Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zakaj je ITM nezanesljiv pokazatelj hranjenosti?

7. avg 2013 8:00 Tanja Matko
1

... v območju zdrave telesne teže. Dobimo ga tako, da našo našo telesno težo v kg delimo z višino v m2 in na podlagi dobljenega rezultat (slabo) presodimo, ali smo podhranjeni, normalni, debeli ali izjemno debeli. Metodo ITM uporabljajo tako zdravniki kot tudi drugi strokovnjaki pri svojem delu. Pa je ITM zares zanesljiv pokazatelj (ne)zdrave telesne teže oz deleža telesne maščobe? Oz. morda bolje, da se vprašamo, zakaj ITM ni dober pokazatelj ustreznosti naše telesne teže.

Način merjenja ITM takole določa, v katero kategorijo sodite:

     ITM     Hranjenost
     manj kot 18.5       Podhranjenost
     18.5 do 24.9       Normalna hranjenost
     25.0 do 29.9       Prekomerna telesna masa
     30.0 do 34.9       Debelost - 1. stopnja
     35.0 do 39.9       Debelost - 2. stopnja
     40.0 ali več       Visoka debelost - 3. stopnja

ITM je v prvi polovici 19. stoletja predstavil belgijski matematik (ne zdravnik!) Lambert Adolphe Jacques Quetelet, ki je ta izračun ustvaril za hitro in enostavno ugotovitev stopnje debelosti splošne populacije. Gre torej za skoraj 200 let staro formulo, ki je ne le zastarela, ampak nezanesljiva in zavajajoča.

PREBERITE TUDI: Prekinitveni post ali 'intermittent fasting'
 

ITM ne upošteva kompozicije telesa oz.razmerja med maščobnim in mišičnim tkivom

Prvi razlog, da je ITM popolnoma nezanesljiv način merjenja in presojanja ustreznosti telesne teže oz. maščobe v telesu, je ta, da ITM ne upošteva sestave našega telesa. Kaj to pomeni? To pomeni, da ITM upošteva izključno dva dejavnika za ugotavljanje, ali je naša teža ustrezna; in sicer našo višino in našo telesno težo. Popolnoma izključeni pa so vsi ostali dejavniki, ki so ključnega pomena za realno ugotovitev ustreznosti telesne teže; to so delež mišične mase, delež maščobne mase, konstitucija telesa in teža kosti.

Tako imajo npr. športno aktivni ljudje (kar v kombinaciji z zdravo prehrano skorajda avtomatično pomeni boljše zdravstveno stanje) veliko več mišične mase, ki je poleg tega tudi težja od maščob in če bi upoštevali zgolj ITM, veliko zdravih in aktivnih oseb pade v kategorijo debeli, ker imajo zaradi večjega deleža mišične mase visok ITM. Če ima taka oseba še težke kosti in malce konkretnejšo konstitucijo, bo lahko prišla celo v kategorijo zelo debeli. Hkrati lahko na podlagi izračuna ITM osebe, ki imajo zaradi sodobnega, nezdravega načina življenja (veliko sedenja, nezdrava prehrana, odsotnost gibanja) veliko preveč telesne maščobe in zelo malo mišične mase, padejo v 'normalno' oz. ustrezno kategorijo, a so v resnici zamaščeni in popolnoma nefit ter posledično podvrženi mnogim sodobnim boleznim. Primer: športno zelo aktivna oseba, ki ima le 10 % telesne maščobe in veliko mišične mase, bo na podlagi izračuna ITM opredeljena za debelo, druga oseba, ki ima npr. 30 % telesne maščobe, lahko konstitucijo in zelo malo mišične mase in tehta manj kot športna oseba, pa za ustrezno.

PREBERITE TUDI: Takole so nam oprali možgane, da je zajtrk nujen obrok
 

Po drugi strani pa lahko zdrava in fit, a vitka oseba z lahkimi kosti in drobno konstitucijo hitro pade v kategorijo podhranjenosti.

Še najbolje pa absurdnost ITM ponazarja spodnja slika:

ITM ne upošteva ostalih dejavnikov

Poleg naštetega ITM tudi ne upošteva ostalih dejavnikov, ki prav tako vplivajo na izračun; to so naš spol, starost in tudi rasa. To je potrdila tudi raziskava, ki so jo opravili na ženskah atletinjah na univerzi v Miamiju. Ugotovili so, da je bil odstotek telesne maščobe različen med različnimi rasami, a povprečni ITM je bil pri vseh skupinah skoraj enak. Tako so imele afro-američanke v povprečju najvišji ITM (23,8), a so imele najnižji odstotek telesne maščobe (24,1), medtem ko so imele belopolte atletinje in atletinje španskega porekla najnižji ITM (22,8), a najvišji odstotek telesne maščobe (belke 27,2 in španskega porekla 26,3 odstotka).

Prav tako imajo ženske višji odstotek telesne maščobe kot moški in starejše osebe več kot mlajše.

Formula nima nobene znanstvene osnove

Popolnoma nobenega razloga ali znanstvene osnove ni za primerjavo človekove višine in teže, saj poleg naštetega formula ne upošteva tudi obsega pasu v primerjavi z boki, ki je eden izmed pokazateljev debelosti in posledično nagnjenosti k nastanku kardiovaskularnih bolezni, diabetesa tipa 2 in drugih.

