Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Mleko

Pojdi na stran 13 , 14 , 15 , 16 , 17 , 18 , 19 , 20 , 21
alecia
Starost: 36Pridružen: 22. jul 2004Prispevkov: 701Kraj: okolica PtujaStatus:Offline
Objavljeno: 9. maj 2011 18:37
Povezava do prispevka
Katkoc, predmet se imenuje Mleko (no, v sklopu Tehnologije predelave živil živalskega izvora).
0
Nazaj na vrh
katkoc
Starost: 39Pridružen: 1. nov 2008Prispevkov: 1509Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. maj 2011 20:25
Povezava do prispevka
Hihi, zanimivo 
Coo-coo :)
0
Nazaj na vrh
Hrca
Starost: 34Pridružen: 22. okt 2010Prispevkov: 863Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2011 7:24
Povezava do prispevka
Ful zanimivo - včeraj smo imeli predavanja pri dietetiki in nam je predaval en profesor iz medicine in njegovo stališče glede mleka je povsem kontra (to zato ker ni ˝živilc˝ ), sicer je poudaril, da je s prehranskega stališča super, ampak da se mu glede ostalega zdi perverzno, da ljudje do končanem otroštvu še pijejo mleko, ker tega ni nikjer drugje v naravi, samo pri ljudeh. Živali pijejo mleko samo kot mladički, nato pijejo vodo. Rekel je tudi, da ljudje niso od nekdaj pili mleka (gledano povsem na začetek evolucije človeka), pač smo bili lovci in nabiralci, živonorejci smo postali kasneje (kar je v bistvu logično, ampak res nisem pomislila na to, vedno sem izhajala iz začetka civilizacije, ne pa evolucije) in Evropejci smo potomci nomadskih živinorejskih narodov, zato tudi v starosti dobro prenašamo mleko (vsaj večina), ker smo se prilagodili, medtem ko so na območjih, kjer so ljudje potomci poljedelskih narodov, laktozno intolerantni.

Ta tip je tudi strokovnjak za probiotike, torej ni eden tistih zdravnikov, ki bi poznali samo tisti del prehrane, ki se dotika točno samo njihovega dela (dietetika in klinična prehrana). Zanimivo je dobiti še kak drug pogled, na tak nevsiljiv, argumentiran način. Še en dokaz, da ne obstaja samo ena in absolutna resnica.

Ampak še vedno zagovarjam, kar sem napisala na prejšnji strani, to je bil samo pogled, informacija, trenutek za razmislek, izhodišče za nadaljno diskusijo, karkoli Smile


There are clubs you can't belong to, neighbourhoods you won't live in, schools you can't get into. But the roads are always open.
0
Nazaj na vrh
Alena
Starost: 45Pridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 23299Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. maj 2011 15:49
Povezava do prispevka
Me veseli, da je tudi kakšen medicinec takega mnenja, običajno vsi tulijo v isti rog. Pohvalno!
0
Nazaj na vrh
KrvavaMeri
Starost: 36Pridružen: 5. nov 2007Prispevkov: 7853Kraj: Zagorje ob SaviStatus:Offline
Objavljeno: 6. jul 2011 9:58
Povezava do prispevka
Citiram v primerno temo:

Pandica je napisal/aNo pa tudi ko praviš evrokrem na kosu kruha je boljši kot mleko od krave.. To spet ni res, je pa veliko bolj zdravo spiti ali pojesti krožnik mleka, kot bel kruh, kjer je notri moka tip 500 in gora soli in cukra. Bela moka je itak strup. Kravje mleko je pa lahko celo zelo zdravo, če ni seveda kakšno pasterizirano, homogenizirano, sterilizirano in polno hormonov in steroidov kot kakšno alpsko mleko naprimer.
 
 
No, takšne izjave pridejo vn, ko ljudje niso seznanjeni z osnovnimi postopki obdelave živil. najprej v vsakem mleku so hormoni, to je gotovo, tudi v tistem najbolj neokrnjeno domačem, ravno tako v alpskem, to nima veze. Taka je pač sestava mleka. S tem ni nič narobe, če človek to prenaša, oz. če na to ni občutljiv.
Sterilizacija in pasterizacija sta pa postopka, ki sta nujno potrebna da se doseže da je mleko neoporečno kar se tiče zdravja. Sterilizacija namreč odstrani iz živila bakterije in spore, ki bi našemu organizmu ob zaužitju lahko škodovale, pasterizacija naredi podobno, ne odstrani pa spor. Denimo, da je krava, ki jo molzemo, nekje staknila neko bolezen v začetnem stadiju, in znaki še niso vidni na njenem telesu. No, obstaja možnost da je mleku že okuženo in da bo naše telo proti njemu ustrezno protivnetno odreagiralo.
No, če je mleko pasterizirano ali sterilizirano se tega vsaj delno obvarujemo.
 
