Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Pomanjkanje omega-3 vzrok za težave z učenjem in branjem pri otrocih

2. okt 2013 8:00
0

Oglasno sporočilo

... je pokazala, da so imeli otroci zaskrbljujoče nizke ravni omega-3 maščobnih kislin v krvi in s tem tudi v možganih. Poleg tega so odkrili tudi, da je to močno povezano z njihovimi sposobnostmi učenja, koncentracije in spomina.

Pomanjkanje omega-3 maščob je ena najpogostejših posledic sodobne prehrane, ki je skorajda popolnoma opustošena omega-3 maščob in prebogata z omega-6 maščobami, in katere posledice se vidijo v čedalje več zdravstvenih težavah kot so bolezni srca in ožilja, demenca, težave s kožo in lasmi, slabi spomin, koncentracija in pomnjenje in mnoge druge.

Omega-3 maščobe se nahajajo predvsem v mastnih ribah, pa tudi nekaterih vrstah alg in oreških in so esencialnega pomena tako za strukturo in delovanje možganov kot tudi zdrav in močan imunski sistem ter srce in ožilje. Starši otrok, ki so bili udeleženi  raziskavi, so poročali tudi o prehrani otrok, in raziskovalci so tako ugotovili, da je skoraj 9 otrok od 10 jedlo ribe manj kot dvakrat tedensko in skoraj vsak deseti otrok ni nikoli jedel rib. Omega-3 maščobe pa so esencialne, kar pomeni, da jih v telo lahko vnesemo le s hrano in prehranskimi dopolnili, zato ima dandanes velika večina ljudi hudo pomanjkanje omega-3 maščob in ostalih nujno potrebnih hranil.

Večina otrok, katerim so vzeli vzorce krvi, je bralo podpovprečno za svojo starost, prav tako pa je večina imela tudi kritično nizke količine omega-3 maščob. Soavtor študije, profesor Paul Montgomery, je dejal: "Med vzorci krvi skoraj 500 šolskih otrok smo ugotovili, da količina omega-3 maščob v krvi močno vpliva na njihovo sposobnost pomnjenja, učenja, koncentracije in spomina. Visoke količine omega-3 v krvi, še zlasti DHA, pa so očitno povezane z boljšimi sposobnostmi, pa tudi manj vedenjskimi problemi. Ti rezultati so zelo pomembni, saj vsaj dve tretjini otrok ni bralo ustrezno za svojo starost."

PREBERITE TUDI: DHA (Omega-3) kapljice za otroke
 

Dolgoročne posledice pomanjkanja omega-3 maščob so zelo resne, saj vodijo v večje zdravstvene težave, težave s spominom, učenjem in koncentracijo, boleznimi srca in ožilja, oslabljenim imunskim sistemom in nastankom demence, zato bi morali popolnoma vsi v svojo prehrano dodajati omega-3 maščobe. Pretekle raziskave so že pokazale, da dodajanje omega-3 maščob v prehrano močno izboljša zdravstveno stanje ter učne sposobnosti, učinkovite pa so se izkazale tudi pri otrocih z motnjo pozornosti, disleksijo, dispraksijo in podobnimi 'zdravstvenimi' težavami, ki pa so v resnici le posledica neustrezne prehrane in pomanjkanja določenih hranil.

Prav tako imajo otroci žensk, ki pred in med nosečnostjo in dojenjem niso uživale omega-3 maščob, nižji inteligenčni kvocient in več zdravstvenih težav kot otroci mater, ki so jih uživale.
Raziskava je bila objavljena v strokovni publikaciji PLOS One.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje omega-3 pri najstnikih povzroči anksioznost in hiperaktivnost
 

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 7 dnevi
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Kavbojke so kos, ki se nahaja v omari skorajda vsakogar.