Janamari je napisal/aEno vprašanje za poznavalke

. Ogledala sem si predavanje na linku, ki je objavljeno v prvem postu. Zdaj pa me zanima naslednje: fruktoza v sadju ni toliko nevarna (kot predelana in dodana v razne druge izdelke), saj so zraven tudi vlaknine, ki izničijo "negativne" učinke fruktoze. Kako je s temi vlakninami, če si doma iztisnem sok pomaranč oz. pripravljam sadne smoothie-je? Ali so vlaknine še vedno prisotne ali jih uničim? Sem brskala po internetu pa nikjer ne najdem eksplicitnega "da, to je ok" ali "ne, ni ok".
Jaz sem si tudi včeraj koooončno ogledala predavanje in sem nekako razumela, da sadni sok (tudi brez dodanega sladkorja) ni ok. Če si sadje zmiksaš, je po mojem ok, ker poješ tudi vlaknine. Če si pa samo stisneš sok pomaranč npr., pa po mojem ne zaužiješ nič vlaknin. Ne vem, no, mogoče se tudi motim

Tudi jaz se poskušam čimbolj izogibati sladkorju, ampak mi ne uspeva vedno. Predvsem tisti "skriti" sladkor (npr. v balzamičnem kisu, ki ga obožujem) mi dela težave.
Pa zelo mi gre na živce, da pri nas ne napišejo sestavin kruha!
Dodajam:
Sem imela malo inšpekcije po kuhinji in sem našla še nekaj zanimivih izdelkov, ki vsebujejo sladkor, poleg tistih običajnih (balzamični kis, cedevita, ketchup):
- kruh za toast (bel in tudi polnozrnati),
- Maestro začinka,
- Mercator koruza v konzervi,
- Valfrutta grah v konzervi,
- Knorr paradižnikova juha v vrečki (medtem ko ga ena druga zelenjavna juha nima)
- Bake rolls...
Svašta