Niso pa to nobeni fensišmensi dragi postopki, gre po večini le za TOPLOTNO obdelavo. Se pravi tudi doma, ko prinesemo 2 litra mleka od sosedovega kmeta in ga prekuhamo, ga s tem v bistvu pasterizirano/steriliziramo.
 
Sama nisem zvesta zagovornica uživanja mleka, ker vem da marsikomu povzroča zdravstvene težave, tudi jaz sem z njim že mela probleme. Vseeno pa menim da vsebuje nekatere komponente, ki v primernih količinah lahko koristijo. Je pa sigurno res da je boljše čokolino z malo mleka, kot pa 3 žlice nutelle.
 
Tale odgovor je sicer offtopic, za kar mi je žal, ampak sem mogla komentirat zgornjo izjavo Smile 1


shivadas je napisal/aPasterizacija je postopek segrevanja na ultra visoki temperaturi za nekaj sekund, sterilizacija pa je v bistvu filtracija. Če mleko doma prekuhaš ga segrevaš na veliko manjši temperaturi za dlje časa. Poleg tega je surovo mleko še najbolj zdravo, prekuhavanje je samo za občutljive želodce.


alecia je napisal/aPasterizacija je segrevanje med 65-85 (kar pa ni pravilo) stopinj celzija, kar zagotovo ni ultra visoka temperatura, mleka pa zagotovo ne sterilizirajo s filtracijo.

Občutljivi želodci? V mleku se lahko pojavijo enterobaterije, koliformi, ki so lahko patogeni. In tukaj  ti noben utrjen želodec ne pomaga.

Sicer smo pa off topic.


shivadas je napisal/a
Kaj pa mlekomati? tam je mleko popolnoma surovo in nepasterizirano, pa ga nikoli ne prekuham in ga dajem dojenčku, pa nihče nima nikakršnih problemov, medtem ko imamo hude težave z drisko in izpuščaji, kadar piojemo pasterizirano in obdelano mleko.



mejkap - blog o ličenju
0
Nazaj na vrh
alecia
Starost: 36Pridružen: 22. jul 2004Prispevkov: 701Kraj: okolica PtujaStatus:Offline
Objavljeno: 6. jul 2011 10:24
Povezava do prispevka
shivadas je napisal/aPasterizacija je segrevanje med 65-85 (kar pa ni pravilo) stopinj celzija, kar zagotovo ni ultra visoka temperatura, mleka pa zagotovo ne sterilizirajo s filtracijo.

Občutljivi želodci? V mleku se lahko pojavijo enterobaterije, koliformi, ki so lahko patogeni. In tukaj  ti noben utrjen želodec ne pomaga.

Sicer smo pa off topic.


Kaj pa mlekomati? tam je mleko popolnoma surovo in nepasterizirano, pa ga nikoli ne prekuham in ga dajem dojenčku, pa nihče nima nikakršnih problemov, medtem ko imamo hude težave z drisko in izpuščaji, kadar piojemo pasterizirano in obdelano mleko.

Surovega mleka jaz zagotovo ne bi dajala dojenčku. Če hočeš mleko iz mlekomata in ga tega dobro prenaša, ga sama doma prekuhaj (pusti, da zavre in odstavi). V surovem mleku je prava džungla mikroorganizmov, prav nič ne navadnega pa ni, če se pojavi še kakšen iz prebavnega trakta živali in takrat je lahko to za otročka celo usodno, saj nima še razvitih prebavil tako kot odrasel.

Sicer pa kravje mleko ni primerno za otroke do enega leta starosti.

Pri toplotnih obdelavah pa se tvorijo določene snovi (čeprav naj bi blo tega na minimum in naj ne bi vplivalo na kakovost, vendar se), ki jih tvoj otrok pač ne prenaša. Mogoče ne prenaša laktoze? Sicer so pa za otroka boljši nadomestki materinega mleka kot pa kravje mleko, sploh pa če ga ne prenaša. Mogoče je rešitev mešanja mleka z vodo, ampak jaz bi raje posegla po nadomestkih vsaj do enega leta.

