Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Mleko

Pojdi na stran 12 , 13 , 14 , 15 , 16 , 17 , 18 , 19 , 20 , 21
CantLoveCantHurt
Starost: 33Pridružen: 25. sep 2008Prispevkov: 2109Kraj: MemoriaStatus:Offline
Objavljeno: 2. apr 2011 11:58
Povezava do prispevka
quote:d5b74efe80="Angelček" Aladdin, komu pa je po tvojem namenjeno kravje mleko, če ne teličkom? Bi potemtakem pila tudi mleko kakšne druge živali?


Bodimo iskreni kravje mleko je v osnovi namenjeno teličkom, prav tako kot je kozje mleko namenjeno kozličkom.=) Ampak to še ne pomeni da ljudje ne najdemo drugih uporab zanj (sir, jogurti, dodatek k drugim jedem/sladicam itd.). Jaz kravje mleko tudi občasno dam mački in psu, ki ga imata zelo rada. Sicer pa sem že slišala da ljudje pijejo tudi mleko oslic.

Jaz mleka in mlečnih izdelkov nimam rada predvsem zaradi učinka na mojo kožo. Pa tudi ko si pripravljam kapučino itd. raje uporabim ovseno mleko že zaradi tega ker mi je okus boljši in v nasprotju z kravjim mlekom ne čutim potrebe po temu da bi notri dodala še 3 žličke sladkorja.
Yesterday, upon the stair,I met a man who wasn't there. He wasn't there again today. I wish I wish he'd go away...
0
Nazaj na vrh
Sinthija
Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. apr 2011 7:39
Povezava do prispevka
Ta propaganda proti mleku je spet ena modna muha in veliko pretiravanje.
 
So res ljudje, ki jim mlečni izdelki škodijo (npr. tistim z intoleranco na laktozom, morbus crohn, ipd), pri zdravih ljudeh pa mleko in mlečni izdelki niso škodljivi, ampak imajo veliko pozitivnega.
 
To, da je totalno nezdravo, da dobiš raka in kdo ve kaj še, pa je pretiravanje na veliko.
 
Meni se je koža po telesu precej popravila odkar uživam več mlečnih izdelkov(mleko, jogurti, siri-pač brez laktoze, a vseeno)
"Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
0
Nazaj na vrh
MeiMei
Starost: 118Pridružen: 26. jan 2009Prispevkov: 3084Kraj: Here and now.Status:Offline
Objavljeno: 4. apr 2011 11:36
Povezava do prispevka
Uf, meni pa mleko tako smrdi.
 
Ko sem končala z maminim mlekom, so me poskušali navaditi na kravje, kozje, ovčje in nevemkajše, pa ni šlo - res mi zelo smrdi in če ga poskušam piti, bruham (tudi tekstura me moti). Si pa že od majhnega predstavljam, da je to za teličke oz, da je to izcedek, po katerem nimam nobene potrebe.
 
Tudi sicer ne uživam veliko mlečnih izdelkov, sem in tja kakšen navaden jogurt ali kefir in kravji ali kozji sir na vsake kvatre enkrat. Mleka pa res nikoli, tudi pečem in kuham s sojinim. Brrr.
 
Je pa to (hvalabogu) v skladu z mojo KS. Thumbs Up
I do yoga so that I can stay flexible enough to kick my own arse if necessary.

Pain is inevitable. Suffering is optional.
0
Nazaj na vrh
bubica10
Starost: n/aPridružen: 23. okt 2007Prispevkov: 5179Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. apr 2011 11:47
Povezava do prispevka
Jaz tudi ne maram mleka. Odkar vem zase, ga ne pijem. Mogoče si včasih, ampak res zelo redko naredim (pravi) kakav. Jogurte in sire pa jem, nimam težav s kožo zaradi mlečnih izdelkov.
Tudi ovsenega, riževega, sojinega itd. mleka ne pijem.
Lots of people want to ride with you in the limo, but what you want is someone who will take the bus with you when the limo breaks down. (Oprah Winfrey)

A ustvari se samo trebaš napiti, pa sesti na bicikl, jer na sreću ćeš pre naleteti nego je pronaći.
(Balašević)
0
Nazaj na vrh
tanja86
Starost: n/aPridružen: 30. avg 2006Prispevkov: 12Kraj: LJStatus:Offline
Objavljeno: 16. apr 2011 19:08
Povezava do prispevka
Jst pijem sam mleko z mlekomata, unga s trgovine sploh ne prenesem več
0
Nazaj na vrh
alecia
Starost: 36Pridružen: 22. jul 2004Prispevkov: 701Kraj: okolica PtujaStatus:Offline
Objavljeno: 16. apr 2011 19:28
Povezava do prispevka
Se zelo strinjam s Sinthijo.

