Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Pomanjkanje spanja manjša možgane

17. feb 2010 10:43
0

Oglasno sporočilo

... da ostanete budni - raziskava je pokazala, da se v tem primeru krčijo določeni predeli možganov (sive celice - substantia grisea). Poslabšajo se predvsem predeli, ki so odgovorni za odločanje in počitek, najhujše poslabšanje pa je bilo pri ljudeh z ekstremno hudo nespečnostjo, ne glede na to, koliko časa so to motnjo imeli.

Raziskava je bila objavljena v časniku Biological Psychiatry, kjer so primerjali volumen določenega dela možganov 24 starejših pacientov, ki so imeli težave z nespečnostjo ter 13 ljudi, ki so normalno spali. Primerjali so tudi fizične in psihične motnje, ki bi lahko vplivale na možgane.

Vendar si raziskovalci še niso čisto na jasnem, ali pomanjkanje spanja krči določen del možganov ali slednje povzroči nespečnost. Zdaj so testirali le starejše paciente, zato bo potrebno opraviti še nadaljnje raziskave pri ljudeh različnih starosti, ki bodo pokazali, kaj povzroča kaj.
Sicer pa je to le še ena raziskava v zvezi s spanjem, ki je pokazala, da slab spanec ali pomanjkanje le-tega škoduje možganom na nevrološki stopnji in zdravju na splošno.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pozitiven PCR test vam torej ne prinaša nobenega relevantnega podatka. Ne pove vam, ali je človek sploh okužen z novim korona virusom.