Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Post in dieta preprečujeta in zdravita bolezni

25. feb 2015 13:20
0

Oglasno sporočilo

Na univerzi Yale so ugotovili, da se, ko smo na dieti ali se postimo, v telesu začne proizvajati sestavina, ki lahko blokira del imunskega sistema, ki vpliva na več bolezni, vezanih na vnetne procese, med drugimi diabetes tipa 2, aterosklerozo in Alzheimerjevo bolezen.

Sestavina β-hydroxybutyrate (BHB) neposredno zavira delovanje NLRP3, ki je del kompleksa beljakovin z imenom inflamasom. Inflamasom je odgovoren za vnetne odzive več bolezni. "Te ugotovitve so zelo pomembne, saj jih lahko uporabimo proti mnogim boleznim in vnetnim procesom, vključno s tistimi, kjer gre za mutacije v genih NLRP3," so povedali raziskovalci z medicinske univerze Yale.

BHB je metabolit, ki nastane v telesu kot odziv na postenje, visoko intenzivno vadbo, omejen vnos kalorij ali uživanje nizko-ogljikovo-hidratne ketonske diete. Raziskovalci so povedali še, da je dobro znano, da je postenje in omejen vnos kalorij zmanjšata vnetne procese v telesu, a ni bilo jasno, kako se imunske celice prilagodijo na zmanjšano dostopnost glukoze ter če se odzovejo na metabolite, ki nastanejo ob oksidaciji maščob.

V raziskavi so tako potrdili, da se posebne imunske celice, ki sprožajo vnetja, odzovejo na ketonsko dieto, post, zmanjšan vnos kalorij in visoko intenzivno vadbo. Tako lahko z naštetimi načini preprečimo vnetne procese v telesu, nastanek bolezni ali jih celo pozdravimo.
Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji Nature Medicine.

 

PREBERITE TUDI:

 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Čedalje več ljudi ima težave s ščitnico – s hipotirozo, Hashimotovo boleznijo, hipertirozo in Gravejevo boleznijo.