Kakšen "izcedek" neki, plus tega, da je to samo za teličke in ostale mladičke? V OSNOVI seveda in po njeni primarni funkciji. Ampak ljudje so živeli tako (pa ne samo 50 let nazaj, ampak na tisoče let, deset tisoče), da jim je mleko včasih predstavljalo dober vir energije in pokrilo del potreb po osnovnih gradnikih. Kaj pa mislite, da so jedli čez zimo? Razne mlečne produkte (mleko res ni zdržalo par mesecev) med drugim zagotovo (izpeljanke sirov na sto in en način). Tukaj je seveda potrebno poudariti, da so ljudje svojo prehrano izbirali glede na zmožnost okolja. In če je vir hrane bilo pač mleko (ponavadi svojih živali niso kar tako ubijali za meso, ker se zaradi takrat slabših življenskih pogojev živali niso bile tako zelo sposobne razmnoževati kot danes), so uživali mleko, jogurt in še marsikaj so pogruntali. In tako se je tudi človeški organizem prilagodil na komponente mleka.

Tako da jaz ne vidim popolnoma nobenih fizioloških preprek, da človek ne bi užival mleka, če je zdrav in če nima npr. laktozne intolerance ali striktno ne prenaša posebnih mlečnih komponent. Vse pa v mejah normale, seveda. Vsak pa zase ve, kaj mu odgovarja in kaj ne. Če mu mleko ne, ga ni treba piti, vendar ne potem govoriti o bolj zdravih ohinsploh žitnih/stročniških nadomestkih mleka, ker dam glavo v ogenj, če je kdaj evropsko ljudstvo po večini pilo takšno mleko, na katero bi bil človeški organizem že apriori bolj navajen.

So pa ljudstva, ki pa niso navajena na laktozo, ker skozi zgodovino mleka sploh niso uživali po večini (ljudje na Vzhodu) in od tam prihajajo bolj ali manj vsi ti nadomestki,pa tudi mnogo fermentiranih izdelkov, kjer je lahktoze bistveno manj.


Pa še ena povezava. In ni reklama za mlekarne, tega sestavka pa tudi ni napisala amaterka.


0
Nazaj na vrh
Hrca
Starost: 34Pridružen: 22. okt 2010Prispevkov: 863Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 6. maj 2011 15:37
Povezava do prispevka
Alecia, super napisano in razčiščeno!  
There are clubs you can't belong to, neighbourhoods you won't live in, schools you can't get into. But the roads are always open.
0
Nazaj na vrh
katkoc
Starost: 39Pridružen: 1. nov 2008Prispevkov: 1509Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 6. maj 2011 19:10
Povezava do prispevka
Meni tudi mleko čisto odgovarja. In mi ni nič kaj slabo po njem. Celo dobro mi je
Ah, vsakemu svoje.
Coo-coo :)
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Online
Objavljeno: 8. maj 2011 12:55
Povezava do prispevka
alecia je napisal/a... dam glavo v ogenj, če je kdaj evropsko ljudstvo po večini pilo takšno mleko, na katero bi bil človeški organizem že apriori bolj navajen.
Pa še ena povezava. In ni reklama za mlekarne, tega sestavka pa tudi ni napisala amaterka.

No, potem bo šla pa glava v ogenj. Človeštvo se še na marsikatero drugo hrano ni navadilo. Kako se telo na to odziva in kdaj in kako se lahko pokaže, je zelo dobro razloženo v Eat Right 4 Your Type, sicer pa mi je prav smešno, ko pišete, da se po mleku počutite popolnoma ok oz. da če nimate opaznih težav, da to potem pomeni, da je zdravo (pa naj posebej poudarim, da mi je popolnoma vseeno, kaj katera pije in česa ne, prav tako - za razliko od LM - ničesar ne prodajam).

Ker jaz (in najbrž še marsikdo) se namreč tudi po junk foodu počutim popolnoma ok; pa če se sončim (oz. ko sem se), sem se tudi; prav tako moja koža po uporabi tonika, ki ima alko na drugem mestu, nič opazno ne reagira; pa kadilci se najbrž po kajenju počutijo tudi zelo ok (predvidevam, da če bi se slabše, ne  bi kadili) - ampak vse to ne pomeni, da je junk food zdrav, sončenje in kajenje pa koristna.

