Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Nekaj dejstev, ki jih morate vedeti o različnih maskah in njihovem (ne)delovanju

30. jun 2020 12:12
0

O maskah, ki so ponovno obvezne, ker naj bi nas ščitile pred virusom COVID-19 in njihovi škodljivosti, smo že pisali. Tokrat pa vam predstavljamo natančnejšo razlago, kako maske (ne) delujejo in zakaj.

Maske N95

To so maske, ki so bile narejene za uporabo v kontaminiranih okoljih. Filtrirajo zrak, ko ga vdihnete, ne pa tudi ko ga izdihnete. To pomeni, da ko skozi masko N95 izdihnete, izdihnete v kontaminirano okolje. Izdihi so narejeni tako, da se zrak pri tem ne filtrira, ker za to ni nobene potrebe.

Torej če ste okuženi z nečim, kar se prenaša kapljično oz. z dihanjem, ne boste s tem nikogar zaščitili – prav tako ne drugi. Te maske ščitijo le nosilca maske.

Kirurške maske

Kirurške maske so bile narejene za uporabo v sterilnih okoljih, zato niso primerne za nošenje kjerkoli drugje. Količina delcev in kontaminantov je namreč v zunanjem okolju tako velika, da zelo hitro postanejo zapackane s temi delci in neučinkovite. Poleg tega ne filtrirajo virusov, ki jih vdihujete, temveč le tiste, ki jih izdihujete in še to le kakih 20 minut. Poleg tega je vlaga v zraku, ki ga izdihujete, idealno gojišče za viruse in bakterije. Skratka, že po nekaj minutah nošenja te maske postanete 'hodeča vreča patogenov'.

Vsakič znova, ko si nadenete isto masko, vdihujete viruse in bakterije, ki ste jih nabrali kjerkoli ste dotlej hodili, kajti te maske so bile narejene za uporabo v sterilnih okoljih, sicer pa bi jih bilo treba po 20 do 30 minutah zavreči. Tako pa nabirate patogene; z dihanjem v masko slabite svoj imunski sistem; in se hkrati kopate v nešteto patogenih. Skratka, ustvarjate si idealne pogoje, da dejansko hudo zbolite.

Maske iz blaga

Oblastniki so vas prepričali, da vas ščitijo celo maske iz blaga in tako ste si vestno naredili svojo, domačo. Zavedajte se, da doma narejene maske iz blaga ne filtrirajo ničesar. Ne šal, ne ruta, ne ovratnik puloverja … Nič od tega vas ne ščiti pred ničemer – in vi ne ščitite nikogar pred ničemer.

Ko izdihnete, se iz pljuč sprostijo kontaminanti in ogljikov dioksid. Maske iz blaga to zadržijo, kar pomeni, da namesto več kisika vdihavate več ogljikovega dioksida in tako uničujete svoje zdravje, namesto, da bi ga ščitili. Poleg tega zaradi vlage, nabrane v maski, že preko noči vse skupaj začne plesneti. Suh kašelj, poslabšane alergije, vneto grlo ipd. so vse znaki mikro plesni v vaši maski.

Skratka, nošenje maske iz blaga je slabše, kot če ne bi nosili ničesar – ne ščitite nikogar, le škodujete si. Nošenje maske iz blaga je nekako tako, kot bi hoteli z žičnato ograjo preprečiti dostop komarjem.

A ne glede na vsa ta dejstva in dejstva, ki smo jih že navedli v članku Nošenje mask: ne le nepotrebno, temveč tudi škodljivo, oblastniki vztrajajo na nošenju mask.

Če vam še vedno ni jasno, zakaj morate nositi masko zaradi povsem nenevarnega virusa, bo morda spodnja fotografija dovolj zgovorna.


Ščiti vas le imunski sistem, nihče drug in nič drugega

Predvsem pa ne pozabite, kako se krepi imunski sistem: z zdravim načinom življenja (zdrava prehrana, redno gibanje, kakovosten spanec) in izpostavljenostjo patogenom. So obsedeno razkuževanje, nošenje škodljivih (in nepotrebnih) mask in socialna distanca, ki vodi v odtujenost in duševne težave, res pot do boljšega zdravja in kakovostnejšega življenja?

Je to "nova realnost", kakršno si želite?

Preberite si še ostale članke, ki razkrivajo dejstva o koronavirusu:

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Načeloma velja prepričanje, da se modrost s staranjem povečuje, vendar empirične raziskave kažejo, da ni čisto tako.