Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Kaj boste pekli za praznike?

Pojdi na stran 45 , 46 , 47 , 48 , 49 , 50 , 51 , 52 , 53 , 54 , 55
Pegasus
Starost: 41Pridružen: 22. okt 2005Prispevkov: 13101Kraj: LitijaStatus:Offline
Objavljeno: 13. dec 2009 14:36
Povezava do prispevka
Hej, sarika.
Odgovorim ti lahko le glede cimetovih zvezdic, ker medenjakov do sedaj še nisem pekla. Jaz sem jih delala po receptu iz priloge ene slovenskih revij, kjer je pisalo, da naj jih pečemo na 140°C 15 do 20 minut in da mora ostati sneg še bel, sredica pa mehka. Po prvi rundi peke se je hitro izkazalo, da zadošča že max. 10 minut na tej temperaturi.

So pa zvezdice najboljše drugi ali tretji dan po peki, ko malo "odognejo" - takrat se fino zmehčajo, prvi dan sem bila kar malo razočarana, ker so se mi zdele malček trde, preveč hrustljave.
You have enemies? Good. That means you ve stood up for something, sometime in your life.
- Winston Churchill
0
Nazaj na vrh
sarika
Starost: 36Pridružen: 29. jul 2009Prispevkov: 153Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. dec 2009 15:06
Povezava do prispevka
Aha...no hvala za napotke, ker te zvezdice bom delala prvič in mi bo zato vsak nasvet prav prišel...bom potem tudi jaz malo manj pekla...(na tem forumu sem najdla en recept za te zvezdice in bom kar po temu delala - da na 160 stopinj pečeš 7 min,kar mislim da bi moralo biti ok)..kako je pa s shranjevanjem? ali je vredu če takoj ko se ohladijo jih zaprem v škatlo(uno lock-lock,da ne pride zrak zraven)??da bi ostale sveže in upam da se bojo zmehčale....
 
upam da se bo katera oglasila za napotke še glede medenjakov.
0
Nazaj na vrh
Pegasus
Starost: 41Pridružen: 22. okt 2005Prispevkov: 13101Kraj: LitijaStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2009 7:52
Povezava do prispevka
Jaz piškote kar takoj po peki zložim v kovinsko škatlo za piškote, na dno dam iz navade papirnat serviet. Potem pustim škatlo odprto, dokler se ne ohladijo, nato jo pa zaprem in počakajo kar lep čas, če ni preveč sladkosnedov v bližini 
You have enemies? Good. That means you ve stood up for something, sometime in your life.
- Winston Churchill
0
Nazaj na vrh
Sahara
Starost: -13Pridružen: 7. apr 2009Prispevkov: 1205Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2009 8:56
Povezava do prispevka
Jaz sem tudi ta vikend pekla božične oz. cimetove zvezdice. Okus je slastno-topeč, ampak sem imela grozne probleme s tem, da sem te zvezde spravljala ven iz modelčkov. S prvima dvema pekačema res ni šlo, v tretji rundi pa z lahkoto. Se kateri kaj sanja zakaj tako? Pa namesto 500g mandeljev sem jih, uporabila 400 gramov in 100g orehov (ker je prvih zmanjkalo). Mogoče je bilo to narobe. Pa tudi oblika ni čista sveta popolnost. Pegasus, a si ti delala cimetove zvezdice po modni prilogi slovenskega brezplačnika, a ne? :) 
0
Nazaj na vrh
Pegasus
Starost: 41Pridružen: 22. okt 2005Prispevkov: 13101Kraj: LitijaStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2009 9:22
Povezava do prispevka
Sahara, mislim, da je bila priloga Anje, ampak ne bi dala roke v ogenj.
Sicer mi je pa tudi sodelavka rekla, da je po istem receptu imela kar težave z valjanjem in oblikovanjem zvezdic. Testo je res kompaktno, sladko-limasto in ni ravno najlažje za oblikovanje. Jaz sem jih kar z zgornje strani s prstom potisnila iz modelčkov, da je šlo lažje. Lahko pa poskusiš tudi tako, da modelček potunkaš v sladkor v prahu, da gre lažje.
Dvomim, da bi bila težava v orehih, ker po mojem receptu gre v testo 200 g mletih lešnikov in 200 g mletih mandljev.
You have enemies? Good. That means you ve stood up for something, sometime in your life.
- Winston Churchill
0
Nazaj na vrh
sasska
Starost: -13Pridružen: 4. apr 2006Prispevkov: 2974Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2009 11:26
Povezava do prispevka
Js dam v te zvezdice vedno malo več mandljev oz. še nekaj malega moke, da pride testo boljše za valjanje. Razvaljam ga pa med dvema peki papirjema. In peči jih res ne smeš predolgo (za sariko), dokler so v pečici, so lahko še mehke, potem se pa zunaj ful strdijo, to se je zgodilo na začetku moje peki kariere, tak da več kot 10 min res raje ne.