In da se navede eno povezavo, ki se nahaja na spletni strani nekih mlekarn (!) kot objektivno in absolutno resnico ... mnja. Pojdite na kakšno 'kontra' stran in boste našle enako dobro utemeljene razloge proti. Kakorkoli - kot je bilo že napisano:

katkoc je napisal/a... vsakemu svoje.

Tiste, ki jih to zanima, pa priporočam branje omenjene knjige, kjer so ti procesi natančno opisani, prav tako tudi, komu mleko in mlečni izdelki (pogojno) ustrezajo.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Hrca
Starost: 34Pridružen: 22. okt 2010Prispevkov: 863Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. maj 2011 14:55
Povezava do prispevka
Ni bistveno to, KJE nekaj piše, ampak to KDO je stvar napisal. In prof. Rogljeva je predavateljica na Biotehniški fakulteti, po izobrazbi je živilska tehnologinja, njeno področje pa je mleko. V Sloveniji (in upam si reči da tudi drugod), je med večjimi strokovnjaki za mleko in mlečne izdelke. Je odlična predavateljica in kar mi je najbolj všeč pri njej je to, da ni slepo zaverovana v svoje področje, s tem mislim, da pove dobre in slabe stvari (zaradi nje sem nehala jesti sadne jogurte - zakaj bi se basala z aditivi, ki se samo akumulirajo v mojem telesu, če mi ni treba?). To je tudi namen stroke, zato se mi zdi nepotrebno, da si se obregnila ob to, da stvar piše na strani od mlekarn. Če bi pisalo v Jani (ki je itak za večino glavni vir izobraževanja o prehrani), bi bilo pa kul?

Primerjava z junk food, kozmetiko in kajenje je nesmiselna, ker vsi vemo, da telo ne odreagira vedno z vidnimi spremembami, kot se npr. zgodi pri laktozni intoleranci, ki je v veliki meri pripomogla k temu, da se mleko označuje kot škodljivo. Pa ni tako, ker to je v naši naravi, da s staranjem oslabijo intestinalne celice, zato določena hrana ni več prebavljiva oz. se kaže kot nelagodje ob uživanju le te. Precej velik odstotek odraslih (po 40. letu) postane laktozno intolerantnih, ampak to ne pomeni, da je z mlekom kaj narobe. Mogoče vam kaj pove tudi dejstvo, da moramo ženske do 30. leta (še bolje do 25.) ˝nabrati˝ čim večjo količino kalcija, da potem, ko pride do padca zaradi slabše absorbcije padec nima drastičnih posledic na kostno maso. Torej, če ne uživaš več mleka v kasnejših letih, ker ti ne ugaja več, spet ni tak problem, ker z današnjim načinom prehrane dobimo beljakovim še preveč (včasih so bili mleko in mlečni izdelki glavni vir proteinov v hrani - zakaj, je napisala že alecia), absorbcija kalcija je močno poslabšana, pa tudi nimaš več ˝odvečnega˝ vnosa energije. Ampak v mladosti je pa uživanje mleka zelo pomembno. Tudi za starše, ki so npr. vegani, je priporočljivo, da svoje otroke pustijo na ovo-lakto-vegetarijanski prehrani (če so že tako proti mesni prehrani) vsaj do desetega leta.

Tako velik odstotek ljudi po svetu, ki ima laktozno intoleranco izhaja iz čiste evolucijske prilagoditve. Vsi vemo, kje je največ prebivalstva na svetu - tam naravni pogoji niso taki, da bi ljudje lahko uživali mleko v primarni obliki, zato so kaj kmalu našli načine kako ˝konzervirati˝ mleko, da je bilo bolj obstojno. Če so ga pustili samo nekaj ur pri tako visokih temperaturah, se je začela fermentacija - mikroorganizmi pa med fermentacijo razgrajujejo laktozo, torej so na teh območjih prilagojeni na nižjo koncentracijo laktoze v hrani.

