Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Debele nosečnice odgovorne za debelost svojih otrok

29. okt 2009 12:33
2

Oglasno sporočilo

Debele nosečnice lahko na to usodo za celo življenje obsodijo tudi svoje še nerojene otroke, zato bi morale pred zanositvijo shujšati. Raziskovalci v medicinskem centru v New Yorku in Quebecu so ugotovili, da noseče debele ženske v svoji maternici pošljejo 'signal' svojemu še nerojenemu otroku, ki povzroči, da bo kasneje tudi otrok predebel - tako v otroških letih kot tudi kasneje, v dobi odraslosti. Pri tem procesu gre za nekaj več kot samo prenos gena, ki vpliva na debelost, vendar znanstveniki pravijo, da morajo še ugotoviti biološko razlago za ta signal.

Robert Waterland s kolidža Baylor College of Medicine v Houstonu se ukvarja s preučevanjem posledic debelosti na miših. Predvideva, da signal, ki ga debela nosečnica pošlje svojemu otroku v maternici, vpliva na možgane zarodka in tako ustvari predispozicijo za nastanek več maščobnih celic. Dr. John Kral z medicinskega centra SUNY Downstate Medical Centre v New Yorku pa je v svoji raziskavi ugotovil, da lahko debele ženske prihodnjim generacijam pomagajo tako, da shujšajo, preden zanosijo.

V raziskavi je primerjal otroke, rojene ekstremno debelim ženskam pred in po operaciji zmanjšanja želodca in ugotovil, da so bili otroci, ki so bili rojeni po operaciji, veliko redkeje zelo debeli kot njihovi prej rojeni bratje in sestre. Poleg tega so imeli v krvi tudi manj maščob in kazalcev, ki bi nakazujejo na kasnejši nastanek diabetesa - kljub temu, da družine po operaciji običajno niso spremenile življenjskih in prehranjevalnih navad.

Zdaj, ko so znanstveniki odkrili signal za debelost, bodo morda lahko posredno vplivali nanj s pomočjo diet in vedenjskih terapij pacientk. Do takrat pa resno svarijo vse debele ženske, da naj ne zanosijo, če oz. dokler ne shujšajo, saj poleg tega, da lahko svojim otrokom uničijo življenje zaradi ekstremne debelosti, imajo tudi veliko povečano nevarnost za razna tveganja kot je npr. diabetes ali rojstvo mrtvega otroka.

2

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • mojca

   • 2. nov 2009 13:02

    tole se zdi meni malo za čudno, kaj pa vse ženske, ki se zredijo med nosečnostjo za xy kil? potem one pošiljajo "signal" da se moraš rediti v življenju?

   0
   • Mariposa07

   • 30. okt 2009 19:45

    jah, debelost ni nikjer dobrodošla

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Praviloma imamo vsi svoje barvne kombinacije, ki jih najraje nosimo.