Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ketonska dieta - ko vse ostalo odpove

Kako ketonska dieta poteka?

14. avg 2012 0:00 Amalija Zelenik
6

Na splošno že desetletja velja prepričanje, da se je treba prehranjevati po prehranjevalni piramidi, kjer glavni vir energije predstavljajo ogljikovi hidrati.

A dejstvo je, da je to eden izmed glavnih razlogov za ekstremno naraščajočo debelost v svetu. Dolgo časa je tudi veljalo, da sta osnova izgube telesne maščobe odpovedovanje maščobam v hrani in štetje kalorij. Nova spoznanja in številne študije pa so pokazale, da temu ni tako. Veliko boljše rezultate namreč daje oblika diete, ki temelji na povečanem vnosu maščob in beljakovin ter omejevanju ogljikovih hidratov.

Gre za ketogeno ali ketonsko dieto, ki se jo v zdravstvene namene že dlje časa uporablja pri lajšanju ali zdravljenju epilepsije ter ob določenih metabolnih motnjah. Športniki se ketonske diete poslužujejo zlasti kot učinkovitega načina za izgubljanje telesne maščobe, ki hkrati ne oslabi telesa in ne prizadene mišičnega tkiva kot večina ostalih diet.

Mnoge študije so tudi dokazale, da je ketonska dieta pri hujšanju bolj zdrava, saj ob primernem treningu ohranja mišično maso, preprečuje katabolizem, zmanjšuje apetit, veča termogenezo, povzroča izgubo odvečnih kilogramov, niža krvni tlak in zmanjšuje neodzivnost na inzulin. Po drugi strani pa dieta z visokim deležem ogljikovih hidratov povzroča nizek nivo koristnega holesterola ter visok nivo slabega holesterola, sladkorno bolezen tipa II, metabolni sindrom ter visok krvni tlak.

PREBERITE TUDI: Kdaj vas lahko doleti ketonska GRIPA?
 

Kako deluje?

Bistvo ketonske diete je, da simulira večino metabolnih učinkov, ki jih povzroča postenje. Med postenjem namreč telo najprej porablja zaloge glukoze in glikogena iz jeter, nato pa začne izkoriščati maščobne kisline, shranjene v maščobnem tkivu. Da telo prične z razgradnjo maščob, mora v organizmu pasti krvni sladkor. To je signal telesu, da začne zaloge energije črpati iz zaloge glukoze, ki jo za obstoj potrebujejo rdeče krvne celice, celice centralnega živčnega sistema in možganske celice. Cilj ketonske diete je torej ketoza oziroma povišana vrednost ketonov v krvi. Ketoni so acetoacetat, 3-betahidroksibutirat in aceton, ki nastajajo iz maščobnih kislin in ketogenih aminokislin v jetrih ter predstavljajo energetsko alternativo krvnemu sladkorju.

PREBERITE TUDI: Zakaj je ITM nezanesljiv pokazatelj hranjenosti?
 

Kako ketonska dieta poteka?

Ketonska dieta poteka v štirih fazah. V prvi fazi ogljikove hidrate v hrani znižamo minimum in povečamo vnos zdravih maščob, s čimer svoj organizem spravimo v stanje ketoze. V tem stanju naše telo za energijo namesto glukoze porablja ketonska telesca, ki nastajajo iz maščobnih celic. Tako v prvi fazi praznimo mišične zaloge glikogena, posledično pa izgubljamo tudi vodo, kar je pravzaprav razlog velike razlike med začetno težo in težo po koncu prve faze.

Da se spravimo v stanje ketoze, moramo torej doseči dovolj nizko raven inzulina v krvi, je pa ta raven vsakem posamezniku drugačna, saj nanjo vpliva veliko različnih faktorjev. Nekateri posamezniki ostajajo v fazi ketoze tudi takrat, ko pojedo 90 gramov ogljikovih hidratov na dan, spet drugi morajo raven hidratov vzdrževati pod 30 grami dnevno. Količino zaužitih ogljikovih hidratov je torej treba prilagoditi glede na opažene rezultate. Pričnemo lahko z 1 gramom ogljikovih hidratov na kilogram naše telesne teže dnevno in to količino nižamo, če ne vidimo učinka, ali pa pričnemo takoj z 20 g ogljikovih hidratov dnevno.

PREBERITE TUDI: Forum: Ketonska dieta za začetnike =)

V drugi fazi ketonske diete začnemo v prehrano postopoma vračati ogljikove hidrate, zlasti tiste iz zelenjave. Če smo v prvi fazi zaužili 20 gramov ogljikovih hidratov, v drugi fazi zaužijemo okoli 30 gramov ogljikovih hidratov dnevno. V tretji fazi količino hidratov postopoma dvigujemo, vendar še vedno zagotavljamo dovolj nizko raven OH, da telo ostaja v fazi ketoze, torej okoli 1 gram ogljikovih hidratov na kilogram telesne teže dnevno. V četrti fazi dosežemo najvišjo količino hidratov, pri kateri telo še ostaja v fazi ketoze. To količino, pri kateri ugotovimo, da ne pridobivamo telesne maščobe, nato kot način prehranjevanja vzdržujemo do konca življenja.

Princip ketonske diete

Ketonska dieta je visokomaščobna dieta, kar preprosto pomeni, da temelji na konzumaciji velikih količin maščob, seveda zdravih (olivno olje, ghee, kokosovo ...) in nekaj beljakovin: ponavadi predvsem mesa, in maščob, ter izredno majhnih količinah ogljikovih hidratov. Pri ketonski dieti mora biti zelo jasno, katera živila so na prepovedana oziroma katerih uživanje je omejeno. Določena živila, kot je na primer kruh, so dovoljena v majhnih količinah, vendar je z njimi obrok količinsko precej manj obilen. Namesto njih se je zato bolje odločati za živila z nižjo vsebnostjo ogljikovih hidratov.

