Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Pomanjkanje vitamina D odločilno pri smrtnosti COVID-19

27. maj 2020 9:58
0

Oglasno sporočilo

... vitamina D, dvakrat pogosteje hude komplikacije zaradi koronavirusa oz. COVID-19. V raziskavi so analizirali paciente iz 10 držav ter opazili jasno vzročno povezavo med prenizkimi količinami vitamina D v krvi in hiperaktivnim imunskim sistemom. Vitamin D namreč krepi imunski sistem in preprečuje njegove pretirane odzive. To odkritje lahko pojasni kar nekaj neznank, med drugim tudi zakaj imajo otroci redko komplikacije oz. umrejo zaradi COVID-19.

Raziskavo so izvedli na univerzi Northwestern, zanjo pa so zbrali podatke iz držav Kitajska, Francija, Nemčija, Italija, Iran, južna Koreja, Španija, Švica, Velika Britanija in ZDA. Ugotovili so, da so imeli pacienti v državah, kjer je bila stopnja smrtnosti visoka, torej v Italiji, Španiji in Veliki Britaniji, izjemno nizke količine vitamina D v krvi v primerjavi z ostalimi državami, kjer je bila smrtnost nižja.

Kako do vitamina D?

Vitamin D lahko dobimo le na dva načina:

 1. z izpostavljanjem sončni svetlobi, torej UV sevanju;
 2. z uživanjem prehranskega dopolnila vitamin D3.

Zato čim več časa preživite zunaj, na prostem, na svežem zraku, saj svež zrak in gibanje prav tako krepita imunski sistem.

Povezava med pomanjkanjem vitamina D in 'citokinsko nevihto'.

Ko so analizirali podatke pacientov po svetu, so torej ugotovili vzročno povezavo med količino vitamina D in citokinsko nevihto. Slednja je izjemno visoko vnetno stanje, ki ga povzroči pretirano reaktiven imunski sistem. Prav tako so odkrili povezavo med nizko količino vitamina D v krvi in smrtnostjo.

"Citokinska nevihta lahko zelo poškoduje pljuča in vodi v akutni respiratorni distresni sindrom in smrt. Vse kaže, da je to ubilo večino pacientov COVID-19, in ne uničenje puč s strani samega virusa. Gre za komplikacije zaradi napačno usmerjenega imunskega sistema," so povedali raziskovalci.

Vitamin D je ključnega pomena

Zato raziskovalci menijo, da ima vitamin D ključno vlogo ne le pri imunskem sistemu, temveč tudi da prepreči, da bi naš imunski sitem postal pretirano aktiven. To pomeni, da bi normalne količine vitamina D v krvi lahko preprečile hude komplikacije in smrt zaradi COVID-19.

"Naše analize kažejo, da bi smrtnost lahko prepolovili," so povedali raziskovalci. "To sicer ne prepreči, da bi se pacient okužil, lahko pa zmanjša komplikacije in prepreči smrt."

PREBERITE TUDI:  Vse to so lahko posledice pomanjkanja vitamina D

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.