0
Nazaj na vrh
dodeka
Starost: n/aPridružen: 13. avg 2009Prispevkov: 195Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 21. jul 2011 13:44
Povezava do prispevka
alecia je napisal/aPlus tega je potrebno gledati na družbeno prehrano in ne samo na prehrano posameznika. Vsi ljudje si ne morejo privoščiti npr. sojinega mleka ...


Mary Enig, Ph.D.
piše o tem, da je soja močno škodljiva in da je to zopet pogruntavščina prehrambene industrije, zdaj, ko so rastlinska olja v zatonu. Jaz sem recimo imela razne probleme s kožo, potem ko sem kravje mleko zamenjala s sojinim mlekom. Po prebiranju člankov zgoraj omenjene sem kenslala vse sojino in koža se mi je povrnila v prejšnje stanje, izboljšal se mi je tudi hormonski sistem. Sploh naj bi soja močno škodila ženskam po menopavzi. Ko sem raziskovala to znanstvenico, sem naletela tudi na raziskave o uživanju soje in njenih izdelkov pri azijcih. Raziskave, ki so jih delali različni inštituti po svetu so ugotovile, da azijci praktično soje ne uživajo kot hrano, pač pa jo uživajo kot "condiment
" (ne poznam slovenske besede, v kolikor sploh obstaja). Prehrambena industrija pa se kot argument kako je soja zdrava, sklicuje ravno na to, kako se azijci zdravi zaradi tega, ker uživajo sojino mleko.
0
Nazaj na vrh
Latika
Starost: n/aPridružen: 2. nov 2009Prispevkov: 617Kraj: LJStatus:Offline
Objavljeno: 21. jul 2011 15:27
Povezava do prispevka
Kakšno je pa vaše mnenje glede sirotke?
Jaz jo precej popijem, ampak se mi zdi, da mi dela mozolje. Pijem jo zaradi dragocenih beljakovin, predvsem po teku. Šele pred kratkim sem ugotovila, da je morda sirotka krivec za moje podkožne mozolje. Ampak se moram prej še prepričati. Drugače mleka ne pijem, razen par kapljic v kavi.
 
Glede na to, kar je ena gor pisala, da je mleko samo za telička (besede zdravnika), so potemtakem tudi vsi mlečni izdelki (sir, jogurti, skuta) neprimerni za odraslega človeka?
0
Nazaj na vrh
Hrca
Starost: 34Pridružen: 22. okt 2010Prispevkov: 863Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. avg 2011 22:58
Povezava do prispevka
dodeka je napisal/aSploh naj bi soja močno škodila ženskam po menopavzi.


Lahko daš link do tega članka, prispevka? Ker mi ni logično, glede na to da soja vsebuje fitoestrogene, ki so zelo podobni človeškim estrogenom - torej, če ženska v menopavzi, ko upada raven njenega estrogena, uživa sojo in s tem fitoestrogene, je ta padec estrogena bolj blag in zato ne občutijo simptomov menopavze tako močno.

Latika, sirotka je fino, ima dobro aminokislinsko sestavo, če ti povzroča mozolje boš morala pa sama ugotoviti, čeprav ne vem kakšna bi bila ravno povezava ... Nekje sem enkrat prebrala, da naj bi pomagala pri težavah s kožo, ampak to ni preverjeno, je bila neka žnj-ala-Jana spletna stran.
There are clubs you can't belong to, neighbourhoods you won't live in, schools you can't get into. But the roads are always open.
0
Nazaj na vrh
Tikka
Starost: 42Pridružen: 11. maj 2005Prispevkov: 14022Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. nov 2011 13:40
Povezava do prispevka
Za zajtrk je najlažje jogurt pa malo goji jagod, kosmičev, chio semen. Zdrav, nasiten in enostaven zajtrk, cravingov (menda) nima 
Per Aspera ad Astra
0
Nazaj na vrh
densy
Starost: 36Pridružen: 16. dec 2007Prispevkov: 308Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 23. nov 2011 12:49
Povezava do prispevka
tole čokoladno sojino mleko je vredno greha Thumbs Up