Letos mi je uspelo že narediti: dve rundi medenjakov, ki jih že ni nikjer več, kokosove makrone, orehe, marmaladine žepke (z nutelo, marcipanom, orehi in celo z marmelado) in kekse z modelčki nafilane z marmelado.
.
0
Nazaj na vrh
Sahara
Starost: -13Pridružen: 7. apr 2009Prispevkov: 1205Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2009 11:42
Povezava do prispevka
V mojem receptu pa orehov sploh ni bilo omenjenih, ampak samo mandlji. Zato sem bila prepričana, da je to narobe. V zadnji rundi sem modelček pred vsakim odtisom posebej zmočila v vodi in so potem piškoti kar leteli skozi, prvi dve rundi pa je trajalo in trajalo, se pacalo...prav slabe volje sem bila. 

0
Nazaj na vrh
romy
Starost: -13Pridružen: 26. jan 2006Prispevkov: 11066Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2009 12:35
Povezava do prispevka
Oreške lahko precej zamenjujete med sabo. Ne bo nobenega problema. Samo vedeti morate npr. da so orehi bolj mastni in težki, da so lešniki precej pusti itd.
0
Nazaj na vrh
Janamari
Starost: 54Pridružen: 19. jun 2007Prispevkov: 3064Kraj: MBStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2009 15:48
Povezava do prispevka
Dekleta, ali ste mogoče že kje zapisale recept za cimetove zvezdice? Če vam ni odveč, bi lepo prosila  ... vem, da se jih najde povsod po spletu, ampak, vaše so že preverjeno dobre :).

Imam pa še eno vprašanje - ali lahko pri peki peciva/piškotov margarino preprosto zamenjam z maslom? Ali pa mislite, da bo to vplivalo na okus? Nekako imam občutek, da je maslo manj nezdravo kot margarina.

Kaj bom letos pekla? Odločam se za cimetove zvezdice in vanilijeve rogljičke by Pegasus , pirine piškotke by Romy , kakšne muffine in torto (ali nutelino ali rafaelo; za fantov roj. dan). Rada bi delala tudi orehove rogljičke - ima katera preverjen in preprost recept?

Problem je samo, da sem se jaz (do zdaj pridno) izogibala sladkarijam, pa ne vem, če se bom lahko uprla vsemu temu . Bom pa poskusila v vsakem receptu zmanjšati količino belega sladkorja oz. ga zamenjati z rjavim ali z medom.
0
Nazaj na vrh
Sahara
Starost: -13Pridružen: 7. apr 2009Prispevkov: 1205Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2009 17:47
Povezava do prispevka
Janamari, jaz sem pekla po tem receptu, res pa je, da nisem imela dovolj mandljev:
BOŽIČNE ZVEZDICE
za 70 koščkov potrebuješ:
450g sladkorja v prahu
5 beljakov

500g zmletih mandeljnov

2 čajni žlički cimeta
2cl češnjevega žganja
sladkor v prahu za posipanje delovne površine
Priprava:
1.
Sladkor presej, beljake stepi v trd sneg in dodaj sladkor. Odvzemi 3
zvrhane žlice snega in ga shrani, da ga boš kasneje uporabila za premaz
na zvezdicah.