Zajtrk pri ketonski dieti lahko vključuje nekaj manjših 'obrokov', ki vsebujejo zelo nizko količino ogljikovih hidratov, katerih vir je zelenjava. Primeren zajtrk ketonske diete je denimo umešano jajce z dodano skuto, majhna rezina črnega kruha brez pšenice (glutena) in kozarec kefirja. Če nam je lažje, se lahko odločimo tudi za proteinski napitek. Za kosilo lahko pripravimo kar nekaj različnih jedi, od piščanca, purana ali rib, ki jih kombiniramo z veliko zelenjave kot na primer paradižnik, kumare, paprika, korenje.

PREBERITE TUDI: Prekinitveni post ali 'intermittent fasting'

Kor prigrizek med obroki so v ketonski dieti primerni proteinske ploščice, nepraženi oreščki, razna nepražena semena ipd. Za zadnji obrok dneva je priporočljivo, da je nekoliko lažji. Izberemo lahko denimo mastno ribo (losos, sardele ...) ali pusto meso; zelenolistno zelenjavo, solato, proteinski napitek ipd. in seveda zadostno količino zdravih maščob.

Osrednje vodilo ketonske diete je torej izogibanje ogljikovim hidratom in povečanje vnosa zdravih maščob. Ker ljudje sicer pojemo velike količine ogljikovih hidratov, se je treba na ta princip najprej navaditi. Pri ketonski dieti se je namreč treba izogibati večini osnovnih živih, torej kruhu, testeninam, žitaricam, krompirju, rižu in celo sadju (z izjemo jagodičevja).


pinterest.com

Brez dobrega načrta tako skoraj ne gre, še bolje pa je slediti individualnemu jedilniku, ki je sestavljen skladno z našimi osebnimi energijskimi potrebami.

PREBERITE TUDI: 5 zvezdnic, ki prisegajo na ketonsko dieto (in kot kaže, upravičeno!)

6

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • kroglica

   • 24. jul 2014 12:27

    Se strinjam, smrketa nimaš pojma kaj govoriš. V tem smislu, da tudi sama obsojaš ketogeno dieto in avtorja članka, saj se očitno tudi ti nisi niti malo pozanimala o tej dieti. Ketogena dieta je izjemno zdrav način prehranjevanja, zelo pripomore tudi k izboljšanju zdravja in boljšega počutja, uglavnem ima zelo veliko dobrih učinkov, ki so vsi tudi znanstveno potrjeni. Na netu je ogromno spletnih strani kjer najdeš vse o ketogeni dieti, na eni izmed njih (slovenski) najdeš tudi ogromno znanstvenih člankov in raziskav, ki govorijo v prid temu načinu prehranjevanja. Zdaj pa druga stvar....velika kritika tudi avtorju članka, ki se očitno tudi ni nič pozanimal o ketogeni dieti. Zgoraj opisana dieta namreč niti slučajno ni ketogena (mogoče bolj beljakovinska, pa tudi to ne!). Ketogena dieta je visoko maščobna dieta (ne visoko beljakovinska!), torej dnevni vnos hranil v procentih naj bi bil 80% zdravih maščob in 20% beljakovin, ter nekaj malega ogljikovih hidratov (do 30 g na dan, ampak iz zelenjavnih virov ne škrobnatih). Sama zelo priporočam ta način prehranjevanja (primerno za izgubo veliko odvečnih kg), vendar predno se lotite se zelo dobro pozanimajte o njej, informacij je veliko.

   0
   • vzigalnik

   • 14. jun 2014 0:04

    smrketa nimaš pojma kaj govoriš. tvoj prebitek beljakovin se pojavi na beljakovinski dieti in ne na ketonski, to sta dva zelo različna pojma namreč. pozanimaj se malo preden govoriš neumnosti in strašiš ljudi. ta dieta je kvečjemu zdrav način prehranjevanja, ki je tudi podprt z mnogimi sodobnimi študijami. malo pobrskaj po netu.......

   0
   • smrketa82

   • 15. feb 2013 11:21

    Ta dieta je zelo nevarna, predvsem zaradi prebitka beljakovin in posledično okvare ledvic, ne vem od kod ideja, da je vzrok debelosti prehranjevanje po načelu prehrambene piramide...ta članek je zelo slab in znanstveno nepotrjen, zavajajoč in zaskrbljajoče, da se pišejo takšne neumnosti brez kančka distance do te diste...prav šokirana sem bila, ko sem ga najdla na tem portalu. Najbolj pa nad tem, da se kritizira prehrambeno piramido, ki je edin način pravilne prehrane...joooj avtorju članka, ki je ne razume, vsaj malo zdrave pameti bi pa mu pripisala, glede, da javno objavlja članke in ozavešča ljudi...drugič 2x premisliti kot enkrat napisati...

   0
   • Aralyn

   • 11. feb 2013 20:26

    Jaz pa dejansko razmišljam da bi poskusila. Ker pri meni je že res vse ostalo odpovedalo ...

   0
   • rozica47

   • 11. feb 2013 19:59

    prekomplicirano, raje v mejah normale skozi

   0
   • summertime

   • 14. avg 2012 15:23

    Ojoj... Brez riža in sadja mi živeti ni...

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.