O, wow. Men pa tale zmaga.
- Nega obraza &
telesaZadnje novice
Najbolj brano
- Make up &
ličenje - Moda &
stil - Rekreacija &
hujšanjeZadnje novice
Najbolj brano
- Zdravje &
odnosiZadnje novice
Najbolj brano
- Nosečnost &
starševstvo
O, wow. Men pa tale zmaga.
Glede glikemičnega indeksa: jasno je, da ima sladkor visokega, ampak ima tudi kuhano korenje ali koleraba visokega, da o krompirju sploh ne govorim. Kaj je bolj zdravo, pa ni debate.
In rjavi sladkor ni nič boljši od belega, tu se strinjam z alecio. Razlika je minimalna, samo da rjavega prodajajo po dvakrat višji ceni
Jaz imam pa napade samo pred rdečo,drugače nism fen sladkorja.
Se pa ne morem upreti testeninam in kruhu.
Zdaj bom zamenjala sladkor z yacon sirupom pa Prebrala sem npr tudi da je pira edino zravo žito,pšenica je prav tako strup tako kot sladkor in bi morala veljati za strupen plevel,povzroča alergije ipd. Čisto vrjamem tako da moram zamenjati še to pa tako sm počena na te makarone z bele moke,drugo mi sploh ni okusno,le zakaj..
»[..] kruh iz bele pešnične moke človeka vodi v bolezen in oslabelost. Bela moka namreč izgubi svojo vrednost in povzroča hudo zasluzenost. Iz kuhanega pšeničnega zrnja telo ne more izdelati niti prave krvi niti pravega mesa [mišic], ampak samo sluz, saj človek kuhane pšenice praktično ne prenaša. Bolni od nje ne more pričakovati niti najmanjše koristi, saj že zdrav človek z njo komaj opravi.«
Še glede sladkorja, Skyone:
Moje mnenje je sicer, da če nimaš nekih res hudih zdr. težav (npr. kandide), ni potrebe po pretiravanju in obsesiranju, da si ne upaš jabolka pojesti. Če boš izločila dodan sladkor - torej sladkarije, pijače ... - boš dovolj naredila. Malo zdrave pameti ne škodi ...
Krasna alternativa (in kar se mene tiče, edina), je stevia, čeprav sem se tudi te odvadila. Enostavno več skoraj ničesar ne sladim. Ampak previdno, po trgovinah se v glavnem prodaja maltodekstrin (ali kaka druga osnova) z dodatkom stevie ...
Tanja, tudi vsa sladila (stevia, eritrol, ksilitol) naj bi imela moč sprožiti inzulinski in psihološki odgovor - po vzporednici s placebom (?), si laično predstavljam, zato so pri odvajanju od sladkorja odsvetovana.
Jaz še nisem našla učinkovitega (delujočega) načina, da bi se odvadila na daljši rok. Ne, tukaj sploh ni "vse v glavi", celo telo je problem. Tudi ni srednje poti po moji izkušnji, odpovedat bi se moral (začasno?) tudi sadju, suhemu sadju, nadomestkom, umetnim sladilom, ipd.
Vem, sem tudi o tem že dosti brala (nekaj je tudi tukaj in tukaj), samo glede na to, da kao naj bi bila primerna za sladkorne bolnike ... Pač naj se vsak sam odloči, sama menim, da je najboljše ukiniti vse predelano in vsako doslajevanje z vsem. Meni zaenkrat kar gre, občasno malo stevie uporabim - ko si privoščim kaj čokoladastega, pa si brez slabe vesti, ker je to zelo občasno. Suho sadje (slive, goji) in sadje jem, ampak malo in redko - preprosto imam raje zelenjavo, nisem sadjeljubec.
"Vse je v glavi" sem mislila v smislu, da se vse začne z odločitvijo ... Je pa hudičevo, huh, še predobro vem.
Še 2 leti nazaj sem se počutila kot džanki (dobesedno!), take napade cukra sem imela in dobesedno letela kupiti tisti trenutek, če ne sem imela občutek, da se mi bo zmešalo. In kakšno olajšanje, ko sem dobila 'dozo' ... grozno.
Res srčno upam, da se mi kaj takega nikoli več ne vrne in ne ponovi ...
Jagodičevje je najmanjši problem-tega jaz jem kar dosti, tudi kako kislo jabolko, grenivka, lubenico.
Suho sadje je pa ultra sladko in tega se ognem, ko hudič križa.
Po zaužitjo sladkorja, vključno s fruktozo sproži v telesu tak vlakec smrti, nihanja in je hudimano zasvojljivo! In nikakor ne koristno.