Ocena oseb z boleznimi srca je pokazala, da ITM ni predvidel nastanka bolezni in višje smrtnosti – ravno nasprotno; osebe, ki so imele najnižji ITM, so imele v resnici največ tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja, medtem ko so imele 'predebele' osebe (po ITM izračunu) veliko boljše možnosti preživetja, kar pravzaprav potrjuje v nadaljevanju omenjeno bojazen skeptikov.

PREBERITE TUDI: Je sonce res tako škodljivo ali: kaj v resnici povzroča raka?
 

Neustreznost izračuna so potrdile raziskave

Da je izračun ITM popolnoma nezanesljiv, pa je pokazalo tudi že več raziskav. Leta 2004 so primerjali osem metod izračuna telesne kompozicije pri body builderjih in ugotovili, da je BMI daleč najmanj zanesljiva metoda, ki je kazala hude napake pri določanju, koliko je oseba 'debela'. Avtorji raziskave so zapisali: "Nezanesljivost je bila največja pri izračunu ITM, ki več kot očitno ni ustrezna metoda za ugotavljanje deleža telesne maščobe pri body builderjih in ostalih športnikih."

Z ugotovitvami teh raziskovalcev pa se strinjajo tudi raziskovalci študije, opravljene leta 2005, ki so primerjali metodo ITM z metodo merjenja kožne gube po Jacksonu Pollocku pri študentih atletih in ugotovili, da "ITM mišičaste posameznike, ki so imeli nizke rezultate merjenje kožne gube, pogosto uvrsti med debele in ekstremno debele".

Tretja raziskava, ki je prav tako potrdila nesmisel ITM, pa je primerjala hujšanje predebelih moških, od katerih je ena skupina tudi trenirala s težo in druga ni. Na podlagi izračuna ITM so prišli do ugotovitev, da so moški, ki so tudi trenirali s težo, veliko počasneje 'izboljševali' svoj ITM. Ko pa so moškim iz obeh skupin izmerili še odstotek telesne maščobe, so ugotovili, da je skupina, ki je trenirala, v povprečju izgubila 11,2 kg maščob (ne telesne teže, ki je lahko tudi voda in mišična masa) in le pol kg mišične mase v primerjavi z netrenirajočo skupino, ki je izgubila le 5,2 kg maščobe in kar 4 kg mišične mase.

PREBERITE TUDI: Premalo hrane upočasnjuje staranje
 

Merjenje ITM pa se je izkazalo kot nezanesljivo tudi primerjenju mladih atletov, starih 11 do 18 let: velika študija, v kateri so merili kar 34.000 mladih, je pokazala ne le, da so bili zelo mišičasti mladostniki opredeljeni kot predebeli, temveč so s pomočjo merjenja deleža telesne maščobe s pomočjo merjenja kožnih gub po telesu ugotovili tudi, da je bilo kar 62 % mladih po krivici uvrščenih med zelo debele.

Namenska uporaba neustrezne in zastarele formule?

Nekateri bolj skeptični so tudi mnenja, da se 200 let stara formula, ki nima nobene znanstvene osnove, uporablja tudi zaradi določenih lobijev, katerih cilj je čim več ljudi, ki so nefit, s preveč maščobe in premalo mišicami, ki so hkrati telesno nedejavni, se nezdravo prehranjujejo in opravljajo večinoma sedeče delo. Prav oni so namreč skupina, ki bo najbolj občutila posledice nezdravega življenjskega sloga in posledično potrebovala veliko 'zdravil'. Na podlagi ITM bodo prepričani, da dokler so v 'zdravi' kategoriji, je tudi z njihovim zdravjem vse v redu oz. da niso ogroženi, medtem ko bodo posamezniki, ki so fizično zelo aktivni in imajo posledično veliko mišične mase, z visokim ITM v 'ogroženi' kategoriji – to pa ponekod v tujini pomeni plačevanje višjih zavarovalnih premij. Tako bodo te osebe, ki bodo zdravo in dolgo živele, plačevale višje zavarovalne premije kot njihovi nezdravi vrstniki, ki pa so v 'ustreznem' ITM območju.

PREBERITE TUDI: Ketonska dieta - ko vse ostalo odpove
 

Če k naštetemu dodamo še dejstvo, da so pred kratkim dovoljene kilograme po ITM še zvišali, je to v kombinaciji z nerealno percepcijo dejanskega stanja še dodaten razlog za dvom in zaskrbljenost, saj bo še več oseb z odločno preveč telesne maščobe prepričanih, da so dejansko v zdravi oz. priporočeni kategoriji.

Kako ugotoviti, ali imamo preveč telesne maščobe?

Če vas zanima, ali imate preveč telesne maščobe (v kolikor ni to že sicer očitno), vam priporočamo, da se naročite na profesionalno merjenje telesne maščobe, ki ga omogočajo nekatere napredne tehtnice, ki merijo tudi delež mišične mase, vode in kosti; merjenje telesne maščobe z merjenjem kožnih gub (pri čemer vam morajo izmeriti na več delih telesa; po navadi se meri pri moških na prsih, trebuhu in stegnu in pri ženskah na tricepsu, trebuhu in stegnu), ali pa hidrostatično merjenje telesne maščobe pod vodo, kjer vam bodo lahko zelo natančno izmerili delež maščobne in delež mišične mase. Predvsem pa se ne zanašajte na izračun ITM, saj je najbolj nezanesljiv možni pokazatelj hranjenosti.

 

1

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Žajbelj in menopavza: je to popolna zeliščna pomoč za vročinske oblive?