Zakaj naj bi sploh bilo škodljivo? Nasičene maščobne kisline? Ja, prevladujejo. Ampak so kratkoverižne, zato jih organizem porabi za energije in ne povzročajo ateroskleroze. (btw, ste kdaj pomislile da tako opevano kokosovo maslo prav tako vsebuje ogromno nasičenih maščobnih kislin, pa se nihče ne joka zato?) Homogenizacija? Kdor se je zmislil to o skakanju in lepljenju na žile, verjetno še v življenju ni slišal za fiziologijo, nikar da bi jo kdaj preštudiral. Še kaj? Ne da bi vedela.

Naslednja stvar. Kaj ni hinavsko, da vsi nekaj govorijo čez hrano, po drugi strani pa vsi prehranski dodatki vsebujejo snovi, ki so izolirane iz hrane?

Knjige o prehrani, ki so relativno lahko dostopne, so večinoma za ljudi, ki nimajo veliko znanja o prehrani oz. jim manjka objektivno znanje, ki ga lahko dobiš samo v stroki oz. če se res ljubiteljsko zanimaš za stvar, brez obremenjenosti in če širokogledo sprejemaš različne poglede na isto problematiko. Pri takih knjigah moraš biti res mojster, da izbereš verodostojno (vsaj približno), saj jih velikokrat pišejo samooklicani strokovnjaki za prehrano, ki pa s svojimi trditvami lahko precej zmedejo človeka, ki nima znanja o prehrani, pa tudi o živilstvu na splošno.

Upam da nisem katere užalila v smislu, da nima znanja o prehrani, hotela sem samo podati objektiven pogled na stvar. Za naju z alecio je verjetno kakšna stvar bolj samoumevna, ker bova čez par mesecev diplomirali na področju živilstva in prehrane (jeeeej :)), zato kakšno stvar z lahkoto ovrževa, še vedno pa se pojavljajo stvari, do katerih se tudi zaradi znanja ne moreš opredeliti. Včasih šele čas pokaže svoje.

Glede literature o prehrani - članke v babjih revijah je treba vzeti s hudo rezervo, pri knjigah pa je res treba pogledati kdo stvar napiše, ker kot pravim, vse prevečkrat so to samooklicani strokovnjaki, ki služijo na prodajanju senzacionalnih pretiravanj, nemalokrat tudi izmišljotin in ko nekaj tako blazno senzacionalnega in pretiranega pride v javnost, je za stroko izredno težko, da kljub znanju in z rezultati raziskav in vsem dokazom proti temu, pokažejo, da imajo prav. Saj poznate pregovor; dober glas seže v deveto vas, slab pa še dlje.
There are clubs you can't belong to, neighbourhoods you won't live in, schools you can't get into. But the roads are always open.
0
Nazaj na vrh
alecia
Starost: 36Pridružen: 22. jul 2004Prispevkov: 701Kraj: okolica PtujaStatus:Offline
Objavljeno: 8. maj 2011 15:30
Povezava do prispevka
Primerjava mleka s sončenjem in kajenjem oziroma kakršnakoli primerjava s tako očitno škodljivimi navadami ali snovmi, je zelo pretirana.

Ne vem, kako se lahko potem v drugi sapi priporoča prehranjevanje po krvni skupinah glede na našo "zgodovino" in primarni izvor, kar naj bi določalo našo "prilagodljivost" določeni hrani. Tu se mi popolnoma tepe s tem, da človek ni nikdar naravno užival mleka (živalskega izvora, seveda), ker ga zagotovo je. Seveda se pa je človek tega "odvadil", ker seveda imamo več virov hrane, ki so boljši in stabilnejši od mleka, bolj hranljivi in privlačnejši.

In kako se mi lahko očita mlekarne, glede na to, da sem poudarila, da je pomemben članek in avtorica, ne pa mlekarne? Naj razjasnim, na tej strani je bilo lepo lično zapisano, ker drugje nisem našla ličnejšega zapisa.

In še nekaj: tudi sama lahko najdem cel kup znanstvenih člankov za in proti mleku. Nisem zagovornik mleka, ne bom pa dopustila, da se ga tlači v isti koš kot vse resnično škodljive navade in razvade človeštva. In ne mi tukaj spet začet, o tem, da če nekaj ni tako zelo očitno, da je moj tihi ubijalec. Morda res. Ampak tukaj lahko spet najdem za vsako živilo ali izdelek posebej za in proti argumente. Znanstvene.

In ja, lahko rečem, da se bolje počutim, če zaužijem nekaj mlečnega. Zakaj pa ne bi? Čeprav imam krvno skupino 0, natančneje rh-.

