Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Nezdravo prehranjevanje nosečnic trajno spremeni otrokove možgane

5. avg 2013 8:00
0

Oglasno sporočilo

... možganih ko jemo hrano, bogato z maščobami in sladkorjem, in ki so odgovorni za sproščanje dopamina, ki v nas vzbudi prijetne občutke. Raziskovalci so ugotovili, da je gen, ki kodira enega izmed ključnih endogenih opioidov, enkefalin, pri otrocih mater, ki so se v nosečnosti prehranjevale zelo nezdravo (torej so jedle 'junk' hrano kot so sladkarije, hitra hrana, pice, sendviči …), prekomerno izražen v primerjavi z materami, ki so se prehranjevale normalno.

Ta porast enkefalina je skupaj s preteklim delom, ki so ga opravili raziskovalci in ki je pokazalo, da je bil zaviralec opioidnih receptorjev manj učinkovit pri zmanjševanju absorpcije sladkorja in maščob, dokaz, da je signalizacijska pot opioidov manj občutljiva pri potomcih, katerih matere so se prehranjevale nezdravo. Ta raziskava je tako z gotovostjo potrdila, da nezdravo prehranjevanje v času nosečnosti trajno spremeni otrokove možgane in način, kako ta sistem deluje po rojstvu.

Manjša občutljivost na opioide pa pomeni, da so potomci mater, ki so se nezdravo prehranjevale tekom nosečnosti in dojenja, veliko bolj podvrženi odvisnostim, saj bi morali za enak prijeten občutek, kot ga sicer da nezdrava hrana, pojesti veliko več le-te, zaradi česar bi zelo verjetno konzumirali veliko večje količine nezdrave hrane, polne škodljivih maščob in sladkorja.

Raziskava je zato po mnenju raziskovalcev zelo koristna, saj jo bodo lahko uporabili za osveščanje bodočih mater o tem, kako izjemen vpliv ima njihova prehrana na zdravje in delovanje njihovih potomcev.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obstajajo modni trendi, ki pridejo in gredo. In obstaja večna klasika, ki je neminljiva in ženstvena. Nezgrešljiv nakup.