Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ali lahko sonce (UV žarki) uniči korona virus?

16. apr 2020 12:26
0

Oglasno sporočilo

Znano je, da UV žarki, torej sonce, prepreči nadaljnje širjenje virusov kot so C. difficile, tuberculosis, influenza in Ebola; učinkovito pa je tudi pri deaktivaciji MRS, virusa, podobnega virusu SARS in COVID-19. UV svetloba pa lahko za razliko od npr. antibiotikov in nekaterih drugih zdravil ubije tudi odporne viruse, ki so že mutirali.

Tako je lepo sončno vreme že pretekle dni zaustavljalo nadaljnje širjenje korona virusa, enako pa se obeta tudi v prihodnje. UV svetloba je sicer sredstvo za razkuževanje, ki ga uporabljajo tudi v medicinske namene. Prodajalci od začetka širjenja virusa poročajo o povečanem povpraševanju in nakupih UV svetilk.

Učinkovitost UV svetlobe potrjuje tudi znanost

Uporaba UV svetlobe za dezinfekcijo ni nič novega, saj se uporablja že več kot 100 let, natančneje od približno leta 1903, ko je Niels Ryberg Finsen prejel Nobelovo nagrado za odkritje učinkov svetlobne terapije za zdravljenje bolezni.

UV svetloba se uporablja v boju proti boleznim, ki se prenašajo po zraku, npr. gripa in tuberkuloza. Pri teh je zato UV svetloba izjemno učinkovita, pa tudi pri boleznih, ki so posledica bakterij, odpornih na antibiotike. Zato jo uporabljajo tudi za razkuževanje bolnišničnih prostorov, sploh kjer so se nahajali pacienti z zelo nevarnimi in nalezljivimi boleznimi; med drugim ob izbruhu ebole leta 2014.

UV svetloba je učinkovala že proti podobnim korona virusom

UV svetloba se je izkazala kot nadvse učinkovita že leta 2003 ob izbruhu SARSa; nato leta 2012 ob izbruhu MERS. COVID-19 kaže veliko podobnosti z obema omenjenima, torej kaže znatno prekrivanje, zato je sončna svetloba najverjetneje idealna tudi v tem primeru. Zato so sončni dnevi idealni, saj uničujejo morebitni virus, prisoten na prostem.

PREBERITE TUDI: Redna telesna vadba krepi imunski sistem (v času izolacije je še bolj pomembna)

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 22:44
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 10:31
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:56
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:28
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    19. okt 2020 18:39
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Kavbojke so kos, ki se nahaja v omari skorajda vsakogar.