Plus tega je potrebno gledati na družbeno prehrano in ne samo na prehrano posameznika. Vsi ljudje si ne morejo privoščiti npr. sojinega mleka, ker je preprosto predrago in tudi zmeraj bo (ne vem, kdaj so v Evropi proizvajali to mleko in predvsem uživali sojo?), navadne kravje mleko in izdelki pa vendarle niso tako dragi in nekomu lahko doprinesejo velik del hranil, ki si jih drugače ne bi mogel privoščiti.

Drugače pa, Hrca, super napisano

Sicer pa me zanimajo škodljivi  fiziološki in biokemijski procesi itd., ki naj bi jih povzročalo mleko, samo rečt, da je škodljivo, je zame veliko premalo. Bom pa preverila to knjigo.

EDIT:



D'Adamo states on
page 23 that, "If a person with Type A blood drinks it (milk), his system
will immediately start the agglutination process in order to reject it."
If he wants me to believe a statement like that, he would have to show me pictures
of Type A blood cells under the microscope agglutinating after the person
drinks milk, wherein Type O and Type B blood cells are shown not to
agglutinate. He again shows no such photos or other believable evidence of the
phenomenon. D'Adamo would also have to explain why Type A people who drink milk
(sometimes-massive quantities of it) do not suffer strokes and emboli as their
blood agglutinates throughout their vascular system. He presents neither proof
nor even plausible explanations for the above.
(Klaper)

Nekaj na hitrico, s čimer se zelo strinjam. Pa namenjeno je za kritični premislek, ne pa za mojo absolutno resnico.

0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Online
Objavljeno: 8. maj 2011 18:40
Povezava do prispevka
Ker gredo po mojih dosedanjih izkušnjah taka pregovarjanja in prepričevanja v nedogled in vse skupaj izpade le kot tekma, kdo ima (bolj) prav (pa iskreno povedano tudi nimam časa pisati nekaj strani dolge 'kontra' odgovore' - zato sem tudi napisala, da naj si, kogar to zanima, sam prebere), bom rekla le še: se strinjamo, da se pač ne strinjamo.

... in pa, ponovno:

katkoc je napisal/a... vsakemu svoje.

Zato tudi (vsaj mene) ni treba prepričevati, da je mleko vsesplošno ok, ker se s tem pač ne strinjam (in tudi nikogar ne prepričujem v nasprotno). Vsak naj se odloča, kot misli, da je prav, pa naj gre za mleko, sončenje, junk food (meni se zdi v kontekstu, kot sem ga navedla, čisto primerljivo) ali karkoli drugega.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Hrca
Starost: 34Pridružen: 22. okt 2010Prispevkov: 863Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. maj 2011 19:53
Povezava do prispevka
Pa ja, saj zato je pa forum in ne društvo ljubiteljev nevemčesa, še dobro da imamo različne poglede in da si jih lahko normalno izmenjamo 
There are clubs you can't belong to, neighbourhoods you won't live in, schools you can't get into. But the roads are always open.
0
Nazaj na vrh
alecia
Starost: 36Pridružen: 22. jul 2004Prispevkov: 701Kraj: okolica PtujaStatus:Offline
Objavljeno: 8. maj 2011 21:02
Povezava do prispevka
Se strinjam  Ker tudi meni ni v interesu pisati cele odlomke, ker mi tudi to sicer ni v navadi. Sicer pa ... vsakemu je samemu prepuščena kritična presoja, pa ne samo pri mleku 
0
Nazaj na vrh
katkoc
Starost: 39Pridružen: 1. nov 2008Prispevkov: 1509Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. maj 2011 15:24
Povezava do prispevka
No meni se zdi prav fajn slišati še kaj dobrega o mleku  Ker volim ZA mleko
Tako, da hvala za povezavo in informacije. Kako pa se imenuje predmet o mleku, če lahko vprašam?
 
Pa tudi ne zdi se mi nič smešnega, če povem, da se dobro počutim po mleku, ker so druge tudi pisale, da jim je slabo, dobijo nečistoče...
 
Vedno obstajata dve plati zgodbe  
Coo-coo :)
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Mleko
Stran 17 od 21
Pojdi na stran 12 , 13 , 14 , 15 , 16 , 17 , 18 , 19 , 20 , 21
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Profesorica je razkrila, da je uživanje mesa nujno za duševno zdravje, saj veganska hrana ne vsebuje ključnih hranil.