Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Pomanjkanje omega-3 pri najstnikih povzroči anksioznost in hiperaktivnost

2. avg 2013 13:00
0

Oglasno sporočilo

... maščob v prehrani – in iz sodobne prehrane jih dobimo veliko premalo, večina skoraj nič – vodi v nastanek anksioznosti in hiperaktivnosti pri otrocih in najstnikih. Da je sodobna prehrana praktično opustošena skorajda vseh hranil, ki jih človek potrebuje za ohranjanje zdravja oz. preprečevanje bolezni, ni – upamo – več nobena skrivnost.

Eno izmed ključnih hranil, ki ga celotno telo potrebuje za optimalno funkcioniranje, so tudi omega-3 maščobne kisline. Nahajajo se predvsem v ribah (ki pa so dandanes žal tudi pogosto polne strupenih težkih kovin), pa tudi oreških, nekaterih jajcih in mesa živali proste reje, najbolj koncentrirane in čiste pa so seveda v preverjeno kakovostnih prehranskih dopolnilih.

V raziskavi, ki je bila objavljena v strokovni reviji Biological Psychiatry, so raziskovalci ugotovili ne le, da pomanjkanje omega-3 maščob povzroča duševne težave (ki jih nato 'zdravijo' z antidepresivi, Ritalinom in ostalimi 'zdravili'), temveč da se težave iz generacije v generacijo stopnjujejo in najbolj prizadenejo najstnike, če se ne poskrbi za zadosten vnos omega-3 maščob. Tako je pomanjkanje omega-3 maščob v drugi generaciji privedlo do še hujših težav z anksioznostjo in hiperaktivnostjo najstnikov in adolescentov, prizadeta pa sta bila tudi njihov spomin in kognitivna funkcija.

PREBERITE TUDI: Omega-3 maščobe za otroke
 

"Vedno smo bili prepričani, da je okoljski stres v tej dobi glavni vzrok za razvoj teh stanj, ta raziskava pa je pokazala, da je v resnici prehrana zares ključnega pomena. Ugotovili smo, da pomanjkanje omega-3 maščob v prehrani otrok in najstnikov vpliva na njihovo vedenje, duševno zdravje in kognitivno funkcijo – tako zato, ker njihova prehrana ni ustrezna, kot tudi zato, ker prehrana njihovih staršev ni bila. To je še posebej velik problem, ker je doba odraščanja zelo ranljiv čas za nastanek duševnih motenj in psihiatričnih motenj in bolezni, vključno s shizofrenijo in odvisnostjo. Prehrana, osiromašena omega-3 maščob – in dandanes je takšna prehrana večine ljudi, čeprav se tega ne zavedajo in mislijo, da je njihova prehrana dobra – bo povzročila, da bo duševnih bolezni, psihiatričnih motenj iz generacije v generacijo več in v hujših oblikah. Najhuje pa bodo prizadeti najstniki," so povedali raziskovalci.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje omega-3 vzrok za težave z učenjem in branjem pri otrocih
 

V raziskavi so dali reševanje različnih nalog, ki so kazale njihove spomin, sposobnost odločanja, anksioznost in hiperaktivnost odraslim in najstnikom. Čeprav so bili navidezno vsi dobrega duševnega zdravja, so testi pokazali, da so imeli najstniki, torej naslednja generacija, še precej slabše rezultate kot odrasli. Bili so veliko bolj anksiozni, hiperaktivni, se počasneje učili in imeli okrnjene sposobnosti reševanja problemov. Razlog za to je epigenetika, proces, v katerem okoljski dejavniki (naš življenjski slog) vplivajo na aktivacijo ali deaktivacijo genov. Pomanjkanje omega-3 maščob, ki so izjemnega pomena za dobro delovanje možganov, povzroči povečanje omega-6 maščobnih kislin v možganih, te pa vnetne procese, ki nato vodijo v duševne bolezni in ostale težave.

Zato poskrbite za zdravo prehrano, ki jo predstavljata mediteranska dieta in prehrana po krvnih skupinah, ter vsak dan uživajte omega-3 maščobne kisline – tako za svoje zdravje kot tudi zdravje prihodnjih generacij.

PREBERITE TUDI: Vaš otrok slabo spi? Verjetno mu primanjkuje omega-3 maščob!

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pospešeno staranje bi lahko povečalo tveganje za nastanek rakavih tumorjev.