2. V preostali sneg počasi vmešaj mandeljne, cimet in žganje. Testo naj se le malo lepi. Lahko dodaš mandeljne.
3.
Pečico nekaj minut prej ogrej na 140 stopinj. Testo razvaljaj 0,5 cm
debelo, delovno površino še prej potresi s sladkorjem v prahu. Izreži
zvezdice in jih položi na 3 pekače, obložene s peki papirjem. S snegom,
ki si ga prihranila, namaži zvezdice in jih 25 minut peci v pečici,
tako da ostane spodnja stran še mehka.


A bi  mogoče morala recept kam drugam napisati?
Tema Recepti se mi zdi precej neaktivna.

0
Nazaj na vrh
romy
Starost: -13Pridružen: 26. jan 2006Prispevkov: 11066Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2009 18:33
Povezava do prispevka
Janamari, seveda lahko zamenjaš maragarino za maslo. So piškoti boljšega okusa (in margarina je pomojem tudi precej manj zdrava kot maslo).
0
Nazaj na vrh
Miškolina
Starost: n/aPridružen: 4. jul 2004Prispevkov: 3061Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2009 18:54
Povezava do prispevka
Jaz popolnoma vse delam z maslom, nikoli ne uporabim margarine. Meni pecivo z margarino niti malo ni okusno..takoj zaznam razliko, že v samem vonju peciva.

Sarika, tu lahko pogledaš kako so meni uspeli moji prvi medenjaki po tem receptu od Sasenke.
0
Nazaj na vrh
Janamari
Starost: 54Pridružen: 19. jun 2007Prispevkov: 3064Kraj: MBStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2009 19:39
Povezava do prispevka
Punce, hvala .

Sem že spekla cimetove zvezdice, samo so mi nekam sumljive ... ko sem jih dala ven iz pečice, so bili piškoti čisto mehki: zdaj so se malo strdili. Pa masa je bila ful lepljiva ... in na prvi pogled oz. okus, se mi zdijo zelo sladki. Mislite, da lahko del sladkorja v prahu zamenjam kar z moko?
0
Nazaj na vrh
sarika
Starost: 36Pridružen: 29. jul 2009Prispevkov: 153Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. dec 2009 8:57
Povezava do prispevka
Miškolina tvoji medenjaki zgledajo res fajn...take oblike bi rada tudi jaz imela..si to delala kroglice in so se potem sami tako oblikovali ali kako?kako velike pa si naredila(kroglice),ker sem prebrala da če so premajhne potem ratajo medenjaki trdi?
Aja in ta led ti je tudi zelo lepo ratal,ker je res bel...ali to najprej stepeš beljak in nato dodaš sladkor v prahu in nato kar pomakaš notri topel medenjak?ali je kako drugače....
aja in še eno vprašanje, ali si pustila da so se medenjaki čisto ohladili in da so se prelivi strdili in si jih šele nato dala v škatlo?
ja vem,veliko vprašanj...
 
0
Nazaj na vrh
romy
Starost: -13Pridružen: 26. jan 2006Prispevkov: 11066Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. dec 2009 9:35
Povezava do prispevka
Janamari, po mojih izkušnjah sladkor in moka nimata enake funkcije. Jaz bi samo zmanjšala količino sladkorja. Če se ti zdi vse skupaj preveč pocasto, dodaj raje še nekaj oreščkov.
Jaz teh zvezdic ne pečem več, ker je tu mač enega packanja
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Kaj boste pekli za praznike?
Stran 50 od 67
Pojdi na stran 45 , 46 , 47 , 48 , 49 , 50 , 51 , 52 , 53 , 54 , 55
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Večina žensk (in tudi vseh ostalih) si predstavlja menopavzo povsem napačno.