Treba je uživat čim več zelenjave, različne, omejit razne stročnice in oreške ter sadje, čim manj škrobnatih živil, zmerno z mesom, jajci, semeni, začimbe...mlečno-tako, tako. Maslo, surovo je super, jogurti, kefirji, navadna sladka smetana. Če telo dobro prenaša. Pri sladkorni bolezni pa tudi mlečno ni fajn-mlečni sladkor prav tako povzroča nihanja.
Jaz sem pri sebi vidla, da sem blazno občutljiva na OH in sladkor. Zaspanost. In pač jem to, kar mi paše.
Jaz sem zadnje čase spet zelo zmanjšala vnos sladkorjev, tudi glutena in mlečnih izdelkov (to že kakšno leto). Prve dni je bilo res težko, občutek sem imela da sem ves čas lačna, niti se nisem počutila preveč dobro. Ampak sedaj sem se pa ujela v ta ritem in mi je vse takoj presladko in recimo kruh, tudi krompir absolutno preveč težak, prav težko mi gre po grlu. Sem pa začudena kako hitro se telo prilagodi. Tako, da vse se da, če se hoče.
Čeprav zagovarjam stališče, nobenega dodajanja sladkorja hrani / pijačam, sadje (v mejah normale) si pa vseeno privoščim, ker mislim, da to vsaj za moje pojme niso škodljivi sladkorji.
Sadje-fruktoza, je škodljiva, ko si že okvarjen ali imaš prediabetično stanje ali pa si že diabetik.
Zdej, prav gotovo niso koristni sadni sokovi. Je mnogo bolje pojesti sadež z olupom itd. Čemur se je zelo dobro ognit je suho sadje, ker je tam koncentracija sladkorja bistveno višja.
Sveže sadje, celo in pa zamrznjeno=da. Razni smutiji in suho sadje pa ne.
Lačna si bila, ima telo en tak spomin, hkrati pa bi takrat morala kak gram maščobe več pojesti. Jaz sem recimo lačna takoj, če pojem jabolko.
Pač vedno tehtam-vsebnost, vitaminov, mineralov, vlaknin vs. OH, GI...Predvsem pa počutje. Jaz sem se lotila izločevalne, da sem ene stvari ugotovila.
http://holistic.si/2015/04/17/ali-je-fruktoza-res-zdrava-2/
http://www.maxximum-portal.com/index.php?gm=12&v=896&id=
Sladkor je sladkor. Sadje spodbuja željo in ravno tako vse, kar dviguje inzulin. Tudi z beljakovinami se na LCHF / keto ne sme pretiravat, ker te lahko vrže ven iz ketoze. Zato sem napisala, da ni srednje poti. Vsaj zame, ki sem "sugar junkie" je ni. Imam pa moža, ki je drugače "skupaj sestavljen" in mu cuker sploh ni faktor.
Tudi sama sem v nekem obdobju izločila vse razen nadzemne zelenjave, mesa in jabolk. Ne predstavljam pa si takega prehranjevalnega režima na daljši rok. Kako sestaviti jedilnik?
Meni sladko sploh ne paše, razen čokolade. Ta pa mora bit. 60%+ je ok, ampak včasih se mi vseeno zdi zelo sladka. Sladoled, pecivo, kruh in take zadeve so pa sploh preveč sladki čisto brez potrebe. Sladkost stepene sladke smetane brez dodanega sladkorja je za moje pojme optimalna za sladice.
Ena izmed najbolj nerazumljivih prehranskih navad zame so sadni bomboni in umetne sladke pijače (kar se meni zdi skoraj isto), fuj. Tudi kosmičev, ki so 1/3 sladkorja, ne razumem. Saj sploh nimajo okusa po ničemer razen cukru!
Edino za dolgo kolesarjenje so mi čokoladice super. Ne zaradi okusa, ampak zaradi same kaloričnosti. Ne, ne maram tovoriti suhega sadja in oreščkov po vročih prepotenih žepih
Ali je pri uživanju vitaminov in ostalih dodatkov (recimo vitamin C) tudi verjetnost zaužitja prevelike količine sladil,ki so navedena v sestavi in ta še posebno slabo vplivajo na telo?
Težko verjetno tudi če bi celo embalažo naenkrat pojedel + v katerih dopolnilih pa je sladkor ali aspartam npr.?
Niso vsa sladila slaba: stevia je ok, sorbitol je ok, eritritol je ok ...
Balea BEAUTY EXPERT kremni gel za telo vsebuje 5 ...
Šampon za lase Elseve Extraordinary Clay je ...
Intenzivno vlažilna in hranilna krema z ureo, ...
S 5 % UREA regeneratorja in učinkovine proti ...
Lahkoten gel serum za prefinjeno polt Z ...