drugače pa sem sama poleti nehala jesti meso, potem mleko,.. sedaj pojem še sem pa tja malo sira + skuti se ne morem odreči.. ampak bo šlo počasi Wink
0
Nazaj na vrh
Hrca
Starost: 34Pridružen: 22. okt 2010Prispevkov: 863Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. nov 2011 19:09
Povezava do prispevka
Sojino mleko nima nobene zveze z mlekom, tako da bo tu bolj pravo mesto, da vidijo vse ljubiteljice soje in izdelkov iz soje - klik
There are clubs you can't belong to, neighbourhoods you won't live in, schools you can't get into. But the roads are always open.
0
Nazaj na vrh
Ineya
Starost: n/aPridružen: 9. sep 2010Prispevkov: 2012Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. mar 2012 12:54
Povezava do prispevka
Brez mleka pri meni enostavno ne gre. Ni dneva, ko ga ne bi zaužila tako ali drugače. Doma ga moram imeti vedno na voljo..čeprav sem ga zadnje čase malce omejila (in imam občutek, da je moje počutje za odtenek boljše).
Recept za srečno življenje si moramo napisati sami.
0
Nazaj na vrh
ricola
Starost: 36Pridružen: 5. dec 2011Prispevkov: 91Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 2. apr 2012 12:24
Povezava do prispevka
Moje mnenje:
Mleko iz tetrapaka - NE. Kolikor vem
Mleko nepredelano - da, vendar v zmernih količinah, še posebej o.k. npr.v obliki probiotičnih jogurov, sirotke.

Sojino mleko - NE. Soja je zelo škodljiva. Za vegetarijance se bolj priporoča npr. manljevo mleko,itd., ki se lahko naredi tudi doma.


0
Nazaj na vrh
MBrando
Starost: n/aPridružen: 19. jul 2012Prispevkov: 90Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 1. avg 2012 6:01
Povezava do prispevka
Ineya: Bravoooo. I lajk. Le z zadnjo povedjo se ne poistovetim, ker hvalabogu nimam težav! Wiii, po enem letu abstinence, veganstva, presne prehrane, odpovedi kruhu ter podobnim škrobnim in OH živilom, sedaj uživam sleherni dan v malih kulinaričnih perfekcijah, kater si pričaram in za katere si vzamem čas.
Lepo je živeti in uživati sleherno minuto...

Ricol: BRAVOOOOOO. PLOSK,PLOSK,PLOSK. Se strinjam AbSoLuTnO.
Mljekec, domač, iz gorskih strmin (pri meni iz Pohorja) je pa nekaj tako drugačnega kot iz trgovine. Razlika za 180 stopinj. Ko natočiš domače mleko v kozarec, se nevajen takšnega bogatega izgleda, vprašaš ali si pomotoma kupil smetano ali pa se je zadeva skisala, glede na to, kako gosto je Smile

Občasno se pri meni seveda prebudi otrok in nostalgija in takrat vsekam po ALPSKEM katero pa bo immer imelo nekakšno posebno povezavo z mojim otroštvom in nezamenljiv poseben okus. Občasno pa zadeve res ne škodijo. Vse je treba uravnotežiti
Sojino mleko ja. Tudi zgodba zase in najlepše pri tej zgodbi, da nisem poslušal niti enega niti drugega tabora ampak prišel do svojih zaključkov.
Enostavno mi je po par letih konzumiranja telo samo reklo STOP, saj me je letos v začetku leta začel želodec sam opozarjat, da zadeva pa očino več ne paše v moj sistem.
Namesto da bi užival v super okusu sojinega ALPRO mlekeca, sem vedno po kozarcu le-tega ali pa ko sem pojedel svojo ovseno/rženo kosmičasto vitaminsko skledo z mlekom, občutil nelagodje v želodcu. Kot bi me zgaga pekla.
Že naslednji dan, po kozarcu, oz. ko sem okusil PRAVO mleko, po pol litra ice cold domačega mleka, ni bilo nobenega vprašanja, kaj bom od sedaj naprej konzumiral.
Mleka sicer nimam vsaki dan, imam pa vedno na razpolago različne zadeve iz mleka, tako da ohranjam raznolikost in se nikoli ne naveličam; jogurt, kefir, sirotka, pinjevec, mleko, skuta...
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Mleko
Stran 18 od 21
Pojdi na stran 13 , 14 , 15 , 16 , 17 , 18 , 19 , 20 , 21
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zvezdnice, kot so Jennifer Lawrence, Kate Hudson, Serena Williams in Emma Stone so na rdeči preprogi zažarele v (kot) poročnih oblekah.