Mleko je bistveno
Znanstveniki so
odkrili, da ljudem, ki na dan zaužijejo štiri decilitre mleka, grozi za
12 odstotkov manjša nevarnost, da zbolijo za rakom debelega črevesa.
Reuters
Znanstveniki bostonske bolnišnice Brigham and Women"s Hospital so
ugotovili, da redno pitje mleka zmanjša nevarnost, da zbolimo za rakom
debelega črevesa. Odkrili so, da ljudem, ki na dan zaužijejo štiri
decilitre mleka, grozi za 12 odstotkov manjša nevarnost, da se razvije
ta vrsta raka. Znanstveniki so to ugotovili po analizi podatkov
prejšnjih raziskav, ki so zajele skoraj pol milijona ljudi. Pozitiven
vpliv mleka razlagajo z delovanjem kalcija. Tudi raziskave z živalmi so
pokazale, da mleko ščiti debelo črevo. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi
lahko zaužitje tisoč miligramov kalcija na dan število primerov raka na
debelem črevesu pri ženskah zmanjšalo za 15, pri moških pa za deset
odstotkov.
Rak na prebavilih je trenutno tretja najbolj pogosta oblika rakavih
obolenj. Različno stopnjo razširjenosti po različnih regijah pa
pripisujejo različni prehrani. že prejšnje raziskave, ki so jih
opravili pri živalih, so pokazale, da kalcij pomaga pri preprečevanju
razvoja bolezni. V najnovejši raziskavi pa so kalcij v glavnem
pridobili iz mleka in ravno uživanje tega je povezano z zmanjšanjem
tveganja. Zanimivo pa je, da se je v raziskavi hkrati izkazalo, da
ostali mlečni izdelki, kot sta na primer jogurt in sir, nimajo takšnega
učinka kot mleko. Nekateri znanstveniki so še dodali, da nekateri
mlečni izdelki lahko celo povečajo tveganje razvoja drugih oblik
rakavih obolenj, recimo raka na dojkah in prostati. Ob tem pa
strokovnjaki poudarjajo še nekaj: bilo je že mnogo podobnih primerov
zanimivih povezav na področju epidemiologije, ki so se na koncu
izkazale za nerealne. Zato naj ljudje ne mislijo, da bodo preprečili
raka na prebavilih z dnevnim uživanjem mleka, so še dodali.