- bučke na žaru: po dolgem narežeš na rezine, jaz jih že prej posolim, posipam z origanom, nato spečem na žaru
- bučke v omaki: narežeš na kockiec. Prepražiš čebulco, dodaš bučke, jih malo popečeš, dodaš česen, pelate, origano...
- polnjene bučke s tuno: bučke po dolgem prerežeš in izdolbeš. Če ni preveč semen lahko vsebino sesekljaš in uporabiš pri nadevu. Pripraviš tunin nadev: tuno na čebulco, dodaš česen, začimbe. Ne sme biti preredko. Bučke jaz potem z zunanje strani malenkost premažem z oljem, nafilam s tuno in dam v pečico pečt. pečem toliko časa, da so bučke pečene.
- pica z bučkami, koruzo, mocarelo
- zrekzki iz bučk: bučke naribaš, posoliš, da spustijo vodo. Nato dodaš jajce, začimbe, peteršilj, mogoče malo moke in oblikuješ popleptke. Na pladenj daš peki papir in polpetke položiš gor, v peči pečeš dokler niso pečeni. Lahko jih ocvreš v olju.
- štrudlelj z bučkami - ala burek . Bučke narežeš. Delaš tako kot če bi delala jabolčni štrudelj, samo da daš za nadev bučke in posoliš.