Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Pomanjkanje spanja lahko povzroči diabetes

12. jan 2012 16:34
0

Oglasno sporočilo

Raziskava, opravljena v Angliji, je pokazala, da pomanjkanje spanja prispeva k 24000 smrtim letno. Zaradi nezdravega sodobnega življenjskega sloga, ki zajema premalo ali celo nič gibanja, nezdravo hrano in premalo spanja, ima čedalje več ljudi diabetes tipa 2 – pri čemer pa se mnogi sploh ne zavedajo, da ga imajo. Če se ga ne zdravi, lahko vodi v srčni infarkt, slepoto in celo amputacijo udov.

pomanjkanje_spanja

Mnogi so prepričani, da se diabetes tipa 2 dobi le ob izjemni debelosti in zelo nezdravem prehranjevanju, a raziskava je pokazala, da do te bolezni lahko privede tudi rahlo povečana telesna teža in celo manjša odstopanja od zdravega prehranjevanja – pa tudi pomanjkanje spanja.

Znanstveniki so prepričani, da ljudje, ki pogosto spijo manj kot 6 ur na noč, kar podvojijo svoje možnosti za razvoj diabetesa tipa 2. Pri tej bolezni slinavka ne proizvede dovolj inzulina ali pa se telo preneha odzivati nanj, kar povzroči previsoke količine glukoze v krvi.

Budnost, ko bi morali spati, poveča sproščanje stresnega hormona kortizola, ki povečuje produkcijo glukoze.

Nedavno opravljena avstralska raziskava pa je pokazala, da izpuščanje zajtrka dopoldan povzroči nenaden padec količine sladkorja v krvi, ta pa v prekomerno proizvodnjo inzulina. To vodi v stanje, ko naše celice postanejo odporne na inzulin, zaradi česar se kmalu lahko razvije diabetes.

Zato poskrbite za zdrav življenjski slog– obrestovalo se vam bo.
 

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Maščobne kisline omega-3 so pomembne za ohranjanje splošnega zdravja vašega otroka.