in vanilin sladkor mešajte toliko časa, dokler se sladkor ne raztopi. Nato postopoma eno za drugo umešajte jajci. Posebej zmešajte moko, jedilni škrob in pecilni prašek. Mešanico presejte na masleno jajčno zmes in umešajte. V testo nato dajte še čokoladne ostružke in premešajte. S testom napolnite pekač za torto, ga gladko poravnajte in pecite približno 20 min.
- Za sadni nadev odcedite breskve. Ločite rumenjake in beljake. Kremasto zmešajte maslo, sladkor in vanilin sladkor. Umešajte rum in nato rumenjake. Dodajte skuto. Beljake stepite v čvrst sneg in ga skupaj s presajenim jedilnim škrobom dodajte masi ter previdno premešajte. Prepolovljene breskve položite na testo z upognjeno stranjo navzgor, premažite s skutino mešanico in pogladite. Kolač pecite še približno 50 minut. V izključeni pečici ga pustite počivati 10 min.
- Skutino pogačo vzemite in pečice in jo ohladite. Odstranite iz pekača in kolač prestavite na krožnik za torte. Preden ga postrežete ga posujte s sladkorjem v prahu.
PRIPRAVA: približno 30 min
NA KOS PRIBLIžNO: 360 kcal
B: 11 g, M: 17 g, OH: 39 g